Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Λαμπερή η τελετή έναρξης του 27ου Φεστιβάλ - Νύχτες Πρεμιέρας στο Μέγαρο Μουσικής -ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Λαμπερή η τελετή έναρξης του 27ου Φεστιβ...

Προβλήθηκε σε πανελλήνια πρώτη η ταινία "Ένας Ήρωας" - Παρέστη και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Με σύνθημα «φεστιβαλική επιστροφή στην κανονικότητά μας» & μέσα σε εορταστικό και συγκινητικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 το βράδυ η Τελετή έναρξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Λουκά Κατσίκα, παρουσία της Προέδρου της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρίας Μπόμπολα. 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας καλωσόρισε το κοινό λέγοντας πως «για 1η φορά έπειτα από δύο χρόνια συγκεντρωνόμαστε και πάλι σε μια κλειστή αίθουσα, μπροστά από μια μεγάλη οθόνη, για να απολαύσουμε ξανά μαζί μια ταινία».

Στη συνέχεια κάλεσε κοντά του «τον ιδανικότερο να κηρύξει την έναρξη του Φεστιβάλ, τον πρώτο πολίτη της Αθήνας», τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που «ξανασυναντιόμαστε μετά από 2 χρόνια, καθώς -όπως διαπιστώσαμε- τίποτα δεν είναι δεδομένο, και να συγχαρώ προσωπικά την ομάδα και τους συνεργάτες των Νυχτών Πρεμιέρας που εδώ και 27 χρόνια μας χαρίζει αυτό το υπέροχο Φεστιβάλ και το κάνει πραγματικότητα». 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη λειτουργία του Athens Film Office, στην επαναλειτουργία του ιστορικού κινηματογράφου ΑΒ στα Πατήσια ενώ ανακοίνωσε ότι το πρώτο σπίτι των Νυχτών Πρεμιέρας, «οι κινηματογράφοι Αττικόν και Απόλλων στην Σταδίου θα ανοίξουν επιτέλους τις πόρτες τους για το κοινό μέσα στον χειμώνα και θα ξαναζήσουμε τη μοναδική εμπειρία του να απολαμβάνουμε σινεμά σε αυτές τις αίθουσες».

Ο Δήμαρχος ευχήθηκε να γιορτάζουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας και «στα 40 και τα 50 και 60 χρόνια του!».

Με την παρουσία τους τίμησαν την τελετή εκλεκτοί και εκλεκτές προσκεκλημένοι και προσκεκλημένες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο όπως ο Βρετανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Matthew Lodge, η ηθοποιός και μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ, Μαρία Ναυπλιώτου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Γαμπρίτσος, ο Διευθυντής του Athens Film Office, Στάθης Καλογερόπουλος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΤΑ, Βαγγέλης Βλάχος, η Πρόεδρος του ΔΣ της «ΕΛΕΥΣΙΝΑ 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», Δέσποινα Γερουλάνου, η Σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων για θέματα πολιτισμού, Κατερίνα Κοσκινά, η Διευθύντρια στη Διεύθυνση Προώθησης (Hellas Film) του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), Αθηνά Καλκοπούλου, ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Θανάσης Σπυριδώνης, ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης, ο Διευθυντής του Ethnofest, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, η Διευθύντρια της MARNI Films, Θεοδώρα Βαλεντή, ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού, Μπάμπης Μακρίδης, η σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», Σοφία Εξάρχου και ο σκηνοθέτης και μέλος της ίδιας Επιτροπής, Neritan Zinxhiria.

Επίσης παρέστησαν ο σκηνοθέτης και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ, Μάρκος Γκαστίν, οι σκηνοθέτες Νίκος Περάκης, Μαρία Χατζάκου, Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Πάολα Ρεβενιώτη, Σταύρος Ψυλλάκης, Nίκος Σκαρέντζος, Ελίνα Ψύκου, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Χρήστος Νίκου και Μέμη Κούπα, οι ηθοποιοί Θέμις Μπαζάκα, Ζέτα Δούκα, Τόνια Σωτηροπούλου, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Χρήστος Στέργιογλου και Πηνελόπη Τσιλίκα, οι κριτικοί κινηματογράφου Μισέλ Δημόπουλος και Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, η δημοσιογράφος Ναταλία Αργυράκη και ο ζωγράφος Δημήτρης Αληθεινός.

Ο Λουκάς Κατσίκας ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο καθώς και το Μέγαρο  Μουσικής Αθηνών για τη φιλοξενία, ακόμη την Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την πολύτιμη υποστήριξη στην υλοποίηση της φετινής διοργάνωσης καθώς και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) για τη σταθερή και μακρά ενίσχυση στο Φεστιβάλ και ευχήθηκε η Πολιτεία να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας.

Επίσης, ευχαρίστησε για την αμέριστη υποστήριξή τους τον Χορηγό Βραβείου Κοινού Fischer, τον Υποστηρικτή Εκδηλώσεων Jameson, τον Χορηγό του Μεγάλου Αφιερώματος του Φεστιβάλ στον Ορσον Γουέλς ΖΑΓΟΡΙ Go Green Sparkling, τον Χορηγό Αερομεταφορών Aegean Airlines και όλους τους υποστηρικτές μας, τις Πρεσβείες και τα Ινστιτούτα, τους θεσμούς και πολιτιστικούς φορείς, τις εταιρείες διανομής και συνεργάτες που βοηθούν και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, να διεξαχθεί με επιτυχία το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας και να προσφέρει απλόχερα ποιοτικό σινεμά και πολιτιστικές δράσεις στο εγχώριο και διεθνές κοινό.

Κατά τη βραδιά της πρεμιέρας ότι τηρήθηκαν όλα τα νόμιμα υγειονομικά μέτρα αποστάσεων και περιορισμένης πληρότητας των κινηματογραφικών αιθουσών, ακολουθώντας το μεικτό μοντέλο κοινού.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας ευχήθηκε «Καλό Φεστιβάλ με ελπίδα και πίστη και καλή κινηματογραφική σεζόν με γεμάτες αίθουσες» και πρόσθεσε πως «από μικρός πίστευα με δέος στο σινεμά. Παιδί ακόμα ήμουν όταν αισθάνθηκα για πρώτη φορά το μυστηριώδες “κάλεσμα” αυτού του ονειρικού και απολύτως υπερβατικού μέσου, και αποφάσισα να το ακολουθήσω τυφλά, γνωρίζοντας ενστικτωδώς πως όπου και να με φτάσει, όποιος ο προορισμός, θα είμαι πάντα ασφαλής. Θα είμαι στο σωστό δρόμο.

Να σας πω και δυο λόγια για τη “θρησκεία” μας. Οι σκηνοθέτες είναι οι δικοί μας άγιοι, οι ταινίες τα ιερά μας κείμενα και οι αίθουσες οι δικοί μας χώροι λατρείας. Φέτος ειδικά, που η επιστροφή στις αίθουσες (και η επαναφορά της απαράμιλλης εμπειρίας του σινεμά σε αυτές) αποτελεί μέγιστο ζητούμενο, το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας σας προσκαλεί πιο εγκάρδια από ποτέ να γιορτάσουμε (σ)τους ναούς των μεγάλων κινηματογραφικών Μυστηρίων. Όσοι πιστοί και πιστές, προσέλθετε».

*To 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποίησε την έναρξή του με την πανελλήνια πρώτη προβολή της τιμημένης στο φετινό Φεστιβάλ Καννών ταινίας «Ένας Ήρωας – A Hero» του δύο φορές βραβευμένου με Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, Ασγκάρ Φαρχαντί («Ενας Χωρισμός», «Ο Εμποράκος»).

Το Φεστιβάλ ευχαριστεί την εταιρεία διανομής SPENTZOS Film για την ευγενική παραχώρηση της ταινίας.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στο ΙΝΤΕΑΛ της οδού Πανεπιστημίου με την Τελετή Λήξης και την Απονομή των Βραβείων των Διαγωνιστικών Τμημάτων του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας “Dune” του Ντενί Βιλνέβ που θα διανείμει στις αίθουσες στις 14/10 η εταιρεία TANWEER.

Την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, το κτίριο-κόσμημα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά προστίθεται στις αίθουσες του Φεστιβάλ και φιλοξενεί 2 μοναδικές πανελλήνιες πρεμιέρες από το φετινό πρόγραμμα: το κατάλληλο και μικρούς και μεγάλους κομψοτέχνημα κινουμένων σχεδίων του πολυβραβευμένου Αρι Φόλμαν («Βαλς με τον Μπασίρ») με τίτλο ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ, καθώς και το δυνατό πολωνικό δράμα ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΙΧΝΗ που διαγωνίστηκε - προ μερικών ημερών -  για το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μπορείτε να βρείτε εδώ: www.aiff.gr.

Οι φωτ. που μας εστάλησαν από το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας έχουν credit Thalia Galanopoulou.

Η βασική φωτ. έχει credit Ioannis Stefanidis.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας πάντα πηγαίνουν και παρακολουθούν ταινίες και Πατρινοί σινεφίλ, κάτι που αναμένεται να γίνει και φέτος.

*Πάντως σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, σε κάποια στιγμή του χαιρετισμού του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη που έλεγε πως χαίρεται που "ξανασυναντιόμαστε", αποδοκιμάστηκε από ορισμένους εκ των θεατών ενώ και ο ίδιος δεν παρέμεινε κατόπιν κατά την προβολή της ταινίας "Ένας Ήρωας" αλλά αποχώρησε.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture