Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Η νέα ταινία της Όντρεΐ Ντιγουάν κέρδισε τις εντυπώσεις στο 78ο Φεστιβάλ της Βενετίας

Η νέα ταινία της Όντρεΐ Ντιγουάν κέρδισε...

Στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ και η Βαλέρια Γκολίνο με το φιλμ "La scuola cattolica"

To 78o Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας συνεχίζεται και ήδη το «Dune» του Ντενί Βιλνέβ αποθεώνεται από τους περισσότερους σινε-κριτικούς ενώ τo «L' Evénement» της Οντρεΐ Ντιγουάν δείχνει να είναι η αληθινή ταινία γεγονός του φετινού Φστιβάλ.

Μια (απαγορευμένη) έκτρωση στην Γαλλία του '60 βρίσκεται στο κέντρο μιας χαμηλότονης, μα συγκλονιστικής και δυστυχώς επίκαιρης ταινίας.

Όπως έγραψε ο Γιώργος Κρασσακόπουλος στο flix.gr, τo «L' Evénement» της Οντρεΐ Ντιγουάν βασισμένο στο ομότιτλο, εν πολλοίς αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ανί Ερνό, το είναι μια «ταινία εποχής» που δεν υποφέρει από κανένα από τα ατοπήματα του σινεμά του συγκεκριμένου είδους. Δεν νοσταλγεί, δεν εξωραΐζει, δεν τονίζει καν την στιγμή και τον τόπο. Βλέποντας τις πρώτες σκηνές της ταινίας θα μπορούσες άνετα να σκεφτείς ότι διαδραματίζονται στο παρόν, τουλάχιστον μέχρις ότου η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η ηρωίδα του σε προσγειώνει απότομα.

Βρισκόμαστε στην δεκαετία του 60 και η 23χρονη Αν, μια φοιτήτρια λογοτεχνίας ανακαλύπτει πως πάσχει «από εκείνη την ασθένεια που πλήττει μόνο γυναίκες και τις μεταμορφώνει σε νοικοκυρές». Η Αν είναι έγκυος και σε μια χώρα και μια εποχή που τιμωρεί την έκτρωση με ποινή φυλάκισης, οι επιλογές της είναι μετρημένες: Είτε θα προχωρήσει με την εγκυμοσύνη της, κάτι που θα σημάνει το τέλος της φοιτητικής ζωής και της ελευθερίας της, είτε θα βρει έναν άλλο, παράνομο τρόπο για να την τερματίσει.

Αυτή η αγωνιώδης και οδυνηρή πορεία της προς ένα θεμελιώδες κι αναφαίρετο δικαίωμα που τότε χαρακτηριζόταν ως έγκλημα, θα δώσει στην Οντρεΐ Ντιγουάν την ευκαιρία να πλάσει ένα φιλμ μαχητικό, σπαρακτικό αλλά γεμάτο δύναμη φιλμ, που φέρνει στο μυαλό ταινίες όπως το «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες», ή το πρόσφατο «Never Rarely Sometimes Always», αλλά που διεκδικεί με επιτυχία τον δικό του κινηματογραφικό χώρο και λόγο ύπαρξης.

Δίχως να γίνεται καταγγελτικό χωρίς να δραματικοποιεί υπερβολικά, καταγράφοντας με απόλυτη καθαρότητα και επώδυνη αλήθεια την κοινωνική πραγματικότητα, την ιατρική και νομική αναλγησία μιας όχι και τόσο μακρινής εποχής, το «L'événement», είναι μαγνητικό, σκληρό αλλά όχι απέλπιδο, δυστυχώς απόλυτα απαραίτητο σε μέρες όπου το δικαίωμα της στην εκτρωση βρίσκεται δυστυχώς και πάλι σε κίνδυνο, έγραψε το flix.gr.

Το «L'événement» προβάλλει ως μια από τις καλύτερες και πλέον απαραίτητες ταινίες της χρονιάς, και ως ένας από τους βασικούς διεκδικητές βραβείων στο Φεστιβάλ της Βενετίας ή όπου αλλού, αλλά κυρίως ως ένα φιλμ που μπορεί να κερδίσει κάτι ακόμη πιο σημαντικό: να σε βοηθήσει να κοιτάξεις την ανθρώπινη αλήθεια πάνω σε κάτι του οποίου η ουσία συχνά χάνεται σε ιδεολογικούς πολέμους, παραδίδοντας την ίδια στιγμή ένα σπουδαίο δείγμα σινεμά.

Στην ταινία παίζουν οι Anamaria Vartolomei, Kacey Mottet Klein, Sandrine Bonnaire, Louise Orry-Diquero, Louise Chevillotte, Pio Marmaï και η Anna Mouglalis.

Η 6η ημέρα του 78ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ήταν ίσως μια από τις πιο χαλαρότερες ημέρες του φεστιβάλ με πρεμιέρες από μικρότερα καλλιτεχνικά φιλμ όπως τα «L’Evenement» της Οντρεΐ Ντιγουάν, «La Scuola Cattolica» του Στέφανο Μορντίνι και «La Caja» του Λορέντζο Βίγας, αλλά πάντα γεμάτη με λάμψη αστέρων στο κόκκινο χαλί. Να προσθέσουμε πως με αφορμή την πρεμιέρα του «La Scuola Cattolica» που είναι η νέα ταινία του Στέφανο Μορντίνι και εξετάζει τα γεγονότα που ξεκίνησαν την επίθεση σε ένα καθολικό σχολείο στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο του 1975, πάτησε το κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Βενετίας η Ιταλοελληνίδα σταρ Βαλέρια Γκολίνο, εντυπωσιακή όπως πάντα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture