Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

DECO

/

Tokyo Olympics: Το art -high tech design σε δάδες και βωμό είναι αξιομνημόνευτα

Tokyo Olympics: Το art -high tech design...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Tokujin Yoshioka και Studio Nendo τα μεγάλα ονόματα που κλήθηκαν να δημιουργήσουν με καινοτόμο πνεύμα

Πέραν των αθλητικών επιδόσεων στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο, θα έχουμε να θυμόμαστε τον εμπνευσμένο και πρωτοποριακό σχεδιασμό της ολυμπιακής δάδας και του βωμού της Φλόγας. Κορυφαία ονόματα του ξακουστού ιαπωνικού design κατέθεσαν το ταλέντο τους δικαιώνοντας τη φήμη τους.

Καταρχήν εξ αρχής μας εντυπώθηκε η δάδα: Ο διάσημος Tokujin Yoshioka που έχει εκθέσει σε MoMa Νέας Υόρκης, Centre Georges Pompidou του Παρισιού, V&A του Λονδίνου, ενώ έχει συνεργαστεί με την ελίτ της μόδας όπως Louis Vuitton, Hermes, Cartier, Swarovski, Issey Miyake, παρέδωσε ένα art- high tech item από ροζ ανακυκλωμένο αλουμίνιο με θέμα την ιαπωνική ομορφιά. Με εφόδιο την τελευταία τεχνολογία και στόχο την λιτή καλαισθησία,  ήθελε η δάδα να αντανακλά το φως του ήλιου.  Η μεταλλική υφή  δηλώνει τη λαμπρότητα που υπερβαίνει το χρόνο.

Στο σχήμα η βασική αναφορά είναι βέβαια στο πιο δημοφιλές λουλούδι στη Ιαπωνία, το άνθος της κερασιάς. Το γυαλιστερό ροζ χρυσό χρώμα Sakura (έτσι λέγεται το λουλούδι των δέντρων Prunus) επιτεύχθηκε από μια τεχνική παραγωγής ρούχων της fashion industry. Sakuramon ονομάζεται άλλωστε το βασικό, παραδοσιακό σύμβολο της χώρας για το έμβλημα της κερασιάς.

Η δάδα έγινε από ένα μόνο συνεχές φύλλο αλουμινίου. Έχει ύψος 71 εκατοστά και  βάρος 1,2 κιλά. Το μοντέρνο αλουμίνιο ως βασικό υλικό είναι αυτό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των ταχύτατων ιαπωνικών τρένων και εκείνο που γέννησε τις προσωρινές κατοικίες μετά το λο σεισμό στη χώρα το 2011. Ετσι, το οικολογικό πνεύμα και το μήνυμα ελπίδας και ανάκαμψης εμπεριέχονται στην ιδέα της δάδας.  

 «Άνθη κερασιάς που ζωγράφισαν παιδιά στην κατεστραμμένη περιοχή ήταν η πηγή έμπνευσής μου. Ήθελα, με το σχέδιό μου, να μεταφέρω στον κόσμο τη δύναμή τους» εξήγησε ο ίδιος ο Γιοσιόκα. Διαβάστε στο sportin.gr

 

Ο βωμός – λουλούδι που μοιάζει με πελώριο, σύγχρονο γλυπτό φέρει την υπογραφή του φημισμένου Studio Nendo που εδρεύει στο Τόκυο. Σχηματικά «ανθίζει» μέσω της αναμμένης Φλόγας και εκφράζει την ελπίδα. Η κυκλική φόρμα αναφέρεται όμως και στον ήλιο που λάμπει «χαρίζοντας ενέργεια και ζωή». Χωρίζεται σε άνω και κάτω ημισφαίρια, με κυρίαρχα υλικά τα πάνελ αλουμινίου και το αντιπυρικό γυαλί. Ζυγίζει 2,7 τόνους και λειτουργεί επαναστατικά με υδρογόνο και ηλιακή ενέργεια, κόντρα σε προηγούμενους βωμούς Ολυπιακών Αγώνων που είχε χρησιμοποιηθεί προπάνιο. Εγιναν πολλές δοκιμές για να υπάρξει το ποθητό οπτικό αποτέλεσμα  έτσι ώστε η φλόγα να δείχνει πιο σπινθηροβόλα και πιο κίτρινη. Στην τελετή έναρξης ήταν η εικόνα που μας «έμεινε» περισσότερο. O ιδρυτής του Studio Nendo, Oki Sato, έχει συνδέσει το ηχηρό όνομά του με επίπλωση, φωτισμό, βιομηχανικό design και εικαστικές εγκαταστάσεις.

  

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View