Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Την Πέμπτη 9/12 βγαίνει στις αίθουσες η νέα ταινία του Δ. Κουτσιαμπασάκου, "Ντάνιελ '16"

Την Πέμπτη 9/12 βγαίνει στις αίθουσες η ...

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός έφηβου Γερμανού παραβάτη που μεταφέρεται σε μια άγνωστη δομή φιλοξενίας στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η avant premiere της νέας ταινίας του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου με τίτλο «Ντάνιελ ‘16» στην αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, τηρουμένων όλων των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, παρουσία συντελεστών και του σκηνοθέτη.

Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος δήλωσε πως «οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε πολύ χαρούμενοι που η ταινία μας εξασφάλισε διανομή και θα είναι διαθέσιμη στο κοινό. Αυτή ήταν εξαρχής η επιθυμία μας και χαιρόμαστε πολύ που εκπληρώνεται».

Η Δάφνη Μπεχτσή, ιδρύτρια και CEO του Cinobo που θα διανέμει στις αίθουσες το φιλμ από την Πέμπτη 9/12/2021, σύστησε την ταινία: «Είναι μεγάλη μας τιμή που ο κος Κουτσιαμπασάκος μάς εμπιστεύτηκε την ταινία του. Θέλουμε να ενισχύουμε τον ελληνικό κινηματογράφο, δίνοντας πρόσβαση σε αυτόν με κάθε τρόπο. Το Ντάνιελ ‘16 είναι η πρώτη ελληνική ταινία που βγάζουμε στις αίθουσες και ευχόμαστε να είναι η αρχή για πολλές ακόμα!».

Το φιλμ τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Fischer Meet the Neighbors στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2020. Επίσης κέρδισε το Βραβείο καλύτερης Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Λος Άντζελες 2021 και το Βραβείο Καλύτερου Νέου Ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Ολυμπίας Για Παιδιά Και Νέους 2020 καθώς και Ειδική Μνεία στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2021.

 Αυθεντικό και στοργικό. - Screen Daily

Ο σκηνοθέτης προσεγγίζει τους ήρωές του με τρυφερότητα, σεβασμό και νοιάξιμο που σπανίζουν. - ΕλCulture

Κατανόηση και τρυφερότητα που σε σκλαβώνουν. - Flix.gr

Μετά τον πολυβραβευμένο «Μανάβη», ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος επιστρέφει με μια συγκινητική ιστορία που σε ταρακουνά. Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός έφηβου Γερμανού παραβάτη που μεταφέρεται σε μια άγνωστη δομή φιλοξενίας στην Ελλάδα.

Με συμμετοχές σε δεκάδες φεστιβάλ και Βραβείο Κοινού Fischer "Meet the Neighbors" στο 60ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το «Ντάνιελ ‘16» μιλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια για ένα θέμα που λίγοι Έλληνες γνωρίζουμε.

Σύνοψη

Ο Ντάνιελ, ένας Γερμανός έφηβος, στέλνεται στην Ελλάδα σε μια κοινότητα αγωγής ανηλίκων, για να εκτίσει την ποινή του. Εκεί, σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό του Έβρου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, βιώνει πρωτόγνωρα συναισθήματα και καλείται να δώσει λύση σε δύσκολα διλήμματα. Η τελική του απόφαση θα ξαφνιάσει τους πάντες. Από τη δεκαετία του 1980 λειτουργούν σε απομονωμένα χωριά της Ελλάδας παραρτήματα γερμανικών ιδρυμάτων για ανηλίκους με παραβατική συμπεριφορά, οι οποίοι στέλνονται εκεί από υπηρεσίες πρόνοιας.

Οι μικρές αυτές κοινότητες έχουν ως σκοπό την εναλλακτική έκτιση των ποινών και την ομαλή κοινωνική επανένταξη των τροφίμων τους. Στην Ελλάδα, μία από αυτές τις κοινότητες λειτουργεί στον Έβρο, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και αποτελεί το απροσδόκητο σκηνικό του Ντάνιελ ‘16. Μια απίστευτη, αμφιλεγόμενη ιστορία για την οποία ελάχιστοι μιλούν. Μια αληθινά συγκινητική ταινία για τα παιδιά που αναγκάζονται να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, γεμάτη ανθρωπιά κι ευαισθησία.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου

Η θεματική ιδέα της ταινίας είναι ότι «το να δώσεις φροντίδα μπορεί να σε λυτρώσει από το γεγονός ότι δεν σε φρόντισαν ποτέ». Αυτό συμβαίνει στον Ντάνιελ, τον νεαρό πρωταγωνιστή της ταινίας. Παρακολουθούμε, λοιπόν, τη δύσκολη και οδυνηρή πορεία προς τη συναισθηματική λύτρωσή του, που παρά τις αντιξοότητες, τη φέρνει σε πέρας με απρόσμενο θάρρος και τόλμη. Η διαδρομή του αψηφά γλώσσες, εθνικότητα και σύνορα. Είναι μια δοκιμασία προσωπική και ταυτόχρονα πανανθρώπινη.

O σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος έχει γεννηθεί το 1967 στο Αρματολικό Τρικάλων. Σπούδασε Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Πανρωσικό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας (VGIK). Έχει σκηνοθετήσει για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο ντοκιμαντέρ, σειρές, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, ενώ δουλειές του έχουν βραβευτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κάποιες από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι Ο Γιος του Φύλακα (2006), τα ντοκιμαντέρ Ο Μανάβης (2013) και Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής (2014) που είναι και τα δύο διαθέσιμα για streaming στην πλατφόρμα του Cinobo.

Το «Ντάνιελ ‘16» αποτελεί την πιο πρόσφατη μεγάλου μήκους ταινία του.

Σενάριο: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Γλυκερία Πατραμάνη, Παναγιώτης Χριστόπουλος, Γιάννης Τσίρος

Παραγωγοί: View Master Films, Γιώργος Κυριάκος, Κώστας Λαμπρόπουλος

Συμπαραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ.

Πρωταγωνιστούν οι: Νικόλας Κίσκερ, Αλέξανδρος Λιακόπουλος Μπούχχολτς, Φιλοπατίρ Αντέλ Μογράς, Βασίλης Κουκαλάνι, Μαρλένε Καμίνσκι, Κωστής Καλλιβρετάκης, Κωστής Σειραδάκης.

Διάρκεια: 101 λεπτά.

Έτος Παραγωγής: 2020.

*Η ταινία μετά την προβολή της στους κινηματογράφους, θα παιχθεί αποκλειστικά στο cinobo.com.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture