Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις από τις εκδόσεις «Το Δόντι»

Πάτρα: Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις από τις εκ...

Την Τρίτη 28/9 παρουσιάζεται η ποιητική συλλογή της Ευδοκίας Στάμου Βασιλειάδου, «Φωτεινά σχέδια» & την Πέμπτη 30/9 η μελέτη της Ευαγγελίας Τσιμπρή «Αγιογράφοι στην Πάτρα του 19ου αιώνα»

Η μελέτη της Ευαγγελίας Τσιμπρή με τίτλο «Αγιογράφοι στην Πάτρα του 19ου αιώνα» πρόκειται να παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021, στις 8.30 μ.μ. στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στη άνω πόλη. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εκδόσεις «Το Δόντι».

Πρόκειται για μια μοναδική έκδοση που θέτει στο επίκεντρο τους ναούς της πόλης, τη ζωή και το έργο των επώνυμων αγιογράφων που δημιούργησαν στην Πάτρα, καθώς και τη συμβολή και τα χαρακτηριστικά του έργου των ανώνυμων, δυτικότροπων κατά κύριο λόγο, αγιογράφων.

Παράλληλα το βιβλίο χαρτογραφεί την ιστορική διαδρομή της θρησκευτικής ζωγραφικής μετά την Άλωση, την ιστορία της πόλης και της Ελλάδας του 19ου αιώνα, την κοινωνία, τις πολιτισμικές εξελίξεις και την ιστορία του Σχολείου των Τεχνών της περιόδου. Πέραν της ιστορίας των ναών της πόλης και της Εκκλησίας της, αναφέρεται στη θρησκευτική ζωγραφική, στη θέση και στη σημασία της εικόνας στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στο εικονογραφικό πρόγραμμα των ναών.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

- Θεώνη Κολλυροπούλου, επ. καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

- Ξενοφών Παπαευθυμίου, μουσειολόγος, συντηρητής έργων τέχνης, συγγραφέας

Η Ευαγγελία Τσιμπρή έχει γεννηθεί στην Πάτρα. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάστηκε στη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών έως του βαθμού της Διευθύντριας Ε.Σ.Υ. Είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Πατρών και φοιτήτρια του Τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

*Στο μεταξύ την Τρίτη 28/9/2021 θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή της Ευδοκίας Στάμου Βασιλειάδου με τίτλο «Φωτεινά σχέδια» στις 8.30 μ.μ. στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη. Την εκδήλωση διοργανώνουν επίσης οι εκδόσεις «Το Δόντι».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

- Ευγενία Αρβανίτη Παλαιολόγου, φιλόλογος, συγγραφέας

- Διονύσης Καρατζάς, ποιητής

- Χριστίνα Κόκκοτα φιλόλογος, θεατρολόγος, συγγραφέας.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης οι:

- Ελένη Θωμά, τραγούδι

- Θεανώ Κανελλάκη, ηθοποιός

- Νίκος Μπαλής, μουσικός, συνθέτης.

Η Ευδοκία Στάμου Βασιλειάδου έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη και ζει στην Πάτρα. Σπούδασε ψυχολογία στο ΑΠΘ και στο PARIS VIII. Εργάστηκε στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Το 1977 διακρίθηκε σε ποιητικό διαγωνισμό με το ποίημα «Ματαιότητα». Ποιήματά της αναφέρονται στην εγκυκλοπαίδεια νέων ποιητών του 1978-1979. Ασχολείται με το θέατρο και έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια στη θεατρική ομάδα «Τρίτο κουδούνι» που είναι ενεργή από το 2012.

Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

Τα «Φωτεινά σχέδια» είναι η 1η ποιητική συλλογή της.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture