Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Γέφυρα Ευήνου: Αγωνία και οργή για την ανυπαρξία λύσεων στο πρόβλημα του αποκλεισμού

Γέφυρα Ευήνου: Αγωνία και οργή για την α...

Αφόρητη η κατάσταση για τους κατοίκους του Μεσολογγίου και του Ευηνοχωρίου

Μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Γαλατά Αιτωλοακαρνανίας η μαζική συνέλευση, που είχαν προαναγγείλει οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από την γέφυρα του Ευήνου, η οποία έχει καταστραφεί από τις νεροποντές του Δεκεμβρίου, οδηγώντας τους να βιώνουν ένα ιδιότυπο αποκλεισμό.

Η κατάσταση πλέον είναι αφόρητη, αφού οι μετακινήσεις προς το Μεσολόγγι ή και το Ευηνοχώρι, που είναι το γυμνάσιο και το λύκειο, διεξάγονται με τεράστιες, ενίοτε και ανυπέρβλητες δυσκολίες.

Η κοινωνική και οικονομική ζωή έχει διαταραχθεί, οι κάτοικοι περιστέλλουν δραστηριότητες, ακόμα και των παιδιών τους (αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες), προκύπτουν θέματα υγείας που αντιμετωπίζονται μετ’ εμποδίων, ενώ οι επαγγελματίες της περιοχής κινδυνεύουν με ανυπολόγιστες ζημιές.

Η αγωνία και η αβεβαιότητα επιτείνεται, καθώς πενήντα μέρες μετά την κατάρρευση της γέφυρας, η οποία μέχρι την κατασκευή της Ιόνιας Οδού ένωνε τη δυτική Ελλάδα με την υπόλοιπή χώρα, δεν υπάρχουν σαφείς απαντήσεις για τον τρόπο και τον χρόνο επίλυσης του προβλήματος.

 

 

Το Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 Γενική Συνέλευση των κατοίκων της Κοινότητας Γαλατά, με θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου. Στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν o Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι Δήμαρχοι Ναυπάκτου και Μεσολογγίου, Δημοτικοί Σύμβουλοι των δυο Δήμων, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Μεσολογγίου, Γαλατά, Ευηνοχωρίου και Περιθωρίου, καθώς και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Στη Συνέλευση κυριάρχησε ο θυμός των κατοίκων για την απουσία ενημέρωσής τους περί του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιούργησε η κατάρρευση των γεφυρών, η οργή τους για τον κοινωνικό τους αποκλεισμό, που οφείλεται στην παντελή απουσία συγκοινωνίας, η αγωνία τους για το μέλλον της περιοχής, καθώς και ο φόβος τους για την πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος ή δυστυχήματος στους χρήστες της ετοιμόρροπης γέφυρας και στους διερχόμενους με τα μηχανήματά τους το ορμητικό ποτάμι.

Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

1. Απευθύνει έκκληση στους μαθητές να μη διέρχονται πεζοί από την ετοιμόρροπη γέφυρα, επειδή υπάρχει πιθανότητα ανά πάσα στιγμή αυτή να καταρρεύσει και να προκληθεί δυστύχημα.

2. Απευθύνει έκκληση στους αγρότες, που έχουν τα κτήματά τους κατά μήκος της κοίτης του Ευήνου, να μην διέρχονται με τα μηχανήματά τους μέσα από το ποτάμι, γιατί η διέλευσή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ατυχήματος ή δυστυχήματος.

3. Απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να μεριμνήσουν άμεσα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στους κατοίκους των όμορων Κοινοτήτων η κατάρρευση των γεφυρών του Ευήνου. Κυρίως, να μεριμνήσουν για:

ü την έγκαιρη και απρόσκοπτη μετάβαση των μαθητών στα Σχολεία τους και την επιστροφή στα σπίτια τους,

ü την τακτική αστική συγκοινωνιακή σύνδεση με το Μεσολόγγι,

ü τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της διαμορφωθείσας κατάστασης στη νέα καλλιεργητική περίοδο,

ü τον περιορισμό της οικονομικής καταστροφής των επιχειρηματιών των Κοινοτήτων Γαλατά και Περιθωρίου, τόσο εκείνων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά μέσα στα χωριά, όσο και αυτών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα στο παραλιακό μέτωπο.

ü Να εξεταστεί το ενδεχόμενο άμεσης επίλυσης του προβλήματος με την τοποθέτηση σιδερένιας γέφυρας τύπου Μπέλεϋ ή με την επιδιόρθωση της σιδηροδρομικής γέφυρας.

4. Απευθύνει έκκληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών να μεριμνήσουν το συντομότερο δυνατό για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος με την επισκευή της υπάρχουσας οδικής γέφυρας ή με την κατασκευή νέας, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Γαλατάς, 30 Ιανουαρίου 2022»

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις