Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Η μουριά-έμβλημα της Άνω Πόλης ζει εκεί από το 1500!- Ζητείται προστασία

Πάτρα: Η μουριά-έμβλημα της Άνω Πόλης ζε...

Ένα μνημείο φυσικής Ιστορίας ζητά προστασία

Ένα μνημείο φυσικής Ιστορίας ζητά προστασία. Ο λόγος για την ιστορική μουριά, έμβλημα της Άνω Πόλης Πάτρας, στην συμβολή των οδών Παντοκράτορος και Καρπενησίου, που ζει εκεί από το 1500. Την ανάγκη προστασίας ενός μνημείου της φύσης εφιστά με το παρακάτω άρθρο του ο ενεργός πολίτης Περικλής Γεραλής, ο οποίος αναφέρεται στο δέντρο που δεσπόζει κάμποσους αιώνες τώρα, στην συμβολή των οδών Καρπενησίου και Παντοκράτορος, γειτνιάζον με τον ομώνυμο Ιερό Ναό. Ο λόγος για την μουριά, που τον κορμό της τρεις άνδρες χρειάζεται για να τον αγκαλιάσουν, ενώ η βάση του κορμού της καλύπτει μέρος της Καρπενησίου.

Και διχασμένος όπως είναι, με τους δύο βασικούς πελώριους και ογκώδεις κλώνους της καλύπτει την οδό Καρπενησίου και ένα μέρος της οδού Παντοκράτορος, δημιουργώντας μια φυσική ομπρέλα στον ακάλυπτο χώρο του οικήματος, που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες δραστηριότητες, ενώ από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα χρησιμοποιήθηκε για καφενές της Άνω Πόλης.

Τώρα εγκαταλειμμένο το δέντρο, ''στενάζει'' αντιστεκόμενο στην αδιαφορία και κάθε χρόνο εξακολουθεί να βγάζει τους καρπούς του. Δίπλα στο ανατολικό τμήμα της πλατείας Παντοκράτορος εκτελούνται εργασίες ανάπλασης. Μία πινακίδα, έστω προσωρινά, δίπλα από το δέντρο, θα προκαλούσε την προσοχή του περαστικού και θα αποτελούσε πράξη σεβασμού στο μνημείο φυσικής Ιστορίας!

Γράφει ο Περικλής Γεραλής:

Η μουριά στην συμβολή της Παντοκράτορος με την Καρπενησίου σίγουρα είναι ένα από τα πιο παλιά δένδρα, αυτού του είδους, στην Ελλάδα.

Ο δρόμος αυτός, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν ο εμπορικότερος δρόμος της Πάτρας, γνωστός με το τουρκικό όνομα «Μπολσοκάκ», με τον ναό του Παντοκράτορα μετατρεπόμενο σε τζαμί υπό την ονομασία «Κουρσούμ τζαμί».

Πάνω σε αυτόν τον δρόμο ο Παναγ. Καρατζάς, εξευτέλισε με την αντρειοσύνη του, τους Τούρκους αγάδες.

Σε αυτόν τον δρόμο υπήρχαν καταστήματα και πολυτελείς κατοικίες Τούρκων αξιωματούχων, καθώς και το μεγαλοπρεπές σεράι του Μπέη Κούνα, γνωστό σαν το σεράι της Κυρά Κούνενας.

Από τον Παντοκράτορα, μέχρι το Κάστρο, την Γερμανού κια τα Ταμπάχανα ήταν η συνοικία της Μουριάς, που είχε πάρει το όνομά της από το δένδρο αυτό που υπάρχει κια σήμερα.

Η μουριά αναφέρεται από ξένους περιηγητές της εποχής ως εντυπωσιακό αξιοθέατο, που δέσποζε στην περιοχή από τότε.

Το αναφέρουν οι ιστορικοί Στέφανος Θωμόπουλος και Κώστας Τριανταφύλλου και σύμφωνα με έκθεση ομάδας Γεωπόνων, φυτεύτηκε περί το 1500.

Κάτω από τον ίσκιο του δέντρου αυτού, έχουν περάσει μεγάλα ιστορικά γεγονότα της Πάτρας κια αναμφίβολα είναι ένα μνημείο της φυσικής ιστορίας μας.

Πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί ως τέτοιο, τώρα μάλιστα που αναπλάθεται η περιοχή της Άνω Πόλεως, για να μην χαθεί στην λήθη της αδιαφορίας και της άγνοιας.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις