Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πάτρα: Παρουσίαση βιβλίων του γνωστού στιχουργού Παρασκευά Καρασούλου στο Πολύεδρο

Πάτρα: Παρουσίαση βιβλίων του γνωστού στ...

Την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20.30 - Θα μιλήσει ο ίδιος ο ποιητής-στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος ενώ θα ερμηνεύσει τραγούδια του ο Θοδωρής Νικολάου

Η Μικρή Άρκτος και το βιβλιοπωλείο Πολύεδρο στην οδό Κανακάρη 147 στην Πάτρα προσκαλούν το κοινό στην εκδήλωση παρουσίασης των βιβλίων του Παρασκευά Καρασούλου Polaroid - Ποιήματα Χαϊκού & Ιστορίες για να μην λείπεις όσο θα λείπεις Ι, ΙΙ, την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 στις 20.30 το βράδυ.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο  ποιητής-στιχουργός Παρασκευάς Καρασούλος ενώ θα ερμηνεύσει τραγούδια του ο Θοδωρής Νικολάου.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2610 277342, 6948 123 165.

Το χαϊκού, η πιο σύντομη, ζώσα μορφή ποίησης στον κόσμο έλκει την καταγωγή της από την Ιαπωνία του Μεσαίωνα. Ποιητική φόρμα που αποτελείται από ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών ανά στίχο, έγινε γνωστή για την αυστηρή οικονομία και την  πυκνότητα λόγου που προϋποθέτει, προκειμένου να διατυπωθεί η ποιητική πρόθεση που ο ποιητής επιθυμεί να διατηρήσει στις συνειδήσεις των αναγνωστών του.

Προερχόμενος από το τραγούδι, επίσης στιχουργική δημιουργία με συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και οικονομία, ο Παρασκευάς Καρασούλος, επανέρχεται επιμένοντας στην ποίηση των χαϊκού μετά τη συλλογή Σημεία Στίξης που κυκλοφόρησε το 2001, με μια νέα ποιητική συλλογή με τίτλο Polaroid, Ποιήματα Χαϊκού.

«Μαθαίνοντας γι' αυτό “το λίγο που το καθιστά περισσότερο”, όπως έλεγε ο Robert Browning,  μαθαίνεις να αυτοπεριoρίζεις αλλά και να επανακτάς με τον δικό σου τρόπο την ελευθερία του λόγου σου και το δικό σου όριο μέσα σ’ αυτήν». Η επιλογή της φόρμας του χαϊκού, είναι επιλογή αισθητική, ιδεολογική και πολιτική για τον ίδιο, σε μια περίοδο Κρίσης και της ποιητικής έκφρασης.

Τη συλλογή Polaroid, Ποιήματα Χαϊκού συναποτελούν 3 ενότητες ποιητικές (Εκποίηση, Polaroid και Ίμερος) με συνολικά 71 ποιήματα χαϊκού, διαρθρωμένα σε τρεις διακριτές θεματικές, που προσπαθούν να πειθαρχήσουν μέσα στο αυστηρό πλαίσιο του ποιήματος χαϊκού, εξαντλώντας κάθε υπαρκτό περιθώριο που τους δίνει ο κανόνας της φόρμας. Έτσι ο τίτλος πχ ενός ποιήματος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας  ποιητικής  σύλληψης, η συνέχεια ανάμεσα στα διαφορετικά ποιήματα ορίζει τη  δραματουργική  εξέλιξη μιας ενότητας, ενώ τα σημεία στίξης δημιουργούν εντάσεις και υποδεικνύουν προτάσεις ρόλων.

Στην «Εκποίηση» παρακολουθούμε τη γέννηση έως και  την έκπτωση δύο παράλληλων ζωών, στην ενότητα «Polaroid» αποτυπώνονται στιγμές και εντυπώσεις από διαφορετικούς κόσμους ανθρώπων και στον «Ίμερο», τρίτη και τελευταία ενότητα που καταλήγει τη συλλογή, τη διαδρομή του ερωτικού πόθου ανάμεσα σε δύο εραστές.

Την συλλογή Polaroid, Ποιήματα Χαϊκού κοσμούν 5 φωτογραφίες της Λίλας Σωτηρίου, που αποτελούν ποιητικές εικόνες- σχόλια των στίχων.

Τον σχεδιασμό της έκδοσης είχε ο Ανδρέας Γεωργιάδης.

Ιστορίες για να μην λείπεις όσο θα λείπεις Ι, ΙΙ

Οι “Ιστορίες για να μην λείπεις όσο θα λείπεις” είναι ερωτικά παραμύθια για μεγάλους. Είναι λόγοι παρηγορητικοί αλλά και παρότρυνσης στην επανάκτηση της δύναμης της επιθυμίας και του έρωτα. Ιστορούν τον τρόπο που ζει ο Αγαπημένος την απουσία του Αγαπημένου του, αλλά κυρίως αφηγούνται την παρουσία του έρωτά τους.

Έχουν κυκλοφορήσει δύο τόμοι από τους επτά που πρόκειται να ολοκληρώσουν τον κύκλο αυτό ενώ ο καθένας τόμος πρόκειται να εικονογραφηθεί από διαφορετικό εικαστικό.

Ο πρώτος τόμος έχει εικονογραφηθεί από τον Δημήτρη Γιαννέλο ενώ ο δεύτερος τόμος από τον Χαρίτωνα Μπεκιάρη.

*O Παρασκευάς Καρασούλος είναι στιχουργός, ποιητής και εκδότης της καλλιτεχνικής εταιρείας Μικρή Άρκτος.

Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές όπως τον τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Μάριο Φραγκούλη, τη Μαρία Δημητριάδη, τον Στέφανο Κορκολή, τον Γιώργο Ανδρέου, τον Νίκο Κυπουργό, τον Θοδωρή Οικονόμου,  τον Παντελή Θεοχαρίδη και πολλούς άλλους.

Από το "Μαγικό κλειδί" (την πρώτη δισκογραφική παρουσία του Παρασκευά Καρασούλου το 1987, με συνεργάτες τον Στέφανο Κορκολή και τη Μαρία Δημητριάδη) έως το "Αλλιώς" (την πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του με τη Δήμητρα Γαλάνη το 2014), μεσολάβησαν χρόνια γεμάτα τραγούδια που συντρόφευσαν και συγκίνησαν χιλιάδες ανθρώπους.

Ποιος δεν τραγούδησε τη "Μικρή πατρίδα", "Τον εαυτό του παιδί", το "Αν", το "Δυο μέρες μόνο", το "Εφτά ζωές" και πάρα πολλά άλλα τραγούδια που φέρουν την υπογραφή του, τραγούδια που κατάφεραν να αντέξουν στον χρόνο χωρίς να φθαρούν στο ελάχιστο.

Η παρουσία του στην ποίηση είναι εξίσου σημαντική δίνοντας έμφαση στην ποίηση  των  Χαϊκού.  Η πρώτη του ποιητική συλλογή "Η στίξη των ημερών" που κυκλοφόρησε το 2001 διαδέχθηκε η νέα ποιητική συλλογή με τίτλο "Polaroid, Ποιήματα Χαϊκού" που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2018.

Παράλληλα με την ιδιότητα του εκδότη της Μικρής Άρκτου έχει επιμεληθεί δοκίμια και ποιητικές συλλογές.

Επιπλέον μετά από 4 ακροάσεις νέων δημιουργών και ερμηνευτών έχει διαμορφώσει το μουσικό σκηνικό του ελληνικού τραγουδιού.

Νατάσσα Μποφίλιου,  Γεράσιμος Ευαγγελάτος,  Θέμης Καραμουρατίδης,  Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Ζαχαρίας Καρούνης,  Δημήτρης Μαραμής,  Μαρία Παπαγεωργίου αλλά και οι νεώτεροι  αδελφοί Καλογεράκη,  Δήμητρα Σελεμίδου, Σπύρος Παρασκευάκος, Πολυξένη Καράκογλου, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που ο Παρασκευάς Καρασούλος με την ομάδα της Μικρής Άρκτου πρότειναν στο κοινό.

Πάνω από 30 χρόνια ο Παρασκευάς Καρασούλος πιστός λάτρης της τέχνης, είτε της ποίησης, είτε της μουσικής, προσφέρει με τις επιλογές και με τις δημιουργίες του μια καλλιτεχνική όαση, τόσο επίκαιρη όσο και διαχρονική.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture