Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αυτά είναι τα βραβεία του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού κινηματογράφου που έγινε ψηφιακά

Αυτά είναι τα βραβεία του 34ου Πανοράματ...

Το Βραβείο Ελληνικής Ταινίας που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 1500 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απονεμήθηκε στο φιλμ "Patchwork" του Πέτρου Χαραλάμπους

Ολοκληρώθηκε το 34ο Πανόραμα Ευρωπαικού Κινηματογράφου που έγινε λόγω των συνθηκών της πανδημίας, ψηφιακά από τις 27/1 έως και τις 2/2/2022.

Τα βραβεία που δόθηκαν ήταν τα εξής:

Το Βραβείο Ελληνικής Ταινίας που συνοδεύεται από χρηματικό βραβείο 1500 ευρώ

από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απονεμήθηκε στην ταινία «Patchwork» του Πέτρου Χαραλάμπους.

Η κριτική επιτροπή του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, αποτελούμενη από τους Μαρία Ζορμπά ηθοποιό, Τώνη Λυκουρέση σκηνοθέτη, και Βασίλη Μαζωμένο σκηνοθέτη, συγχαίρει όλους τους σκηνοθέτες και τους συντελεστές των ταινιών του διαγωνιστικού προγράμματος.

Σε μια εποχή που οι αντικειμενικές συνθήκες, αλλά και η αλλαγή του οπτικοακουστικού τοπίου, δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες στις παραγωγές, ο κινηματογράφος του δημιουργού όχι μόνο επιβιώνει αλλά αναδεικνύει διαρκώς νέες δυνάμεις.

Το βραβείο του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου απονέμεται με ψήφους 2-1 στην ταινία "Patchwork" του Πέτρου Χαραλάμπους, για την αρτιότητα της παραγωγής και την προβολή ενός σύγχρονου θέματος της Κυπριακής και όχι μόνο κοινωνίας, με την ανάδειξη ενός συνόλου εξαιρετικών ηθοποιών.

Επίσης η επιτροπή απονέμει ειδική μνεία στην ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου «Η βοή του κόσμου» για το ανθρωποκεντρικό της βλέμμα και τα ερωτηματικά που θέτει για τη δύναμη του κινηματογραφικού μέσου.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (FIPRESCI)

Μέλη Επιτροπής

Gena Teodosievska - Βόρεια Μακεδονία

- "Vitraz" (τηλεοπτικό περιοδικό)

- "FILM+" (μηνιαίο κινηματογραφικό περιοδικό)

Katharina Dockhorn (Γερμανία)

- "Rheinpfalz" (ημερήσια - διαδικτυακό)

- "Tip.de" (διαδικτυακό)

- "Film & TV Kameramann" (μηνιαίο)

Ιφιγένεια Καλαντζή

- Δρόμος της Αριστεράς (εβδομαδιαία εφημερίδα).

Το βραβείο FIPRESCI απονεμήθηκε στην ταινία "Ma nuit" (My Night) της Antoinette Boulat.

Σκεπτικό:

Η εκπληκτική ικανότητα της σκηνοθέτριας να σκιαγραφήσει το χαρακτήρα μιας νεαρής κοπέλας παγιδευμένης στη θλίψη της καθημερινότητάς της, λόγω της τραγικής απώλειας της αδερφής της, εξελίσσεται παράλληλα με το ανάγλυφο πορτρέτο της σύγχρονης νεολαίας που θέλει να αναγνωριστεί ως μοναδική, πρωτότυπη και διαφορετική, ενώ αναπτύσσει υπαρξιακές και οικολογικές ανησυχίες, για ένα αμφίβολο μέλλον.

Η ρευστή κάμερα μεταξύ ρεαλισμού και ντοκιμαντέρ γλιστρά από τα νεανικά πρόσωπα σε μια απρόβλεπτη σκληρή πραγματικότητα, ενώ το νυχτερινό Παρίσι απεικονίζεται με την ίδια εφηβική οικειότητα με την οποία εξορμούν και οι ατρόμητοι -έτοιμοι για όλα- νέοι. Πρόκειται για μια ταινία που μας «χορεύει» στο ρυθμό των σοφών απαντήσεων και των χαμόγελων, αλλά και της καλοσύνης των αγνώστων, που στη μαγική στιγμή μιας θερινής βραδιάς, μπορεί να βρεθούν τόσο κοντά μας.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΘΗΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

(απαρτίζεται από αναγνώστες του περιοδικού)

Σοφία Λινοσπόρη

Εύη Παπαγιάννη

Ελένη Τζαννάτου.

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην ταινία: "Sisterhood" της Dina Duma. Μεστή, επίκαιρη, σκληρή μα τρυφερή ταυτόχρονα, αποδίδει με βλέμμα ψύχραιμο το θέμα της σεξουαλικής αφύπνισης των κοριτσιών, και τις λεπτές ισορροπίες σε μια κοινωνία όπου τόσο οι έφηβοι όσο και οι ενήλικες αναζητούν τη θέση τους. Εξαιρετικές οι ερμηνείες από τις (ερασιτέχνες) Antoniha Belazelkoska και Mia Giraud και η φωτογραφία από τον Naum Doksevski, αναφέρει το σκεπτικό της βράβευσης.

*Το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα και με την Οικονομική Υποστήριξη του Υπουργείου  Πολιτισμού και Αθλητισμού, και με την Υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ (Δήμος  Αθηναίων) και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τους διοργανωτές στην FIPRESCI, την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Π.Ε.Κ.Κ.) καθώς και στο NEW YORK COLLEGE για τη συνεργασία και τις συνέργειες, αλλά και σε όλους τους Χορηγούς Επικοινωνίας του Φεστιβάλ, για την πολύτιμη συνδρομή τους.

Ραντεβού τον Νοέμβριο του 2022, για να γιορτάσουμε μαζί σας τα 35 χρόνια του φεστιβάλ, με την ελπίδα η συνάντησή μας αυτή τη φορά να γίνει στις αίθουσες!

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture