Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον σημαντικό σκηνοθέτη και παραγωγό Άιβαν Ράιτμαν που μας είχε χαρίσει το θρυλικό "Ghostbusters"

Αντίο στον σημαντικό σκηνοθέτη και παραγ...

Στις γνωστές και καλές του ταινίες συγκαταλέγονται και το "Τρεις και Μοναδικοί" & η κωμωδία "Δίδυμοι" με τους Α. Σβαρτσενέγκερ και Ντάνι Ντε Βίτο

Ιδιαίτερη θλίψη και συγκίνηση προξένησε στους σινεφίλ η είδηση του θανάτου του σημαντικού σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού Άιβαν Ράιτμαν -Ivan Reitman σε ηλικία 75 ετών. Ο Ράιτμαν ήταν ο δημιουργός ορισμένων εξαιρετικά επιτυχημένων κωμωδιών κυρίως της δεκαετίας του '80 αλλά και του ‘90, μεταξύ άλλων και του θρυλικού φιλμ «Ghostbusters» που το 1984 είχε κάνει μεγάλη αίσθηση και τεράστια εμπορική επιτυχία ξεπερνώντας τότε και τον «Ιντιάνα Τζόουνς και ο ναός του χαμένου θησαυρού» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο Ράιτμαν ή Ρέιτμαν όπως ανέφερε η οικογένεια του στο Associated Press, πέθανε ήσυχα στον ύπνο του στις 12 Φεβρουαρίου 2022 στο Μοντεσίτο της Καλιφόρνια. Όσο για την αιτία του θανάτου του δεν έγινε γνωστή.

«Η οικογένειά μας θρηνεί για την απροσδόκητη απώλεια του συζύγου, πατέρα και παππού που μας έμαθε να αναζητούμε πάντα τη μαγεία στη ζωή» δήλωσαν τα παιδιά του, ο σκηνοθέτης Τζέισον Ράιτμαν που μάλιστα γύρισε το 2021 το «Ghostbusters, Afterlife» που γνώρισε επιτυχία και είδαμε και στην Πάτρα στα Odeon Veso Mare, και οι Κάθριν και Κάρολαϊν Ράιτμαν μέσω κοινής δήλωσης, σύμφωνα με το Variety.

«Μας παρηγορεί το γεγονός ότι το έργο του ως σκηνοθέτης έφερε γέλιο και ευτυχία σε αμέτρητους άλλους σε όλο τον κόσμο. Ενώ θρηνούμε κατ’ ιδίαν, ελπίζουμε όσοι τον γνώρισαν μέσα από τις ταινίες του να τον θυμούνται πάντα».

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο ακούραστος Άιβαν Ράιτμαν, από τα μεγάλα ονόματα σκηνοθετών του Χόλιγουντ, είχε χαρεί πολύ και ήταν περήφανος που ο γιος του Τζέισον σκηνοθέτησε το "Ghostbusters, Afterlife" που ήταν συνέχεια των δύο πρώτων «Ghostbusters» του 1984 και του 1989, και μάλιστα ο Άιβαν εκτός από παραγωγός ήταν & σύμβουλος και πανταχού παρών στα γυρίσματα ενώ από το ορίτζιναλ καστ έπαιξαν τόσο ο Bill Murray όσο και ο υπέροχος Dan Aykroyd, ο Ernie Hudson αλλά και σε μία bonus σκηνή στο φινάλε, η Σιγκούρνι Γουίβερ. Η ταινία που μάλιστα ήταν και συγκινητική προς το φινάλε είχε το βασικό προτέρημα ότι «πάτησε» πάνω στην συνταγή της πρωτότυπης ταινίας και κατάφερε να κουβαλήσει κάτι από το μύθο της.

Γεννημένος στην τότε Τσεχοσλοβακία, τον Οκτώβριο του 1946,  ο Άιβαν Ράιτμαν μεγάλωσε στον Καναδά (όπου γνώρισε για 1η φορά νεαρούς κωμικούς όπως οι μετέπειτα σταρ, Νταν Ακρόιντ και Ρικ Μοράνις) και έκανε την πρώτη σημαντική εντύπωση στον χώρο του κινηματογράφου ως παραγωγός της επιτυχημένης κωμωδίας «National Lampoon's Animal House - Ένα τρελό... τρελό θηριοτροφείο» του 1978, ταινία που σύστησε τον πρωταγωνιστή του «Saturday Night Live», Τζον Μπελούσι στο κοινό της μεγάλης οθόνης.

Ο εκλιπών είχε ιδρύσει το 1998 την εταιρεία παραγωγής με την ονομασία The Montecito Picture Company.

Ο Ράιτμαν που το cinemagazine.gr ανέφερε πως ήταν ένας χαρισματικός σκηνοθέτης που με τις ταινίες έκανε τον κόσμο να γελά, σκηνοθέτησε τον σπουδαίο Μπιλ Μάρει στις κωμικού περιεχομένου ταινίες «Meatballs» (1979) και «Stripes» (1980). Στο «Stripes» είχε συμπρωταγωνιστήσει & ο ηθοποιός και σεναριογράφος Χάρολντ Ράμις που ήταν και στο πρωταγωνιστικό επιτελείο του «Ghostbusters» αλλά και συνσεναριογράφος και δυστυχώς έφυγε από τη ζωή το 2014.

Όπως προείπαμε, η μεγαλύτερη επιτυχία του Ράιτμαν, ήταν η παραγωγή και σκηνοθεσία της ταινίας «Ghostbusters» σε σενάριο των  Dan Aykroyd και Harold Ramis. Η ταινία αυτή πλησίασε σε παγκόσμιες εισπράξεις τα 300 εκατ. δολάρια και ήταν ένας τέλειος συνδυασμός έξυπνου χιούμορ, τρόμου, περιπέτειας, κωμωδίας και δημιουργικών, μεγάλου προϋπολογισμού ειδικών εφέ. Αμέσως μετά μάλιστα έγινε & video game!

Παραμένει μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες της εποχής της και γενικότερα και δημιούργησε το ομώνυμο franchise που περιελάμβανε ένα επιτυχημένο σίκουελ του 1989, μία ακόμη ταινία το 2016 με γυναικείο πρωταγωνιστικό καστ σε σκηνοθεσία Πολ Φέιγκ όπου επίσης ήταν παραγωγός ο Άιβαν Ράιτμαν και απέφερε εισπράξεις 229 εκατ. δολαρίων και το «Ghostbusters: Afterlife» του 2021 που σκηνοθέτησε ο γιος του Ράιτμαν, Τζέισον και όπως δείχνουν τα πράγματα, αναμένεται μελλοντικά να υπάρξει και άλλη συνέχεια.

Ο Άιβαν Ράιτμαν ήταν παραγωγός/σκηνοθέτης σε μια σειρά από κωμωδίες που αναδιαμόρφωσαν την καριέρα του μυώδη πρωταγωνιστή περιπετειών, του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, με πιο επιτυχημένη το φιλμ "Twins - Δίδυμοι" (1988) όπου έπαιξε και ο Ντάνι Ντε Βίτο (έκανε εισπράξεις 216 εκατ. δολαρίων), καθώς και τα "Kindergarten Cop – Ο Μπάτσος  του θηριοτροφείου" (1990) και «Junior» (1994) όπου είχε παίξει και η Έμμα Τόμσον.

Ο Ράιτμαν είχε γεννηθεί στην πόλη Κομάνο της Τσεχοσλοβακίας. Η μητέρα του επέζησε από το στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς και ο πατέρας του πολέμησε στην τσεχική αντίσταση. Η οικογένεια μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1950 για να ξεφύγει από το μεταπολεμικό κομμουνιστικό καθεστώς καταστολής.

Μεγάλωσε στο Τορόντο, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Οντάριο απ' όπου έλαβε πτυχίο Bachelor στη μουσική το 1969 ενώ εκεί έκανε & τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους. Εκείνα τα πρώτα χρόνια συνάντησε & πολλά από τα μελλοντικά βασικά μέλη του θιάσου της σειράς Second City Television, Μάρτιν Σορτ, Γιουτζίν Λέβι, Ντέιβ Τόμας και Ρικ Μοράνις.

Επιστρέφοντας στο Τορόντο μετά τις σπουδές του, ο Ράιτμαν προσέλαβε τον Νταν Ακρόιντ για να συμμετάσχει σε κωμική εκπομπή της οποίας ήταν παραγωγός σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό και έγιναν δια βίου φίλοι και συνεργάτες.

Στις ταινίες που σκηνοθέτησε τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνονται το αθλητικό δράμα «Draft Day» με τον Κέβιν Κόστνερ και την Τζένιφερ Γκάρνερ το 2014 που είχε μικρή επιτυχία και η ρομαντική κομεντί «No Strings Attached» του 2011 με πρωταγωνιστικό δίδυμο την Νάταλι Πόρτμαν και τον Άστον Κούτσερ και μαζί τους και τον Κέβιν Κλάιν. Η ταινία γνώρισε επιτυχία φτάνοντας τα 150 εκατ. δολάρια στο box office. To 2006 είχε υπογράψει σκηνοθετικά την ρομαντική περιπέτεια «My Super Ex-Girlfriend» με την Ούμα Θέρμαν και τον Luke Wilson, το 1998 γύρισε την χαριτωμένη εξωτική περιπέτεια "Six Days, Seven Nights" που άρεσε στο κοινό κάνοντας εισπράξεις 165 εκατ. δολαρίων (είχε για πρωταγωνιστές τον Χάρισον Φορντ και την Anne Heche) ενώ μία ακόμη αξιόλογη σκηνοθετική του δουλειά ήταν η δικαστική, ρομαντική κωμωδία «Legal Eagles – Τρεις και Μοναδικοί» το 1986 που είχε επιτυχία και στα Ελληνικά σινεμά όπου ο Ράιτμαν σκηνοθέτησε τον μεγάλο σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ σ’ έναν πιο light ρόλο μαζί με τις Ντέμπρα Γουίνγκερ, Ντάριλ Χάνα, τον Τέρενς Σταμπ, την Κριρίν Μπαράνσκι, Μπράιαν Ντένεχι, κ.α. Το «Legal Eagles» πλησίασε σε παγκόσμιες εισπράξεις τα 100 εκατ. δολάρια ωστόσο μιας και προβλήθηκε μόλις 2 χρόνια μετά το θρίαμβο του «Ghostbusters» θεωρήθηκε τότε μέτρια επιτυχία.

Λίγα χρόνια αργότερα το 1993 γύρισε την πολιτική κομεντί "Ντέιβ: Πρόεδρος για μία μέρα" με τον Κέβιν Κλάιν και την Σιγκούρνι Γουίβερ που στη χώρα μας προβλήθηκε τον Ιανουάριο του 1994.

Έκανε επίσης και την παραγωγή σε οικογενειακές κωμωδίες, όπως το επιτυχημένο φιλμ «Μπετόβεν - Beethoven» το 1992 με πρωταγωνιστή τον Τσαρλς Γκρόντιν που πέθανε πέρυσι και τον ομώνυμο σκύλο του Αγίου Βερνάρδου.

Ακόμα ο εκλιπών ήταν το 2009 συμπαραγωγός του υποψήφιου στα βραβεία Όσκαρ φιλμ «Up in the Air – Ραντεβού στον αέρα» με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ ως σύμβουλο «επαγγελματικής μετάβασης» ή για την ακρίβεια υπεύθυνο απολύσεων. Η ταινία ήταν σε σκηνοθεσία και σενάριο του γιου του, Τζέισον Ράιτμαν, ο οποίος και κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου σεναρίου. Το «Up in the air» ήταν υποψήφιο για 6 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων φιλμ και το βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Πάντως ο Άιβαν Ράιτμαν θα μπορούσε μετά τον θρίαμβο του τη δεκαετία του ’80 να του είχε δοθεί η ευκαιρία για μία ίσως διαφορετικού ύφους ταινία που θα του χάριζε και Οσκαρική δόξα ως σκηνοθέτη, κάτι που δεν συνέβη και είναι κρίμα.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

*Αντλήσαμε στοιχεία για το άρθρο και από την ανάρτηση του ΑΠΕ

Στη φωτ. διακρίνονται από αριστερά ο Ivan Reitman, η ηθοποιός Carrie Coon, η νεαρή ηθοποιός Mckenna Grace (κάτω μπροστά), ο Finn Wolfhard και ο σκηνοθέτης Jason Reitman στα γυρίσματα του "Ghostbusters, Afterlife" στην Alberta του Καναδά τον Ιούλιο του 2020, (φωτ. credit: Jason Reitman/Twitter).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture