Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Χρήστος Καλπουζάνης εισάγει την τεχνολογία στο θέατρο σκιών και μας βάζει στο "Πνεύμα των Χριστουγέννων" που θα συζητηθεί

Ο Χρήστος Καλπουζάνης  εισάγει την τεχνο...
Μαρτάτος Tάκης

Ο ταλαντούχος Πατρινός καραγκιοζοπαίκτης μίλησε στο thebest.gr για τη Μικρασιάτισσα γιαγιά του, για τη νέα του παράσταση "Το Πνεύμα των Χριστουγέννων"και για τότε που πρωτόπαιξε καραγκιόζη στα 12 του

Μία παράσταση για την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων ετοιμάζει πυρετωδώς αυτό το διάστημα ο Πατρινός καραγκιοζοπαίκτης Χρήστος Καλπουζάνης ο οποίος ανήκει στη  νέα γενιά καλλιτεχνών που ασχολούνται με το διαχρονικά δημοφιλές θέατρο σκιών. Η παράσταση θα λέγεται «Το Πνεύμα των Χριστουγέννων» και αποτελεί μία πρωτότυπη διασκευή για καραγκιόζη της αγαπημένης και πολυδιαβασμένης ιστορίας του Καρόλου Ντίκενς.

Το thebest.gr επικοινώνησε με τον Χρήστο Καλπουζάνη, έναν ιδιαίτερα ταλαντούχο δημιουργό που πρωτοέπαιξε καραγκιόζη σε ηλικία μόλις 12 ετών το 1998 στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο στις εκδηλώσεις της τότε ΔΕΠΑΠ, στον ίδιο παλιό μπερντέ όπου είχαν παίξει καραγκιόζη, θρύλοι του είδους όπως οι Μίμης Ασπιώτης, Αντώναρος, Κώσταρος, κ.α.

«Νιώθω τυχερός γι’ αυτό», μας είπε προσθέτοντας πως τα πρώτα ερεθίσματα γύρω από το θέατρο σκιών τα πήρε από την Μικρασιάτισσα γιαγιά του, την κυρά Αναστασία που ζωγράφιζε φιγούρες αλλά και από τον πατέρα του Κώστα Καλπουζάνη, παλιό ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή και φίλαθλο της ομάδας του Ολυμπιακού Πατρών στα Προσφυγικά. Θυμάται ακόμα τον εαυτό του να αγοράζει από το περίπτερο χειροτεχνίες με καραγκιόζη που άρεσαν πολύ στα παιδιά, αλλά και να παρακολουθεί παραστάσεις καραγκιόζη του Ορέστη και του Γιάνναρου στο θεατράκι των Ιτεών. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε κοντά στον Ορέστη (Ανέστη Βακάλογλου), ο οποίος και του γνώρισε την τεχνική της ερμηνείας αλλά και της κατασκευής φιγούρων και σκηνικών ενώ «έκλεψε» και μυστικά της τέχνης του θεάτρου σκιών από τον Γιάνναρο.  

Το ιδιαίτερο στοιχείο της παράστασης που ετοιμάζει και θα ανέβει το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021 στις 18.00 στο θέατρο Λιθογραφείον στην Μαιζώνος πλησίον της Τριών Ναυάρχων είναι όπως μας είπε με ενθουσιασμό, ότι η τεχνολογία μπαίνει στο θέατρο σκιών. «Θα είναι μία παράσταση με εφέ και ζωντανά σκηνικά και μουσική.

Η δραματουργία της παράστασης θα συνδυάσει τρία πολιτιστικά στοιχεία, της Αγγλίας λόγω Ντίκενς, της Αμερικής καθώς στην παράσταση θα υπάρχουν και μάσκες του Μάπετ σώου και φυσικά ο κλασικός ελληνικός καραγκιόζης που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως γεννήθηκε εδώ στην Πάτρα και η πρώτη παράσταση που είχε παιχθεί ήταν ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι το 1890 από τον “πατέρα” της τέχνης του θεάτρου σκιών, τον Μίμαρο», μας είπε ο Χρήστος Καλπουζάνης, ο οποίος εκτός από καραγκιοζοπαίκτης είναι και μουσικός, παίζει κιθάρα και γράφει μαζί με τον Φαίδωνα Διαμαντόπουλο τη μουσική στα πρωτότυπα τραγούδια που θα έχει η παράσταση, πάνω σε στίχους του Μιχάλη Καταραχιά.

Το επίσης πολύ ενδιαφέρον στοιχείο όπως μας τα περιέγραψε θα είναι τα ζωντανά και όχι κλασικά σκηνικά που θα έχει το έργο, με τη Γέφυρα του Λονδίνου να «ζωντανεύει» πλάι στον μπερντέ του καμπούρη ήρωα του Καραγκιόζη. Ο Καραγκιόζης, όπως μας αποκάλυψε ο Χρήστος Καλπουζάνης, θα είναι ο βοηθός του Σκρουτζ στο έργο και η τεχνολογία θα έχει σημαντικό ρόλο στην όλη παράσταση. Σε αυτόν τον τομέα πολύτιμη είναι η συμβολή της Πατρινής αρχιτέκτονα Εύας Βλαχάκη που ασχολείται και με το κομμάτι του animation, η οποία και ανέλαβε τα «ζωντανά» σκηνικά της παράστασης.

Ο Χρήστος Καλπουζάνης που το 2008 ξεκίνησε στο θερινό θεατράκι του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ιτεών, να δίνει παραστάσεις όλο το καλοκαίρι, με μεγάλη επιτυχία, θυμάται πως πρόπερσι, το 2019, πριν ξεσπάσει η καραντίνα, είχε πάει και είχε παίξει καραγκιόζη στην Στουτγκάρδη στη Γερμανία αλλά και στη Φόρμια της Ιταλίας μεταξύ Ρώμης και Νάπολης καλεσμένος του Φάρου της Μεσογείου όπου συμμετείχαν και καλλιτέχνες του Ισπανικού θεάτρου σκιών αλλά και από χώρες όπως το Μαρόκο και η Ιταλία.

Είναι αισιόδοξος πως η τέχνη του καραγκιόζη πάντα θα προσελκύει τα παιδιά και όχι μόνο και όπως έχει πει βλέπει τον κόσμο να επιστρέφει στον καραγκιόζη. «Πιστεύω πως η ζήτηση είναι τεράστια και αυτό είναι πραγματικά κατόρθωμα γιατί τα παιδιά παρά τον όγκο της τεχνολογίας με τα λαπτοπ, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, κ.α. αντιλαμβάνονται την ομορφιά τού να μπορείς με πέντε φιγούρες του θεάτρου σκιών και ένα πανάκι να φτιάξεις και να αφηγηθείς μία ιστορία που θα σου εξάψει τη φαντασία και θα σε διασκεδάσει», τόνισε χαρακτηριστικά στο thebest.gr ο Χρήστος Καλπουζάνης, ο οποίος στους «3ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών» στην Πάτρα είχε αποσπάσει το Βραβείο Κίνησης Φιγούρας και το 2008 στους 4ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών είχε παρουσιάσει το έργο «Ο τρομερός ξιφομάχος και ο Καπετάν Κίσσας» και είχε πάρει το βραβείο καλύτερης παράστασης.

Η πρεμιέρα λοιπόν έχει οριστεί για τις 18/12/2021 στις 6 το απόγευμα και θα ακολουθήσει η επόμενη παράσταση την Κυριακή 19/12 στις 11.30 το πρωί ενώ το έργο θα παιχθεί τουλάχιστον μέχρι την Πρωτοχρονιά του 2022.

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα τις παραστάσεις θα μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης αλλά και για τα παιδιά 4 έως 17 ετών με self test 24 ωρών.

.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture