Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Το μνημείο των 21 θυμάτων του αγγλικού ναρκαλιευτικού και τα Ελγίνεια

Το μνημείο των 21 θυμάτων του αγγλικού ν...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Η τραγωδία στο Ρίο τον Οκτώβρη του 1944

Υπήρξε πρόσφατα αντίδραση από την «Ώρα Πατρών», ώστε να τιμηθούν τα 21 θύματα του Βρετανικού ναρκαλιευτικού BYMS 2077 που βούλιαξε στο Ρίο στις 24/10/1944 μετά από πρόσκρουση σε νάρκη.

Μάλιστα ένα τμήμα του βρίσκεται κοντά σε πυλώνα της γέφυρας, σε βάθος 60 μέτρων.

Τα Βρετανικά αυτού του τύπου ναρκαλιευτικά έφτασαν στην περιοχή αμέσως μετά τον πόλεμο για να καθαρίσουν Πατραικό και Κορινθιακό από τις εκατοντάδες Γερμανικές, Ιταλικές αλλά και Ελληνικές νάρκες. Στις 25 Οκτωβρίου του 1944 το ΒΥΜS 2077 με κυβερνήτη τον Frederick James Call χτύπησε σε νάρκη (που είχαν ποντίσει οι Γερμανοί με την αναχώρησή τους από την πόλη της Πάτρας τον Οκτώβριο του ’44) στο κανάλι του Ρίου - Αντιρρίου και βυθίστηκε σε βάθος 60 μέτρων περίπου με 21 θύματα. Μόνο 3 πτώματα βρέθηκαν ενώ οι κάτοικοι του Ρίου διέσωσαν κάποιους ναυτικούς (το ναυάγιο βρίσκεται στην περιοχή που σήμερα είναι ο πρώτος πυλώνας της γέφυρας κοντά στην ακτή του Ρίου).

Ζητούμενο  να κατασκευαστεί ένα μικρό μνημείο με τα ονόματα των νεκρών. Το θέμα γνωστοποίησε προς τους Άγγλους ο πατρινός ερευνητής του Πατραϊκού κόλπου, Γιώργος Καρέλας. Οι Άγγλοι έδειξαν ενδιαφέρον να στηρίξουν τις δράσεις και να συμμετέχουν και οικονομικά. Μάλιστα ο ναυτικός ακόλουθος στην Αθήνα, Alex Bush, όρισε μια υπάλληλο την Caroline Makropoulos να αναλάβει τις διαδικασίες.

Εν τω μεταξύ ο Ian Mackie,  γιος του αρχιμηχανικού του BYMS 2077, ευαισθητοποιημένος  από αυτές τις εξελίξεις  έστειλε μήνυμα συμπαράστασης δηλώνοντας παράλληλα ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Στο παρελθόν έχει αποστείλει επιστολές σε Αγγλικές εφημερίδες όπως η London Observer που εκθέτει τις απόψεις του σχετικά με την επιστροφή των γλυπτών στη γενέτειρά τους.

Σχετικά με τις προτάσεις της "Ωρα Πατρων" για ενέργειες που θα έχουν σκοπό να τιμηθούν οι απωλεσθέντες Αγγλοι ναύτες στο στενό Ρίου Αντιρίου και η μνήμη των Ελλήνων που βοήθησαν στην περισυλλογή των διασωθέντων, η Αγγλική πρεσβεία έχει ενημερωθεί και έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Ο Γιώργος Καρέλας εκτιμά: "Νομίζω ότι πρέπει να υποστηριχθούν τέτοιες ενέργειες που ξυπνούν μνήμες, βοηθάνε στο να έρθουν πιο κοντά δυο λαοί και θα ακουστεί και βοηθηθεί οικονομικά η περιοχή μας".

Το θέμα έχει αναδείξει το thebest.gr.

πανομοιότυπο ναρκαλιευτικό (φωτό αρχείου)

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις