Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Συγκέντρωση μνήμης για το Νίκο Τεμπονέρα σήμερα το απόγευμα

Πάτρα: Συγκέντρωση μνήμης για το Νίκο Τε...

Στις 18:00, στο σχολικό συγκρότημα «Τεμπονέρα» της πλατείας Βουδ

Σήμερα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση τιμής στο δολοφονημένο καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα, στο σχολικό συγκρότημα «Τεμπονέρα» της πλατείας Βουδ.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, αναφέρει: «Τιμούμε την ιστορική μνήμη και διδασκόμαστε απ’ αυτήν. Ο Τεμπονέρας ζει και θα ζει. Εμπνέει τους αγώνες νεολαίας και εργαζομένων ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, την εργασία και το ασφαλιστικό, που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της δεξιάς» 

Η ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ αναφέρει: Οι μαθητικές καταλήψεις του Δεκεμβρίου 1990 – Ιανουαρίου 1991 έγιναν με αφορμή την προσπάθεια του υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου να προωθήσει μέτρα αντιμεταρρύθμισης στη Εκπαίδευση. Καθημερινά γίνονταν πορείες και διαδηλώσεις που έχουν κεντρικό αίτημα την δημόσια και δωρεάν παιδεία. “Αγώνας μαζικός, αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό Παιδείας” φώναζαν φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Στην Πάτρα σχεδόν όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια είχαν κατάληψη και μαθητές μαζί με φοιτητές πλημμύριζαν τους δρόμους . Οι καταλήψεις προσέλαβαν πανελλαδική έκταση και θορύβησαν την κυβέρνηση του Μητσοτάκη, που επιδίωξε να τις σταματήσει με την επιστράτευση των κομματικών δυνάμεων της Ν.Δ. και κυρίως των συγκροτημένων ακραίων ομάδων των «Ρέιντζερς» και των «Κενταύρων», που λειτουργούσαν στις γραμμές της ΟΝΝΕΔ.

Η δολοφονία του Τεμπονέρα προκάλεσε πανελλαδικό ξέσπασμα κινητοποιήσεων που ανέτρεψαν την εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση και υποχρέωσαν σε παραίτηση του τότε υπουργού. Στη Πάτρα από εκείνο το βράδυ ο λαός βγήκε στο δρόμο και ζητούσε δικαιοσύνη με συνθήματα στη Νομαρχία, στην αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας. Οι πρωτοφανείς αυτές – σε αποφασιστικότητα και διαρκείς – κινητοποιήσεις των μαθητών ήταν έκφραση της αγανάκτησης της εργατικής οικογένειας στη φτώχεια και στη μονόπλευρη λιτότητα της τότε κυβέρνησης. Ήταν το πολιτικό “παρών” του εργαζόμενου λαού μέσα από τα ίδια τα παιδιά του.Γιαυτό και συνάντησαν τη λυσσώδη αντιμετώπιση κράτους και παρακράτους.

Σήμερα, εν μέσω πανδημίας, η κατάσταση των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων χειροτερεύει. Η κυβέρνηση συνεχίζει το αντιδραστικό της έργο εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων.Τα βασικά και κοινωνικά αγαθά βρίσκονται υπό διεκδίκηση, Η φτώχεια θερίζει, οι κοινωνικές ανισότητες ενισχύονταιη ακρίβεια δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την καθημερινότητά μας,ενώ η υγεία του λαού βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα, με την κυβέρνηση νααδιαφορεί για τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά, χωρίς να ενισχύει το Ε.Σ.Υ και δίχως να παίρνει τααπαραίτητα μέτρα για την προστασία του. Η επίθεση στην νεολαία και στην δημόσια δωρεάν παιδεία συνεχίζεται. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να ανατροπή αλλά χρειάζεται την ανασύνταξη, τον προσανατολισμό, την αποφασιστικότητα, την ενότητα της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος.Ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στο εξαρτημένο, από τα ξένα και ιδιωτικά συμφέροντα, πολιτικό σύστημα.

Σήμερα, 30 χρόνια μετά καλούμαστε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια καλύτερη ζωή και να δίνουμε αγώνες απέναντι στην λήθη. Δεν θα ξεχάσουμε πως για να προστατεύσει τους μαθητές του ένας δάσκαλος έδωσε την ζωή του.

Η Ανυπότακτη Πολιτεία θα δώσει το παρόν στις εκδηλώσεις μνήμης του Νίκου Τεμπονέρα την Κυριακή 9/1 στις 18.00, στο σχολικό συγκρότημα της Πλ. Βουδ που φέρει το όνομά του.
υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πάτρας σημειώνει: «Δεν σβήνει με τίποτα η ηθική και πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ. Ο Ν. Τεμπονέρας και η θυσία του, έγιναν σημείο αναφοράς για γενιές αγωνιστών του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος. Το παράδειγμα του κομμουνιστή εκπαιδευτικού εμπνέει σήμερα, σε μια συγκυρία τριπλής υγειονομικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής κρίσης. Απέναντι στη «κανονικότητα» που ετοιμάζουν, στο δόγμα «νόμος και τάξη» και την καταστολή αγώνων της νεολαίας και των εργαζομένων, η απάντηση που πρέπει να δώσει η μαχόμενη Αριστερά είναι ένα σύγχρονο πολιτικό μαχητικό κίνημα».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Σήμερα 31 χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες συνεχίζουν τον αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ασκήθηκαν και ασκούνται, τα τελευταία χρόνια, από όλες τις Κυβερνήσεις.

Σήμερα, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχοντας αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ψηφίζει νομοθετήματα με εντελώς αντιδημοκρατικό και αυταρχικό τρόπο (Ν. 4823/21 για την παιδεία, Ν. 4808/21 για τα εργασιακά κτλ) γυρίζοντας την εκπαίδευση δεκαετίες πίσω, καταργώντας το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις και το δικαίωμά μας στην απεργία. Αντί να στηρίξει τη Δημόσια Παιδεία και το ΕΣΥ με αύξηση της χρηματοδότησης και προσλήψεις προσωπικού, συνεχίζει την υποβάθμισή τους με περικοπές στον προϋπολογισμό και του 2022».

Σε ανακοίνωση της ΩΡΑΣ ΠΑΤΡΩΝ αναφέρεται ότι:

Συμπληρώνονται 31 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα. Η προσπάθεια καταστολής του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος σε όλη την χώρα κατά του αντιδραστικού νομοσχεδίου του τότε υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου βρήκε τον Νίκο Τεμπονέρα χτυπημένο με λοστό στο κεφάλι από το στέλεχος της ΟΝΝΕΔ Γιάννη Καλαμπόκα. Μέσα από ένα λαϊκό ξεσηκωμό η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγκάστηκε να πάρει όλα τα μέτρα πίσω. Σήμερα η κυβέρνηση επωφελούμενη την πανδημία προσπαθεί να περάσει σειρά αντιδραστικών μέτρων σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

Παίζει με τη φωτιά ανοίγοντας τα σχολεία χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Παράλληλα εντείνει την επίθεση με την κατάργηση του 8ώρου, των συλλογικών συμβάσεων, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, υποβαθμίζει περαιτέρω τη δημόσια υγεία.

Πιάνουμε το νήμα των μεγάλων εκείνων κινητοποιήσεων και συνεχίζουμε στα βήματα που χάραξε ο Νίκος Τεμπονέρας.

Υπερασπιζόμαστε τη δημόσια εκπαίδευση και τη δημόσια υγεία, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Η Ώρα Πατρών θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για τον Νίκο Τεμπονέρα στα σχολικά συγκροτήματα Τεμπονέρα την Κυριακή 9 Ιανουαρίου ώρα 18:00 και θα καταθέσει στεφάνι.

Σε ανακοίνωση της Α ΕΛΜΕ Αχαΐας, αναφέρονται τα εξής:

Ο Νίκος Τεμπονέρας το βράδυ στις 9 Γενάρη 1991 έγινε σύμβολο του λαϊκού κινήματος και ιδιαίτερα των καθηγητών, των μαθητών, των φοιτητών, της σπουδάζουσας νεολαίας. Στάθηκε στη πρώτη γραμμή του αγώνα συνεπής με τη πολιτική-συνδικαλιστική του αντίληψη, σταθερός στο συλλογικό του αξιακό σύστημα, μακριά από προσωπικές «σκέψεις» και «ηρωισμούς». 

Τριανταένα χρόνια από το βράδυ εκείνο του Γενάρη, φυσικά τίποτε δεν είναι το ίδιο με τότε. Μα και τίποτε δεν είναι και τόσο διαφορετικό. Η επίθεση αυτή είχε σαν στόχο την καταστολή του μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος που είχε αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα με πολύμορφο αγώνα μαθητών, εκπαιδευτικών, φοιτητών, ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιαννόπουλου και είχε σαν αποτέλεσμα τον μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό που ακολούθησε ενάντια στον αυταρχισμό και την κρατική καταστολή, την παραίτηση του υπουργού και την απόσυρση όλων των επίμαχων νομοθετημάτων (λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, απόπειρα περιορισμού του πανεπιστημιακού ασύλου).

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, υπηρετώντας επιχειρηματικά και εργοδοτικά συμφέροντα, έχει περάσει τα πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος της εκπαίδευσης και της κοινωνίας. Η κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, η πολιτική λιτότητας και υποβάθμισης της υγείας, παιδείας και κοινωνικών παροχών, η ιδιωτικοποίηση πλευρών της εκπαίδευσης σε σχολεία και ΑΕΙ, ο εξοβελισμός των κοινωνικών και οικονομικών επιστημών, η μεταγυμνασιακή κατάρτιση, η τράπεζα θεμάτων, η Ε.Β.Ε., η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Χρησιμοποιεί την πανδημία ως εργαλείο επιτάχυνσης των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων και στο χώρο της παιδείας. Αρνείται να πάρει μέτρα ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων και επιλέγει να τα ανοίξει όπως ακριβώς έκλεισαν πριν τις διακοπές.

Η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας θα είναι παρούσα, στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα, στο διαχρονικό μνημείο του, την Κυριακή 9/1/2022 στις 6:00μμ.

Ανοιχτά - Ασφαλή σχολεία. 15μελή τμήματα και διορισμούς Εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία με ασφάλεια.

Για το δικό μας νέο σχολείο που ονειρευόμαστε και οφείλουμε συλλογικά να ανιχνεύσουμε, χωρίς διακρίσεις και ταξικούς-οικονομικούς φραγμούς.

Για τη δική μας κοινωνία, στη δική μας χώρα, κοινωνία αλληλεγγύης, δημοκρατίας, ελευθερίας και ισότητας για όλους.

Για την ανατροπή κάθε νεοφιλελεύθερης αντεργατικής πολιτικής κάθε Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΝΑΤΟ,  και την ρήξη με τις δυνάμεις που τις εκπροσωπούν.

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ) αναφέρονται τα εξής:

Νίκο Τεμπονέρα είμαστε και φέτος εκεί στο τόπο της θυσίας, όσοι κάναμε την μνήμη θεμέλιο ανασύνταξης της κοινωνίας για να μπορεί να ελπίζει σε ένα μέλλον δικαιοσύνης και κοινωνικής απελευθέρωσης.

Γενάρης ‘91 - Γενάρης ‘22 τα ίδια κοινωνικοπολιτικά μπλοκ τότε και σήμερα.

Το Γενάρη του ’91, με το νεοφιλελεύθερο Μητσοτάκη, την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά ενσωματωμένους στη ΝΔ και με αριστερό υπουργό, γέμισαν παραγωγικά ερείπια τη χώρα και πέρασαν  πάνω από το κρανίο του Τεμπονέρα για ν’ ανοίξουν  το δρόμο στους νεοφιλελεύθερους «παραδείσους» της βαρβαρότητας.

Το Γενάρη του ‘22 το ίδιο μπλοκ με τον κληρονόμο  Μητσοτάκη  δέσμιο και εντολοδόχο  της ακροδεξιάς  με όλες τις  νεοπλασματικές μεταλλάξεις του νεοφασισμού στα υπουργεία, να  χρησιμοποίει και την πανδημία ως ευκαιρία  για να περάσει νόμους ενάντια  στην παιδεία, την εργασία,  τα δημοκρατικά δικαιώματα, βγάζοντας και την ανθρώπινη ζωή στο σφυρί.

Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση και το κύριο όπλο μας είναι η αλληλεγγύη, η κοινωνική οργάνωση και συνοχή, η προστασία και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, παιδείας, η προστασία της εργασίας και της δημοκρατίας.

Τριανταένα χρόνια μετά κρατάμε σφιχτά στις χούφτες μας αυτή τη  ματωμένη σου Νίκο Τεμπονέρα παρακαταθήκη που οριοθετεί τον κόσμο μας, την ίδια παρακαταθήκη χιλιάδων αγωνιστών του λαού μας για τις γενιές που έρχονται για να ζήσουμε την μέρα της ήττας τους.

Όλοι στην συγκέντρωση μνήμης και τιμής την Κυριακή 9 Γενάρη στις 6 το απόγευμα στα σχολεία Τεμπονέρα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις