Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονα στην Πάτρα

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Παντ...

Στον ομώνυμο ιερό ναό στα Μποζαΐτικα χοροστάτησε την Τρίτη 27/7/2021 το πρωί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού στην ομώνυμη ενορία των Πατρών, στα Μποζαίτικα, κάτω από τη νέα εθνική οδό.

Ανήμερα της εορτής, την Τρίτη 27 Ιουλίου 2021 το πρωί τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε και κήρυξε το Θείο λόγο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Χρύσανθος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού τονίζοντας πως ο Άγιος Παντελεήμων καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε κατά τον τρίτο μετά Χριστόν αιώνα επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού. Κατηχήθηκε και βαπτίστηκε χριστιανός από τον Άγιο Ερμόλαο, πρεσβύτερο της Εκκλησίας της Νικομηδείας. Ήταν άριστος γιατρός και συνδύαζε τις επιστημονικές του γνώσεις με το χριστιανικό ήθος. Δεν παρέλειπε να προσεύχεται για κάθε ασθενή του και επικαλούμενος το όνομα του Χριστού, μπορούσε να θεραπεύει ακόμα και παθήσεις που εθεωρούντο ανίατες κατά την εποχή του. Μάλιστα, διαβάζουμε στο βίο του ότι ανέστησε επικαλούμενος το όνομα του Χριστού κάποτε έναν νεαρό τον οποίο είχε δαγκώσει φαρμακερό φίδι.

Όπως ήταν φυσικό, ο χριστιανικός βίος του Αγίου και τα ποικίλα θαύματα που επιτελούσε, προσέλκυσαν πολλούς εθνικούς στη χριστιανική πίστη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε το μίσος ορισμένων συγχρόνων του ιατρών και εξόργισε τον βασιλιά ο οποίος οδήγησε τον Άγιο Παντελεήμονα σε φρικτούς βασανισμούς προσπαθώντας να τον κάνει να αρνηθεί τον Χριστό.

Με θαυμαστό τρόπο ο Ιησούς Χριστός ενίσχυε τον Άγιο στη φυλακή, θεραπεύοντας τις πληγές του και παρουσιάζοντάς τον σώο και αβλαβή έπειτα από κάθε μαρτύριο. Τέλος, ο βασιλιάς διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου Παντελεήμονος και ο Άγιος παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο που τόσο αγάπησε και δόξασε με την αγία βιοτή του. Κατά την ώρα του αποκεφαλισμού του, φωνή εξ ουρανού μετονόμασε τον Άγιο από Παντολέοντα σε Παντελεήμονα, προτρέποντας τους πιστούς να προσεύχονται ζητώντας τις πρεσβείες του Αγίου προς τον δωρεοδότη Κύριο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Επίσκοπος κ. Χρύσανθος προέτρεψε τους πιστούς να έχουν ως πρότυπο τον Άγιο Παντελεήμονα στην καρτερία, την πίστη και την σταθερότητα στο ορθόδοξο φρόνημα.

Tέλος ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης μετέφερε τις εγκάρδιες ευχές του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου για έτη πολλά, ευλογημένα και αγιασμένα.

Την Θεία λειτουργία παρακολούθησαν πολλοί πιστοί ενώ την παραμονή της εορτής, τη Δευτέρα 26/7 το απόγευμα στην εσπερινό ήταν ο αρχιμανδρίτης Αρτέμιος Αργυρόπουλος, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε την Τρίτη το απόγευμα με τον εσπερινό και παράκληση και μικρά λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Παντελεήμονα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις