To Πανεπιστήμιο ανοίγεται προς την πόλη
Ένα από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα της Πάτρας, η Βίλα Κόλλα, ξαναζωντανεύει. Από οικία του σταφιδέμπορου Μιχαήλ Κόλλα το 1828, Κέντρο Πολιτισμού από το Πανεπιστήμιο Πατρών στο άμεσο μέλλον ως ένα από τα κτίρια που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του πρύτανη κ. Χρήστου Μπούρα.
Ο χώρος της βίλας που βρίσκεται εντός της έκτασης του πρώην ΤΕΙ, καθαρίστηκε, ενώ διευθετείται ο περιβάλλων χώρος με καθαρισμούς δέντρων με αποτέλεσμα να είναι ήδη αισθητή η μεταμόρφωση της περιοχής. Μαζί με τη βίλα, η οποία αποτελεί μέρος της αστικής εικόνας της Πάτρας του 19ου αιώνα, αναδεικνύονται και η αξία του κτιρίου όπως και οι ιδέες για αξιοποίησή του.
Η πρόταση ήρθε από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού με στόχο να ανοιχτεί το Πανεπιστήμιο προς την πόλη, όπως ανέφερε στο thebest.gr η ΕΔΙΠ του τμήματος Μαρία Αργυροπούλου.
Το φρέσκαρισμα και το ζητούμενο
«Η σκέψη μας με τον Πρύτανη κ. Μπούρα ήταν να γίνουν εκθέσεις και μέσα σε αυτό στο πλάνο είναι η φιλοξενία διάφορων συλλογών από συλλέκτες, που θα φυλάσσονται μόνιμα εκεί με τη δυνατότητα να φιλοξενούνται κατά καιρούς στη βίλα και περιοδικές εκθέσεις. Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν γίνεται για να βγουν χρήματα, μιλάμε για παραχώρηση του οικήματος στο πλαίσιο του ανοίγματος του Πανεπιστημίου στην πόλη» ανέφερε η κ. Αργυροπούλου, φέρνοντας ως παράδειγμα το Μουσείο Σχολικής Εκπαίδευσης, το οποίο όταν διαμορφωθεί κατάλληλά η Βίλα, θα μεταφέρει εκεί μια έκθεση από το Μουσείο του, η οποία έχει σχέση με υλικό από παλιά σχολεία.
Η συμβολή του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα
Μεγάλη είναι η συμβολή του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα, που από την αρχή πίστεψε και στήριξε την πρόταση του Τμήματος Τουρισμού. «Το όνειρό μας γίνεται πραγματικότητα και ήταν καλοδεχούμενο από τον κ. Μπούρα. Ο Πρύτανης καταβάλει τις μεγαλύτερες δυνατές προσπάθειες και δεν θέλει να γίνουν γραφεία και αν μη τι άλλο είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει παρά πολύ. Και εδώ, σε αυτό το χώρο, έχει δουλέψει πάρα πολύ» λέει η κ. Αργυροπούλου.
Κοντά στο κεντρικό ιστό της Πάτρας
Η Βίλα Κόλλα έχει ένα πολύ μεγάλο «προσόν»: «Το καλό είναι ότι είναι ότι βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, δεν είναι απομακρυσμένη άρα πολύ εύκολα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τον κόσμο»
Ποιο όμως είναι το σχέδιο αξιοποίησής της; Η κ. Αργυροπούλου μας δίνει την ευρύτερη εικόνα: «Η βίλα είχε ανακαινιστεί παλιότερα από το Υπουργείο Πολιτισμού και παλιά στεγάζονταν εκεί ο ΕΛΚΕ του ΤΕΙ. Είχε διατηρηθεί το χρώμα της και μέσα αλλά και η διαρρύθμιση της έχει κρατηθεί όπως ήταν παρότι φιλοξενούσε γραφεία. Τώρα χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα στον εσωτερικό χώρο, ενώ εξωτερικά χρειάζεται να βαφτούν τα ξύλινα κομμάτια. Ο στόχος όπως σας είπα και πριν, είναι να γίνει ένα Κέντρο Πολιτισμού. Θέλουμε να διοργανώσουμε εκθέσεις αλλά και να γίνουν και άλλες δραστηριότητες από άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου που τυχόν το επιθυμούν. Σημειώνεται ότι υπεύθυνος για την διαχείριση της Βίλας είναι ο κ. Πρυτανης και τα τμήματα που εδρεύουν στο Κουκούλι θα συνεργάζονται για την ανάπτυξη των παραπάνω δράσεων. Επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και περιβάλλων χώρος. Υπάρχει ένας κήπος, με δέντρα μοναδικά και αυτή τη στιγμή έχουμε αρχίσει να τα καθαρίζουμε. Για αυτό και η Βίλα έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται. Υπάρχουν δυο τρία δέντρα που ξεράθηκαν και θα αφαιρεθούν. Και σε αυτόν τον εξωτερικό χώρο θα μπορούσαμε να κάνουμε, ίσως ένα μουσείο για την χλωρίδα, αφού ο Κόλλας είχε φέρει σπάνια δέντρα και τα είχε φυτέψει. Πιθανόν να μπορούσαμε να βρούμε κάποια από αυτά και να τα ξαναφυτέψουμε. Ο χώρος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα και για κάποια events».
Το πρότζεκτ «Ζωγραφίζω To Ταξίδι»: Οδίτης
Ένα από τα πρότζεκτ που τρέχει στο τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, είναι το «Ζωγραφίζω To Ταξίδι»: Οδίτης και όπως όλα δείχνουν θα είναι η πρώτη έκθεση που θα γίνει στη Βίλα Κόλλα. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους παλιούς πράσινους πίνακες του ΤΕΙ. Έτσι καλούμε ζωγράφους να ζωγραφίσουν «το ταξίδι», επαγγελματίες ή ερασιτέχνες. Όσοι δεν μπορούν να έρθουν λόγω covid, και θέλουν να συμμετάσχουν, μας δίνουν έργα τους και τα φτιάχνουμε εμείς στον πίνακα. Να αναφέρουμε ότι, ένας συλλέκτης και art dealer, ο κ. Ευσταθίου, μας έχει χαρίσει πέντε μεγάλα έργα τέχνης και έτσι ξεκινάει να γίνει μια έκθεση έργων τέχνης σε σχέση με το ταξίδι η οποία θα εκτεθεί στη Βίλα Κόλλα και πιστεύω θα εντυπωσιάσει».
Τέλος, να αναφέρουμε ότι το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει εκπόνηση μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση, για την αξιοποίηση της Βίλας με πτυχιακές φοιτητών τόσο για την ιστορία της όσο και την αξιοποίηση της.



Τα αδέλφια Κόλλα και η εντυπωσιακή έπαυλη
Η οικογένεια Κόλλα ήταν παλιά οικογένεια της Πάτρας, μέλη της οποίας διακρίθηκαν κυρίως ως σταφιδέμποροι.
Ο γενάρχης του πατρινού κλάδου ήταν ο Μιχαήλ Κόλλας, ο οποίος εγκαταστάθηκε, μαζί με τις δύο αδερφές του, στην Πάτρα το 1828. Ήταν χιώτικης καταγωγής αλλά εγκατέλειψε το νησί για να γλιτώσει από την σφαγή.
Δημιούργησε εμπορικό σταφιδικό οίκο με υποκατάστημα στο Λονδίνο, τον οποίο συνέχισαν οι γιοί του, Δημήτριος & Ανδρέας, μετατρέποντας τον σε έναν από τους σημαντικότερους της Ελλάδας.
Υπό την καθοδήγηση αυτών και ειδικότερα του Ανδρέα, ο εμπορικός οίκος επεκτάθηκε στον τραπεζικό και εμποροκτηματικό κλάδο. Σε σύντομο χρονικό διάστημα δημιούργησαν μια τεράστια ακίνητη περιούσια, η οποία τους επέτρεπε ευχέρεια κινήσεων.
Η τραπεζική επιχείρηση των αδερφών Κόλλα υπήρχε μέχρι το 1950, στα γραφεία της, επί της Ρήγα Φεραίου.
Μέλη της οικογένειας αποτέλεσαν την κοινωνική ελίτ της Πάτρας και έπαιρναν μέρος σε κάθε επιχειρηματική, κοινωνική και αθλητική δραστηριότητα της πόλης.
Χαρακτηριστικά, ο Μιχαήλ Κόλλας ήταν ένας από τους χρηματοδότες του δημοτικού θεάτρου Απόλλων ενώ ο γιος του Ανδρέας Κόλλας συμμετείχε στην επιτροπή ανέγερσης του Α΄ νεκροταφείου, ήταν ιδρυτικό μέλος της ασφαλιστικής εταιρείας Αστήρ και είχε διατελέσει πρόεδρος του πτωχοκομείου.
Επίσης ο Δημήτριος Κόλλας ήταν διοικητικός παράγοντας της Παναχαϊκής, όντας μέλος του διοικητικού συμβουλίου την περίοδο 1904-1905 & 1908-1909.
Οι Μιχαήλ, Φωκίων και Κωνσταντίνος Κόλλας ήταν ιδρυτικά μέλη του Tennis Club, το οποίο ιδρύθηκε το 1908 από ξένους κυρίως αφού ήταν οι μοναδικοί Έλληνες που συμμετείχαν σε αυτή την πρωτότυπη κίνηση για εκείνη την εποχή.

paliapatra.gr
Εντυπωσιακή είναι και η έπαυλις Κόλλα στο Μπεγουλάκι, όπου παλιότερα υπήρχε τερέν τένις.
Κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και παραπέμπει σε αγροτόσπιτα ιταλικής επαρχίας.
Χαρακτηριστικοί είναι οι πυργίσκοι που υπάρχουν και που προσδίδουν γραφικότητα και κοσμοπολίτικη διάθεση
"Κατασκευασμένη στα τέλη του 19ου αιώνα παραπέμπει σε αγροτόσπιτα ιταλικής επαρχίας ενώ χαρακτηριστικοί είναι οι πυργίσκοι που υπάρχουν και που προσδίδουν γραφικότητα και κοσμοπολίτικη διάθεση" αναφέρει η Μαρία Κακούρη-Βουδούρογλου στο βιβλίο της "Πάτρα-Παλαιά σπίτια, κτίσματα και μνημεία" (εκδόσεις Εστία). Παλιότερα μάλιστα υπήρχε και τερέν τέννις, το οποίο αποτυπώνεται σε ορισμένες φωτογραφίες που υπάρχουν στο βιβλίο με το αρχείο Μόρφυ.
Η έπαυλις είναι διώροφη με σοφίτα και το συνολικό εμβαδόν της είναι 385 τ.μ. Με κύρια είσοδο στην δυτική οψη που εμφανίζεται με στοά απο οξυκόρυφα τόξα, που στον όροφο μετατρέπεται σε σκεπαστή βεράντα, με ξύλινα διακοσμητικά γοτθικά μοτίβα. Χαρακτηριστικό στοιχείο της έπαυλης είναι οι δύο οκταγωνικοί πύργοι, συμμετρικά τοποθετημένοι στις γωνίες της βόρειας όψης που καλύπτονται με οξυκόρυφες στέγες απο μεταλλικές φολίδες.
Μοιάζουν σαν αν καταλήγουν σε πυραμοειδείς μεταλλικούς σχηματισμούς καθώς και σε γοτθικές οξύγωνες τοξοειδείς αιχμές στα υπέρυθρα και στο προστώο που στηρίζεται η μεγάλη βεράντα στολισμένη με τα αραβουργήματα της σκεπής της.
Μετά την οικοδόμηση του θαυμαστού αυτού έργου δεν έλειψαν και οι κριτικές απο το περιβάλλον των αρχιτεκτονικών κύκλων, οπαδών των διαφόρων ρευμάτων της εποχής. Μιά μερίδα απο αυτούς έκρινε οτι η δομή της έπαυλης και η σύνθεση δεν υπάκουσαν στον ρυθμό του κλασικού στοιχείου, αλλά υποτάχτηκε στο σοβαρό γοτθικό ύφος και ο αρχιτέκτονας ςντέγραψε διακοσμητικά στοιχεία με αυτοσχεδιασμό πάνω σε απομιμήσεις που εισήγαγε και ο Ερνέστος Τσίλλερ.

Παρά τις διάφορες κριτικές, η έπαυλη Κόλλα αποτελεί αξιοθαύμαστο δείγμα αρχιτεκτονικού μεγαλουργήματος για την περιοχή μας και είναι πανθομολογούμενη η αλήθεια οτι η έπαυλη Κόλλα διακρίνεται για την αρμονική σύνθεση αναλογιών και τυπολογιών διαφορετικής προέλευσης ιστορικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων.
O κήπος της έπαυλης Κόλλα
Η έπαυλη περιβάλλεται απο θαυμάσιο κήπο εξαίρετης απόλαυσης. Ο κήπος της έπαυλης είχε άριστη, μελετημένη και πλούσια φύτευση απο ειδικό γεωπόνο απο την Ιταλία.
Κατά το έτος 1903 είχαν δημιουργηθεί διάφοροι χρωματισμοί με αραιούς αναβαθμούς, ελικοειδείς δρομίσκοι, σκάλες λίθινες και ξύλινες που οδηγούσαν σε φυσικούς και τεχνικούς εξώστες. Επίσης υπεραρκετός χώρος είχε καλυφθεί απο δασικά καλλωπιστικά δένδρα ώστε να αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και μαγευτικού κάλους.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr










