Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Φωτογραφική έκθεση – αφιέρωμα στα έγκλειστα γυναικόπαιδα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Φωτογραφική έκθεση – αφιέρωμα στα έγκλει...

Θα διαρκέσει από το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 έως και τις 10 Ιανουαρίου 2022

Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με τη συμπλήρωση 78 χρόνων από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα του Δεκέμβρη του 1943, διοργανώνει εκδήλωση – φωτογραφική έκθεση – Αφιέρωμα στα έγκλειστα γυναικόπαιδα στο ιστορικό Δημοτικό Σχολείο της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων από τους στρατιώτες της Βέρμαχτ στις 13/12/1943, με τον τίτλο «Πύρινες μνήμες».

Πρόκειται για την έντυπη έκδοση – της ψηφιακής συλλογής του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με τον τίτλο «Έγκλειστα γυναικόπαιδα», που βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο www.dmko.gr-Ψηφιακό απόθεμα.

Η σημαντική έκθεση-συλλογή περιέχει πληροφορίες και στοιχεία για όλες εκείνες τις οικογένειες, Καλαβρυτινές ή μη, εν προκειμένω τα γυναικόπαιδα, τα οποία, στις 13 Δεκεμβρίου 1943 μετά τον διαχωρισμό και τον αποχωρισμό από τους άνδρες, κλείστηκαν και κρατήθηκαν σε κατάσταση ομηρίας στο Δημοτικό Σχολείο από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Μετά τον βίαιο διαχωρισμό και τον αποχωρισμό, οι άνδρες και οι έφηβοι της πόλης, πεντακόσιοι (500) περίπου τον αριθμό,  οδηγήθηκαν στον Λόφο του Καπή όπου και εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητέ. Στο Δημοτικό Σχολείο παρέμειναν έγκλειστοι οι άμαχοι, χίλια εκατό (1100) περίπου άτομα από τα οποία τετρακόσιες εβδομήντα (470) περίπου  ήσαν γυναίκες, μεταξύ των οποίων δεκατέσσερις (14) σε κατάσταση κυοφορίας, εξακόσια είκοσι (620) περίπου παιδιά (ηλικίας από οχτώ ημερών έως  18 ετών) και τέλος έντεκα (11) ηλικιωμένοι άνδρες που διέφυγαν τον θάνατο.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Οι φλόγες και οι καπνοί ζώνουν το Δημοτικό Σχολείο. Τα γυναικόπαιδα απεγκλωβίζονται πηδώντας απ’ τα παράθυρα κι ανοίγοντας τις πόρτες.

Βγαίνοντας έξω αδυνατούν να πλησιάσουν τα σπίτια τους, που έχουν παραδοθεί στις φλόγες και καταρρέουν. Κινούνται προς τον σιδηροδρομικό σταθμό και το ποτάμι. Οι γυναίκες αγνοούν την τύχη των αντρών και αγωνιούν.

Λίγη ώρα μετά, μια σπαραχτική φωνή τις καλεί στον τόπο της εκτέλεσης.

*Η φωτογραφική έκθεση- περιλαμβάνει: το «Πάνθεον» των Εγκλείστων οικογενειών -ονοματεπώνυμο-φωτογραφίες των εγκλείστων, φωτογραφίες από την οικογενειακή ζωή πριν το Ολοκαύτωμα, σκηνές από την Καταστροφή, -συσχετίσεις με τους Εκτελεσθέντες-Διασωθέντες – βάσει κριτηρίων, όπως ονοματεπώνυμο και βαθμών συγγενείας κ.λπ.

Τόσο στην ψηφιακή της μορφή όσο και στην έντυπη,- συνέχεια της συνολικής έρευνας του Μουσείου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, η αρχειακή συλλογή στοχεύει πρώτον, να ρίξει φως σ’ ένα κομμάτι της σπαρακτικής ιστορίας του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων στο Δημοτικό Σχολείο και του βίαιου απεγκλωβισμού τους στις 13 Δεκεμβρίου του 1943, και δεύτερον, να ενημερώσει και κατ΄ επέκταση να ευαισθητοποιήσει τους χρήστες του διαδικτύου και το ευρύ κοινό -επισκέπτες των Καλαβρύτων- για το δράμα των εγκλείστων γυναικόπαιδων με απώτερο στόχο  τη διατήρηση της μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και την ενδυνάμωση της ιστορικής μας συνείδησης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η  συγκεκριμένη φωτογραφική έκθεση προσφέρεται  και  για  κριτικό αναστοχασμό. 

Η εικονογραφία της φρίκης του πολέμου εγείρει καίρια και ουσιαστικά ερωτήματα για τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας. Είναι ανάγκη να διερωτηθούμε για πολλά γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και μας απειλούν κι εμείς μένουμε προκλητικά αδιάφοροι: στην αναβίωση του νεοναζισμού, στον ρατσισμό, στον φανατισμό, στη μισαλλοδοξία και στην ξενοφοβία, στη βία, στη φτώχεια, στην εκμετάλλευση, στην αλαζονεία και στην αυθάδεια της εξουσίας, ή προκλητικά απαθείς και αδρανείς σε ανθρώπινα δράματα αποστρέφοντας το βλέμμα μας από τα χιλιάδες αθώα θύματα  που έχουν εγκλωβιστεί στη δίνη των σύγχρονων πολέμων.

Η έκθεση πλαισιώνεται και από εικαστικά έργα (αφίσες–χαρακτικά – πίνακες ζωγραφικής) εμπνευσμένα από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.

Καθ΄όλη τη διάρκεια της έκθεσης (έως τις 10 Ιανουαρίου 2022) στο Δημοτικό κτίριο στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, θα προβάλλεται,  είτε σε  εικόνα είτε σε ήχο,  το έργο «Requiem Ακολουθία εις Κεκοιμημένους», του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο είναι αφιερωμένο στους νεκρούς της σφαγής των Καλαβρύτων από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, στις 13 Δεκεμβρίου 1943.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το ∆ημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος σε συνεργασία με την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας και την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture