Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ατζέντα: Διεθνή art ονόματα στην Αθήνα, πρώτος στόχος ο Robert Wilson στη Λυρική

Ατζέντα: Διεθνή art ονόματα στην Αθήνα, ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Οπερα, χορός και σινεμά μας ξεσηκώνουν από Φεβρουάριο ως τους εαρινούς μήνες καθώς καταφθάνουν πραγματικοί super stars στην πρωτεύουσα

Ποιοι καλλιτέχνες με παγκόσμια ακτινοβολία καταφθάνουν στην πρωτεύουσα εξάπτοντας το ενδιαφέρον μας; Οσοι θέλετε να νιώσετε κομμάτι του οικουμενικού κοινού των παραστατικών τεχνών ενημερώστε δεόντως την ατζέντα σας.

-"Oθέλος" στη Λυρική δια χειρός Robert Wilson

Εκθαμβωτικά, μινιμαλιστικά ταμπλό που παίζουν με το φως «κουβαλά» μαζί του ο τεξανός super star Ρόμπερτ Γουίλσον. Εχει αναλάβει σκηνοθεσία, φωτισμούς και σκηνικά στην πρώτη του, πολύκροτη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Χάρη στη συμπαραγωγή με το  ιστορικό φεστιβάλ όπερας  της Ευρώπης, το Πασχαλινό Φεστιβάλ του Μπάντεν-Μπάντεν, θα απολαύσουμε «αλλιώς» το τετράπρακτο λυρικό αριστούργημα «Οθέλος», που βασίζεται στο σαιξπηρικό ρομάντζο της ζήλιας, της ίντριγκας και του τραγικού έρωτα σε μουσική του ρομαντικού μουσουργού Τζουζέπε Βέρντι. Με αφετηρία το 1887 στη Σκάλα του Μιλάνου είναι ένα έργο που κάθε λάτρης της όπερας οφείλει να δει.

Ο Ρόμπερτ Ουίλσον, ο πολυβραβευμένος αβανγκάρντ  δημιουργός που ανανέωσε το λυρικό θέαμα μέσα από την απόλυτα αναγνωρίσιμη προσωπική του γλώσσα, υπόσχεται αξέχαστες εικόνες με επιβλητικούς φωτισμούς, στιλιζαρισμένη κινησιολογία, ιδιαίτερα κοστούμια και έντονο μακιγιάζ. Όπως σημειώνει: «Ο Οθέλλος πραγματεύεται ένα ζήτημα: Πώς είναι να είναι κανείς ξένος;» Με βραβεία Πούλιτζερ, Ολίβιε, Ubu, Χρυσό Λέων της Μπιενάλε Βενετίας, γαλλικό μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής και έδρα τη Νέα Υόρκη έχει χριστεί ο πιο αντισυμβατικός εκσυγχρονιστής του μελοδράματος στον κόσμο. Κατά τους New York Times πρόκειται για μια «Μια εξέχουσα φυσιογνωμία στον κόσμο του πειραματικού θεάτρου και έναν εξερευνητή των χρήσεων του χρόνου και του χώρου επί σκηνής». Στον ομώνυμο ρόλο ο κοσμογυρισμένος και περιζήτητος διεθνώς την τελευταία δεκαετία Λετονός τενόρος Αλεξάντρς Αντονένκο. Ιάγος  ο αγαπημένος Έλληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Δυσδαιμόνα η διεθνώς αναγνωρισμένη Ρουμάνα  υψίφωνος της ΕΛΣ Τσέλια Κοστέα. Διευθύνει ο μαέστρος Στάθης Σούλης. (20, 23, 27/2 και 2, 6 /3 στο Νιάρχος)

 

-Netherlands Dance Theater στο Μέγαρο Μουσικής

 Ναι, ξανάρχεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η περίφημη  χορευτική ομάδα της Ολλανδίας  υποσχόμενη ένα μοναδικό  χορογραφικό τρίπτυχο. Οι λάτρεις του σύγχρονου χορού περιμένουν «πως και πως». Η Μαρίνα Μασκαρέλ, ο Μάρκο Γκέκε και ο Γίρι Κύλιαν συνυπογράφουν τη νέα παραγωγή της ομάδας. Ο Κύλιαν επιστρέφει με το «Τoss of a Dice», ή αλλιώς «Ζαριά», την παράσταση με την οποία η NDT είχε κάνει το 2008 το θρυλικό ντεμπούτο της στο Μέγαρο. Η Μασκαρέλ και ο Γκέκε πάλι, θα παρουσιάσουν δύο νέες χορογραφίες σε εντελώς διαφορετικά στιλ που αναμένεται να κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στην Ολλανδία το Φεβρουάριο. (10-13/3)


-New Creation by Bruno Beltrao/Grupo de Rua στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

 Τον έχουν αποκαλέσει William Forsythe του hip hop. Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τα χειροκροτήματα για την πολυβραβευμένη χορογραφία του «Inoah» στην Αθήνα, ο  Bruno Beltrao από το Ρίο ντε Τζανέϊρο επιστρέφει στη χώρα μας με νέα δουλειά. Θα παρουσιάσει στη σκηνή της Στέγης, με την ομάδα του Grupo de Rua,  ένα ακόμα «σχόλιο» για το απολυταρχικό πολιτικό καθεστώς της Βραζιλίας. Ανανεωτής της σκηνής του hip hop με παγκόσμια αναγνώριση, ο Beltrao αφουγκράζεται τους έντονους κραδασμούς στην πολιτική ζωή της πατρίδας του υπό τον Μπολσονάρο και τους μεταφράζει σε οριακή σωματική ένταση. Συνδυάζει urban dance  με απίστευτη ενέργεια και χορευτικής δεξιοτεχνία. (29-30/4)

 

-Ο Γιώργος Λάνθιμος στην Εθνική Λυρική Σκηνή

 Στο πλαίσιο της ενότητας «The Artist on the Composer», που φέρει κοντά  πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ή/και παραγωγούς ταινιών με τη «ζωντανή» εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής καταφθάνει ο διάσημος Ελληνας σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος με την ταινία μικρού μήκους «Βληχή». Πρωταγωνιστούν η μούσα του και πασίγνωστη, βραβευμένη με Οσκαρ star Έμμα Στόουν καθώς και ο διακεκριμένος Γάλλος ηθοποιός Νταμιάν Μποννάρ. Το φιλμ γυρίστηκε ένα χρόνο πριν στην Τήνο με τον Λάνθιμο να υπογράφει και το σενάριο και την παραγωγή της ταινίας. Το ρεπερτόριο της ταινίας αποτελείται από έργα των Μπαχ, Κνουτ και Τόσιο Οσοκάουα, τα οποία θα ερμηνευτούν ζωντανά από μουσικά σύνολα στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος κατά τις προβολές της ταινίας.(6,7,8/5)


-Three rooms με Ρήγο, Κύλιαν, Ναχαρίν στη Λυρική

Το Μπαλέτο της Λυρικής με διευθυντή τον Κωνσταντίνο Ρήγο προσκαλεί δύο από τις σημαντικότερες μορφές του χορού παγκοσμίως: Τον δημοφιλή στη χώρα μας Τσέχο  Γίρι Κύλιαν και τον Ισραηλινό Οχάντ Ναχαρίν. Ο ίδιος ο Ρήγος ετοιμάζει μια νέα χορογραφία πάνω στο έργο του Γιώργου Κουμεντάκη «Το ισοκράτημα ενός παιδιού» που με κεντρικό στοιχείο μια μαριονέτα και αφετηρία τη βυζαντινή μουσική, πραγματεύεται την παιδική ηλικία μέσα από την ανακάλυψη του κόσμου της φύσης και της παράδοσης. Ο Γίρι Κύλιαν, ο ιδρυτής του διάσημου Nederlands Dans Theater θα παρουσιάσει το «Petit Mort», για τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Μότσαρτ, χορογραφώντας τα αργά μέρη από τα δημοφιλή κοντσέρτα για πιάνο αρ. 21 και 23 του κορυφαίου Αυστριακού μουσουργού. Ο Ναχαρίν έρχεται με τo «Minus 16» επιχειρώντας να καταργήσει τα όρια μεταξύ των χορευτών και του κοινού, υπό τους ήχους παραδοσιακής ισραηλινής μουσικής αλλά και μάμπο ή τέκνο. (18, 20, 21, 22, 25/5).

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View