Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς κάηκε η Ζήρια από μια αναζωπύρωση- Τα λάθη, η ολιγωρία και το πρόβλημα με τις γέφυρες- "Αυτή τη βοή δεν θα την ξεχάσω ποτέ..."

Πώς κάηκε η Ζήρια από μια αναζωπύρωση- Τ...

Τι λέει για το χαμηλό ύψος γέφυρας της ΕΡΓΟΣΕ στο κεντρικό στις Καμάρες

Στο σημείο από το οποίο ξεκίνησε η φωτιά στη Ζήρια Αιγιαλείας το Σάββατο, βρέθηκε από την πρώτη σχεδόν στιγμή ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος. Μιλώντας στο thebest,.gr επισημαίνει πως αν το σημείο στο οποίο είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά την προηγούμενη εβδομάδα φυλασσόταν, δεν θα είχε ξεφύγει η φωτιά το Σάββατο από εκεί τουλάχιστον μια και όπως επαναλαμβάνει η πυρκαγιά του Σαββάτου στο σημείο, είναι  αναζωπύρωση της προηγούμενης. Την ίδια ώρα καταγγέλλει καθυστέρηση στην επέμβαση των εναέριων μέσων.

«Σήμερα  έγινε μια αναζωπύρωση στο Λιμνάκι δούλεψαν επίγεια και εναέρια πυροσβεστικά μέσα. Ο Δήμος έχει βάλει μηχανήματα και η Περιφέρεια και καθαρίζουν την περιοχή και δημιουργούν ζώνες για να μην προχωρήσει η φωτιά. Γιατί η φωτιά υποβόσκει, είναι πευκοδάσος και είναι το χειρότερο δάσος για φωτιά. Είναι πυκνό και αδιαπέραστο και αυτό δεν σταματάει τη φωτιά εύκολα.  Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ακόμα και να τη βλέπεις να κοιμάται, κάποια στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος, με τις θερμοκρασίες που κάνει και τους αέρηδες, να ξαναξυπνήσει, να αρχίσει να καίει όπως έγινε και προχθές».

Ο κ. Ντίνος το Σάββατο μιλώντας στο thebest.gr τονίζει  πως η φωτιά στη Ζήρια ήταν αποτέλεσμα αναζωπύρωσης φωτιάς που είχε προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα στην περιοχή και προσθέτει πως ο αέρας που έπνεε ήταν πάρα πολύ δυνατός που ευνοούσε την εξάπλωση της φωτιάς.

«Ήμουνα εκεί, αν δεν ήμουν εκεί δεν θα το έλεγα» προσθέτει. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας περιγράφει πως το Σάββατο «ήμουν στο καφενείο τη Ζήριας και πίναμε καφέ και λέει κάποιος, καπνός. Τον είδαμε, δεν ήταν κανένας δυνατός καπνός, ήταν στο ίδιο σημείο. Καλώ κατευθείαν στο τηλέφωνο τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και τον ενημερώνω και φεύγω με ένα φίλο για το σημείο. Μάλιστα είχαν καταφτάσει κάτοικοι της περιοχής. Ήταν μια εστία μέσα στο καμένο και είχε αρχίσει να ξανακαίει. Αλλά είχε αέρα πάρα πολύ. Προσπαθούσαν με κλάρες, ήρθε και ένα μικρό πυροσβεστικό που είναι εκεί και κάνει περιπολίες. Ώσπου να απλώσει τα λάστιχα η φωτιά άρχισε να παίρνει μικρή διάσταση. Η εστία ήταν κοντά στο διπλανό δάσος που δεν είχε καεί.

Στο ερώτημα για το αν εκτιμά πως υπήρξε καθυστέρηση στην ανταπόκριση από την πλευρά της πυροσβεστικής απαντά πως δεν φυλούσε τη φωτιά που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη Δευτέρα στη Ζήρια και η πυροσβεστική είχε αποχωρήσει από το σημείο. "Δεν ξέρω αν υπήρχε κάπου αλλού, αλλά από ό,τι λένε  όλοι είναι ότι είχε αποχωρήσει από τη φωτιά αλλά δεν το γνωρίζω προσωπικά αυτό".

Και προσθέτει: «Αν το σημείο ήταν φυλασσόμενο με τον πρώτο καπνό θα σταμάταγε η φωτιά. Ήμουν εκεί και όπως έπιασε ένα πεύκο φωτιά έγινε έκρηξη. Αυτή τη βοή δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Από εκεί και μετά έφυγε η φωτιά από τα μάτια μας. Πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τη μία».

Ως προς την επέμβαση ων επίγειων δυνάμεων περιγράφει πως  όταν έφτασε εκείνος στο σημείο μόλις είχε φτάσει και το πρώτο μικρό πυροσβεστικό και ακολούθησε ένα μεγαλύτερο. «Αν αυτή τη φωτιά την είχανε προσέξει, δηλαδή κάποιος τη φυλούσε, ήταν επιφυλακή στο σημείο αυτό, δεν θα γινόταν τίποτα. Δεν θα έφευγε ποτέ από το σημείο αυτό τουλάχιστον. Αν έμπαινε άλλη φωτιά, δεν το ξέρω, αλίμονο» δηλώνει.

Την ίδια ώρα καταγγέλλει καθυστέρηση στην επέμβαση των εναέριων μέσων. Όπως αναφέρει τα δύο πρώτα ελικόπτερα επιχείρησαν περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο μετά την εκδήλωση της φωτιάς στη Ζήρια και τα αεροπλάνα περίπου μία ώρα μετά τα ελικόπτερα

 

 ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΡΓΟΣΕ

 Ο κ. Ντίνος ο οποίος είναι γνώστης της περιοχής αναφέρει πως στον κεντρικό δρόμο Καμάρες- Ακονιά το ύψος της γέφυρας- είναι αυτές οι γέφυρες, που κάνει η ΕΡΓΟΣΕ- είναι τρία μέτρα, δεν περνάει πυροσβεστικό, δεν περνάει τίποτα δυστυχώς. Είναι μια βυθιζόμενη γέφυρα. Υπάρχει όμως εναλλακτική, δίπλα, στον επόμενο δρόμο, ο οποίος όμως δεν είναι ο κεντρικός. Η αλήθεια είναι ότι κάποιος που δεν ξέρει  την περιοχή, ακόμα και αυτοί οι άνθρωποι που είναι στην πυροσβεστική, δυσκολεύονται γιατί πρέπει να καταλάβουν ότι ο μικρός παράπλευρος δρόμος είναι αυτός από τον οποίο μπορείς να διέλθεις από τη μεγάλη γέφυρα.

Ως εκ τούτου αυτό δυσκολεύει γιατί πρέπει να ξέρεις όταν φτάσεις στο σημείο ότι πρέπει να στρίψεις και να περάσεις από τον δρόμο στον οποίο η γέφυρα που υπάρχει έχει μεγαλύτερο των τριών μέτρων ύψος, που διέρχονται μεγάλα οχήματα.

«Θα έπρεπε να προβλεφθεί να υπάρχει μια μεγάλη γέφυρα στον κεντρικό δρόμο.. Δεν τη βάζεις στον παράπλευρο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις