Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ολοκληρώθηκε το 27ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από την τελετή λήξης στο Ιντεάλ

Ολοκληρώθηκε το 27ο Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμ...

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν οι Μαρία Ναυπλιώτου, Σωτήρης Κοντζιάς, Λευτέρης Γιοβανίδης, κ.α.

Σε πανηγυρικό κλίμα έπεσε η αυλαία του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2021 στον κινηματογράφο Ιντεάλ της οδού Πανεπιστημίου με την Τελετή Λήξης και την Απονομή Βραβείων του κινηματογραφικού θεσμού. Η 27η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με γεμάτα, θερινά και κλειστά, σινεμά με ασφάλεια και απέδειξε ότι το κοινό μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στις αίθουσες και να απολαύσει τη μοναδική, συλλογική κινηματογραφική εμπειρία της μεγάλης οθόνης.

Την τελετή παρουσίασαν ο Υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» και αρχισυντάκτης του cinemagazine, Πάνος Γκένας και η Υπεύθυνη Συντονισμού του Φεστιβάλ, Άντυ Δημοπούλου.

Στην αρχή της βραδιάς, ο Τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, Χάρης Ρώμας, απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό μιλώντας για τη σημασία και τη λαμπρότητα της τέχνης του κινηματογράφου και υποσχέθηκε ότι η Πολιτεία θα είναι εδώ για να στηρίζει τον θεσμό των Νυχτών Πρεμιέρας.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους από την Κριτική Επιτροπή με Πρόεδρο την Σοφία Εξάρχου, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα και μέλη τους/τις Νεριτάν Ζιντζιρία, σκηνοθέτη, Σπύρο Κρίμπαλη, σεναριογράφο, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιό και Ιωσηφίνα Γριβέα, entertainment editor, κριτικό κινηματογράφου και podcast host και μεγάλη νικήτρια της βραδιάς (κατέκτησε το βραβείο Χρυσή Αθηνά) την ταινία «HORSEPOWER» του σκηνοθέτη Σπύρου Σκανδάλου.

Θυμίζουμε ότι το διαγωνιστικό τμήμα των Ελληνικών Μικρών Ιστοριών φέτος έκλεισε 10 χρόνια. Δέκα χρόνια μικρού μήκους που παρουσίασαν την ελληνική δημιουργία ως μια ανερχόμενη αφηγηματική και επίκαιρη δύναμη. Για την φετινή επέτειο το Φεστιβάλ φιλοξένησε στην ψηφιακή πλατφόρμα του όλες τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που έχουν κερδίσει το μεγάλο βραβείο, οργάνωσε με την υποστήριξη του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA ένα συμβουλευτικό workshop για την πορεία της ελληνικής μικρού μήκους στα μεγάλα Φεστιβάλ και προσκεκλημένο τον διανομέα Βάουτερ Γιάνσεν και ανακοίνωσε τη συνεργασία με το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με σκοπό να ταξιδέψουν οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες της φετινής διοργάνωσης στα συνεργαζόμενα μουσεία του δικτύου εκτός Αθηνών.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ τη Χρυσή Αθηνά στην ταινία «FAYA DAHI» της Τζέσικα Μπεσίρ, και μια ειδική μνεία στην ταινία «COW» της Αντρεα Αρνολντ, απένειμαν τα παρόντα μέλη της Επιτροπής, ο Πρόεδρος Μάρκος Γκαστίν, ντοκιματερίστας, σκηνοθέτης και παραγωγός, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, η διευθύντρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CPH:DOX, Κατρίν Κίλγκαρντ, η σκηνοθέτιδα και παραγωγός, Νόε Μέντελ και ο δημοσιογράφος και σκηνοθέτης, Αρης Χατζηστεφάνου.

Ακολούθησαν οι απονομές των βραβείων των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ, Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα τα βραβεία απένειμαν τα παρόντα μέλη της Επιτροπής, ο Πρόεδρος Μπάμπης Μακρίδης, σκηνοθέτης  και σεναριογράφος, η Ντίνα Ιορντάνοβα, Ιστορικός Κινηματογράφου ο Τίτους  Κρέγιενμπεργκ, executive producer, η Μαρία  Ναυπλιώτου, ηθοποιός και ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος, συγγραφέας, με την ταινία «ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» της Τατιάνα Χουέζο να κερδίζει την Χρυσή Αθηνά. Το Βραβείο ΠΕΚΚ παρουσίασε το μέλος της Ενωσης, Χρήστος Σκυλλάκος για την ταινία «ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ»  του Σεμπάστιαν Μάιζε η οποία κέρδισε και το Βραβείο Κοινού Fischer, το οποίο απένειμε ο Διευθυντής Μάρκετινγκ Fischer και International Brands της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, έκλεισε, με την ομιλία του, την Τελετή, ευχαριστώντας θερμά τους συνεργάτες, υποστηρικτές, χορηγούς, θεατές και εθελοντές της φετινής διοργάνωσης ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που το πολυπληθές και συγκινητικά πιστό κοινό των Νυχτών Πρεμιέρας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του αγαπημένου του Φεστιβάλ και επέστρεψε μαζικά στις κλειστές αίθουσες έπειτα από 2 χρόνια. Ευχήθηκε δε «να γιορτάζουμε εξακολουθητικά το σινεμά στο φυσικό χώρο για τον οποίο γεννήθηκε και στις μεγαλύτερες οθόνες που μπορούμε να το συναντήσουμε».

Τη λαμπερή βραδιά τίμησαν επίσης με την παρουσία τους o Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΘΕΠΕ, Λευτέρης Γιοβανίδης, οι σκηνοθέτες/-ιδες Σταύρος Ψυλλάκης, Νίκος Περράκης, Κωνσταντίνα Κοντζαμάνη, οι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα και Χρήστος Στέργιογλου και ο διάσημος σεφ και από την τηλεόραση, Σωτήρης Κοντιζάς.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τη συνεργάτιδα του Φεστιβάλ, Θεοδώρα Τσαποΐτη και με ταυτόχρονη μετάφραση στην αγγλική από τη διερμηνέα του Φεστιβάλ, Ειρήνη Σαρλή Θεοφυλακτοπούλου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινίας λήξης της φετινής σεζόν του 27ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, του πλέον πολυαναμενόμενου «DUNE» του Ντενί Βιλνέβ.

Η προβολή πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση της Tanweer.

Οι φωτ. μας εστάλησαν από το Φεστιβάλ.

*Το πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρατάθηκε για μία ακόμη μέρα, τη Δευτέρα 4/10, με τρεις επαναληπτικές προβολές στο Ιντεάλ, εκτιμώντας το ενδιαφέρον και τη ζήτηση του κοινού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture