Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Ο Θοδωρής Προκοπίου στο thebest.gr: Είναι ευκαιρία το κοινό της Πάτρας να δει με άλλα μάτια τον Θεόφιλο

Ο Θοδωρής Προκοπίου στο thebest.gr: Είνα...
Μαρτάτος Tάκης

Η παράσταση σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη, από το κείμενο του Θανάση Σκρουμπέλου που έχει προσκληθεί να παιχθεί και στη Βουλή, παρουσιάζεται στην Πάτρα το σαββατοκύριακο 20 και 21/11/2021

Το Πατρινό θεατρόφιλο κοινό θα έχει το προνόμιο να απολαύσει αυτό το σαββατοκύριακο 20 και 21 Νοεμβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων μετά από πρόσκληση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, την παράσταση «Θεόφιλος» σε σκηνοθεσία του γνωστού ηθοποιού Νίκου Βερλέκη με τον ταλαντούχο ηθοποιό Θοδωρή Προκοπίου. Ο Θοδωρής Προκοπίου που είναι γεννημένος στη Λέσβο όπως και ο Θεόφιλος (1870-1934) μίλησε στο thebest.gr και μας μετέφερε την μεγάλη τιμή και χαρά να ερμηνεύει τον θεατρικό μονόλογο «Θεόφιλος» του Θανάση Σκρουμπέλου που γράφτηκε το 2016 και διαφωτίζει από τον πιο αδαή έως τον πιο έμπειρο θεατή γύρω από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού Έλληνα λαϊκού ζωγράφου και αγιογράφου που κυρίαρχο στοιχείο του έργου του ήταν η ελληνικότητά του.

Ο Θοδωρής Προκοπίου που τον είδαμε και σ’ έναν χαρακτηριστικό ρόλο στην εξαιρετική μίνι σειρά «Βαρδιάνος στα σπόρκα» στην ΕΡΤ1 σε σκηνοθεσία του Μανούσου Μανουσάκη που είχε βασιστεί στο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη για την επιδημία της χολέρας που είχε χτυπήσει την κοινωνία το 1865, μας είπε πως η παράσταση "Θεόφιλος" αλλά και η σειρά "Βαρδιάνος στα σπόρκα" έδωσαν την ευκαιρία στον κόσμο να ανακαλύψει εκ νέου και να δει με άλλα μάτια το έργο των σπουδαίων αυτών ανθρώπων. Μάλιστα για τον Θεόφιλο μας πληροφόρησε πως αυτή την περίοδο έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα έκθεση με 96 έργα του Θεόφιλου, που αντιστοιχεί περίπου στο 95% του ζωγραφικού έργου του.

«Ο Θεόφιλος που ήταν αυτοδίδακτος, ήταν ένας πρωτοπόρος. Ζωγράφιζε σε πανιά, σε τοίχους, σε κεραμίδια, όπου έβρισκε και ποτέ σε καβαλέτο. Κάποιες απόκριες στην Μυτιλήνη ντύθηκε τσολιάς και έκτοτε εμφανιζόταν φορώντας φουστανέλα γεγονός που έκανε τον κόσμο να τον χλευάζει, να τον φτύνει. Ο Θεόφιλος δεν πέρασε καθόλου καλά στη ζωή του, είχε ένα κουσούρι, ήταν ζερβοχέρης και ζωγράφιζε και έγραφε με το αριστερό και να φανταστείτε πως τον χτύπαγαν για να μάθει να γράφει με το δεξί χέρι.

Ο Θεόφιλος ωστόσο δεν έμεινε εκεί, έκανε την επαναστατική του πράξη και στα δεκαέξι του πήγε στη Σμύρνη δουλεύοντας ως θυρωρός στο ελληνικό προξενείο όπου δίπλα ήταν η εκκλησιά της Αγίας Φωτεινής.  Μπαίνοντας στην εκκλησία  σχεδόν σοκαρίστηκε από τις νατουραλιστικές εικόνες των Αγίων. Αν και αυτοδίδακτος κατά κάποιο τρόπο τον Θεόφιλο τον μύησε στη ζωγραφική ο παππούς του, Γιώργος Χατζημιχαήλ, ο οποίος ζωγράφιζε στο υπόγειο του σπιτιού τον Θεό, την Παναγία, αλλά και τον Καραϊσκάκη, την Μπουμπουλίνα, κ.α. Έπαιρνε λοιπόν τον μικρό Θεόφιλο δίπλα του και όλες αυτές οι μνήμες γιγαντώθηκαν και ξύπνησαν ενόσω ήταν στη Σμύρνη και τότε άρχισε να ζωγραφίζει. Μετά ξαναγύρισε στη Μυτιλήνη για να φύγει κατόπιν για το Βόλο και το Πήλιο», μας περιέγραψε ο Θοδωρής Προκοπίου προσθέτοντας πως στη Μυτιλήνη στην περιοχή Βαριά όπου γεννήθηκε ο Θεόφιλος, υπάρχει σήμερα το Μουσείο Θεόφιλου, το οποίο και έχει θέσει υπό την αιγίδα του την παράσταση.

Μέσα από την συγκεκριμένη παράσταση γίνεται λόγος και για τον φημισμένο τεχνοκριτικό Στρατή Ελευθεριάδη που παρουσίαζε στο Παρίσι το έργο μεγάλων ονομάτων όπως ο Πικάσο, ο Ματίς που έμελλε να ανακαλύψει το 1929 τον Θεόφιλο χάρη στον ζωγράφο Γιώργο Γουναρόπουλο που φωτογράφισε έργα του Θεόφιλου στο Βόλο και στο Πήλιο.

Η παράσταση πρωτοανέβηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2019 στο θέατρο Από Κοινού της Ελένης Γερασιμίδου στην Αθήνα, διακόπηκε την άνοιξη αναγκαστικά λόγω της καραντίνας του covid 19 ενώ κατόπιν συνέχισε την πορεία της ταξιδεύοντας στην Μυτιλήνη, στην Ικαρία, στη Σάμο και στη Χίο και το καλοκαίρι που μας πέρασε σε σταθμούς όπως η Νέα Ιωνία, η Νέα Σμύρνη, η Κηφισιά και αλλού.

Η έκπληξη είναι πως τον θεατρικό μονόλογο «Θεόφιλος» τον είδε και του άρεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Χαράλαμπος Αθανασίου προτείνοντας στη συνέχεια στον κ. Προκοπίου να πάει να παρουσιάσει την παράσταση στη Βουλή. Αυτό πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον και όπως μας είπε ο κ. Προκοπίου, η παράσταση θα παρουσιαστεί στην αίθουσα της Γερουσίας μετά από ομόφωνη μάλιστα απόφαση, για τους υπαλλήλους της Βουλής, τους βουλευτές και μερικούς ακόμα. «Θα είναι σίγουρα τιμή για μένα και όλους τους συντελεστές της παράστασης αλλά θα έλεγα πως είναι τιμή και για τον Θεόφιλο», ανέφερε ο Θοδωρής Προκοπίου, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από την Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου το 1987 και έχει παρακολουθήσει και μαθήματα χορού αλλά και σύγχρονο τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο.

Από την Πάτρα και το ΔΗΠΕΘΕ όπως μας είπε ο κ. Προκοπίου έχει πολύ όμορφες αναμνήσεις καθώς έχει παίξει σε παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ όπως στη «Φαύστα» του Μποστ, στον «Οδυσσεβάχ» και στην «Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου σε σκηνοθεσία του Περικλή Βασιλόπουλου ενώ το 2014 είχε παρουσιάσει στο Επίκεντρο+ τον μονόλογο «Όταν συνάντησα τον Στέλιο» του Θανάση Σκρουμπέλου.

Για την παράσταση «Θεόφιλος» ο κ. Προκοπίου μας είπε ακόμα πως την αφίσα έχει επιμεληθεί η Πατρινής καταγωγής Ρένα Καλογερή ενώ χορηγοί των δύο παραστάσεων που θα δοθούν είναι η Coffee Island και η Λουξ.

Για τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο είχε μιλήσει και γράψει και ο Νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης. Όπως τέλος μας είπε ο κ. Προκοπίου, ο Θεόφιλος ήταν ήρεμος όταν ζωγράφιζε ενώ πρόσθεσε πως στην παράσταση υπάρχουν και δύο σύντομα βίντεο σαν ανάσες ανάμεσα στο λόγο.

Τα σκηνικά και κοστούμια είναι της Ανθής Σοφοκλέους.

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Κοντογιάννης

Φωτισμοί – Φωτογραφίες: Τσβετομίρ Τσάνκοβ.

Ερμηνεύει ο Θοδωρής Προκοπίου.

Official Trailer : Μαρίνα Λεοντάρη, Γιάννης Σαρηγιάννης

Επικοινωνία: Κατερίνα Ζαχαριουδάκη.

Θα δοθούν 2 παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων:

Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στις 21:30, η παράσταση θα είναι αμιγής μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, οι οποίοι θα πρέπει να επιδείξουν τα ανάλογα πιστοποιητικά τους μαζί με τις ταυτότητες τους.

Την Κυριακή 21 Νοεμβρίου  στις 20:00 η παράσταση θα είναι μικτή και για ανεμβολίαστους με rapid test των τελευταίων 48 ωρών.

Διάρκεια παράστασης: 55 λεπτά (χωρίς διάλειμμα).

Τιμές εισιτηρίων: 10 και 8 ευρώ

Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr

 

Μία χαρακτηριστική σκηνή από τη σειρά &q...

Μία χαρακτηριστική σκηνή από τη σειρά "Βαρδιάνος στα σπόρκα".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture