Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ναυμαχία Λεπάντο: Οι Καθολικοί διεκδικούν για την Πάτρα και φέρνουν προσκυνητές, εν αρχή από Ισπανία και Μεξικό

Η ναυμαχία, απεικόνιση του 1574

Η ναυμαχία, απεικόνιση του 1574

Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Ποιος είναι ο σκοπός- Τι έχουν προγραμματίσει

Εκδηλώσεις για την τεράστιας ιστορικής σημασίας  ναυμαχία του Λεπάντο μπορεί να μην διοργανώνει ο Δήμος της Πάτρας αλλά διοργανώνει η Καθολικη κοινότητα της πόλης αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για να φωτίσει  μια από τις μεγαλύτερες στη ιστορία του κόσμου η οποία έγινε στην είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου -κοντά στις νήσους νότιες Εχινάδες και στο Ακρωτήριο Σκρόφα.

Μια ναυμαχία που η πόλη αγνοοεί επιδεικτικά σαν να μην την αφορά, σαν να μην αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της και μέρος ενός ειδικού τουριστικού αφηγήματος.

«Είναι εκδηλώσεις που διοργανώνουν μαζί η ενορία και ο Σύλλογος των Καθολικών για τα 450 χρόνια από τη ναυμαχία του Λεπάντο και όχι της Ναυπάκτου. Εμείς το ξεχωρίζουμε αυτό, δεν είχε καμία σχέση η ναυμαχία με την Ναύπακτο» λέει στο thebest.gr ο Πρόεδρος του Συλλόγου, ο κ. Μιχάλης Καλπουρζίνης ο οποιος εξηγεί ότι η φετινή διοργάνωση είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας κινητοποίησης Καθολικών ανά τον κόσμο με σημείο αναφοράς την Πάτρα.

Η αρχή γίνεται με λίγους επισκέπτες από το Μεξικό και την Ισπανία που θα έρθουν για να προσκυνήσουν και θα μεταφερθούν στον τόπο όπου έγινε η ναυμαχία η οποία ήταν η τελευταία μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της Καθολικής Δύσης και του Ισλάμ. Στις 6 Οκτωβρίου συγκεκριμένα, ένα γρουπ επτά Ισπανών Ιερέων και μια μικρή ομάδας ενοριτών θα αναχωρήσει από τη πλατεία Τριών Συμμάχων στις 9 το πρωί με προορισμο τη νήσο Οξειά στις εκβολές του Αχελώου, τη θέση που έγινε η Ναυμαχία,  όπου και θα τελέσουν τη Θεία Λειτουργία.

Στις 9 Οκτωβρίου  ένα άλλο γρουπ έξι Ισπανών  και μια μικρή ομάδας ενοριτών, θα αναχωρήσει από τη Ναύπακτο στις 11το πρωί με προορισμο επίσης τη νήσο Οξειά όπου και θα τελέσουν Δέηση στη μνήμη των πεσσόντων,

«Σκοπός μας είναι να γίνονται εκδηλώσεις κάθε χρόνο γιατί θέλουμε η Πάτρα να πάρει ένα κομμάτι από αυτό που της ανήκει. Κανένας μέχρι τώρα δεν το έχει διεκδικήσει. Το έχει κάνει μόνο η Ναύπακτος. Σύμφωνα με τους ιστορικούς όμως η ναυμαχία δεν έγινε εκεί. Έχουμε λοιπόν σκοπό να κάνουμε σοβαρές εκδηλώσεις και θα θέλαμε κάποια στιγμή να αρχίσει να συμμετέχει και ο Δήμος Πατρέων σε αυτές. Φέτος είχαμε μικρό αριθμό προσκεκλημένων λόγω κορωνοιού αλλά η συνέχεια θα είναι πολύ πιο μαζική. Η Λατινική Αμερική και οι ισπανόφωνες χώρες ευλαβούνται πολύ την Παναγία και αυτή η νίκη, της ναυμαχίας του Λεπάντο, έχει αφιερωθεί στην Παναγιά. Αν αυτό μαθευτεί σε αυτές τις χώρες, θα έχουμε από αυτές μόνιμα τουρίστες, που δεν υπάρχουν στην Πάτρα. Θα καταφέρουμε σε αυτή την πόλη που είναι εγκαταλελειμμένη να υπάρχει θρησκευτικός τουρισμός. Αυτός είναι ο σκοπός μας» λέει ο κ. Καλποτρζίνης και συνεχίζει:

«Απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Αλεξίου υπάρχει ένα οικόπεδο που είχε αγοραστεί από Πάπα για να γίνει ένας μεγαλοπρεπής ναός της Παναγίας. Δεν ξέρω τους λόγους αλλά σταμάτησαν οι εργασίες, άλλοι λένε ότι δεν υπήρχαν χρήματα, άλλοι ότι υπήρχε αντίδραση από την ελληνική εκκλησία. Έχει μείνει λοιπόν μία έκταση που ο Δήμος την κάνει πλατεία. Έχουμε σκοπό να παρέμβουμε και να ζητήσουμε από τον Δήμο να ονομαστεί πλατεία ναυμαχίας του Λεπάντο, για αυτό το σκοπό είχε άλλωστε αγοραστεί το οικόπεδο. Από εκεί και πέρα θα θέλαμε να κάνουμε εκεί ένα μνημείο και να μεταφέρουμε το άγαλμα του Θερβάντες που βρίσκεται στο Φάρο και βανδαλίζεται κάθε μέρα. Θα θέλαμε να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς.

Η Λατινική Αμερική και οι ισπανόφωνες χώρες ευλαβούνται πολύ την Παναγία και αυτή η νίκη, της ναυμαχίας του Λεπάντο, έχει αφιερωθεί στην Παναγιά.  Αν αυτό μαθευτεί σε αυτές τις χώρες, θα έχουμε από αυτές μόνιμα τουρίστες, που δεν υπάρχουν στην Πάτρα. Θα καταφέρουμε σε αυτή την πόλη που είναι εγκαταλελειμμένη να υπάρχει θρησκευτικός τουρισμός. Αυτός είναι ο σκοπός μας».

  • ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ

To Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία από την  χορωδία MANUS APERTAE σε έργα θρησκευτικής μουσικής. Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021, στις 20:00  θα πραγματοποιηθεί μικτή  εκδήλωση  με

Προβολή με το ιστορικό της Ναυμαχίας του Lepanto.

Ομιλία του ιεροδιακόνου π. Παύλου Σινιγάλια, για τη διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας πάνω στη διαφύλαξη της ειρήνης.

Συναυλία με την μικτή χορωδία του Ι. Καθολικού Ναού Αγίου Ανδρέα Πατρών.

Την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, στις 17:30 θα γίνει απαγγελία του ΑΓΙΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ σε διάφορες γλώσσες.

Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου, στις 20:00  θα γίνει συναυλία με  ΠΑΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ με τις Γεωργία Μπαλαμπίνη (σοπράνο) και Μαγδαληνή Καλοπανά (εκκλησιαστικό όργανο). Προλογίζει η καθηγήτρια θεατρολογίας του ΕΚΠΑ, σκηνοθέτης, Ευανθία Στιβανάκη.

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, στις 10:00  θα γίνει ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν, οι συναυλίες στις 2/10/2021, 9/10/2021, καθώς & η εκδήλωση στις 6/10/2021 θα γίνουν με περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Συνεπώς παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να παραστούν στις ανωτέρω εκδηλώσεις να το δηλώσουν εγκαίρως, στο τηλ. 2610 275215, Δευτέρα ως Παρασκευή, 10 π.μ. - 13 μ.μ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις