Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Πολλοί συμπολίτες στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ο Ελληνικός 20ος Αιώνας» του Αντώνη Λιάκου

Πολλοί συμπολίτες στην εκδήλωση παρουσία...

Το βιβλίο μιλά για τη συγκρότηση του έθνους που δεσπόζει μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατάλυση του κράτους στη γερμανική κατοχή και την ανασυγκρότηση του στη συνέχεια

Την περασμένη Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 το βράδυ έλαβε χώρα η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του ιστορικού Αντώνη Λιάκου «Ο ελληνικός 20ος αιώνας». Την εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί συμπολίτες, διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών, το βιβλιοπωλείο Discover και οι εκδόσεις Πόλεις ενώ το συντονισμό έκανε η δημοσιογράφος Κρίστυ Κουνινιώτη.

Η συζήτηση άνοιξε με χαιρετισμό της Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Σοφίας Κασβίκη. Στην παρέμβαση του ο Παντελής Κυπριανός επισήμανε την πολυπρισματική προσέγγιση του Αντώνη Λιάκου, την εστίασή σου σε φαινόμενα της καθημερινότητας και του πολιτισμού και τόνισε τη βαρύνουσα σημασία του  βιβλίου.  Σημείωσε ότι το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί γόνιμα με γνώμονα τέσσερις έννοιες που σφραγίζουν την ελληνική ιστορία του 20ου αιώνα.

Τη συγκρότηση του έθνους που δεσπόζει μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατάλυση του κράτους στη γερμανική κατοχή και την ανασυγκρότηση του στη συνέχεια, την εμπέδωση της Δημοκρατίας στη Μεταπολίτευση και την ευρωπαϊκή πορεία μετά το 1980. Στη συνέχεια έθεσε ερωτήματα στο συγγραφέα.

Ο Αντώνης Λιάκος, συνέχισε η Μίνα Πετροπούλου, δεν αρκείται στις εκδοχές της επίσημης ιστορίας αλλά ενδιαφέρεται για τις αποσιωπημένες μνήμες. Κάνει συμμέτοχους τους αναγνώστες στην κατανόηση της ιστορικής αφήγησης «εξηγώντας  λιτά σε σύγχρονα ελληνικά» τα γεγονότα και τις περιστάσεις που καθόρισαν, διαμόρφωσαν ή προετοίμασαν πολιτικές συγκυρίες και οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές αναμορφώσεις ή και οπισθοδρομήσεις. Στο βιβλίο του προσεγγίζει σφαιρικά τα τεκταινόμενα αλλά όχι στρογγυλεύοντας τα!

Εστιάζει σε επιλογές που αφορούν στο συλλογικό ήθος των οργανωμένων ομάδων-κοινωνιών, προσδιοριζόμενων πάντα από το περιβάλλον, τον τόπο, τις πολιτισμικές παραμέτρους και παραδόσεις αλλά και την οικονομική εξέλιξη ή στασιμότητα. Πρόκειται για βιβλίο αναφοράς για τις επιστήμες της Ιστορίας, της Κοινωνιολογίας και των Πολιτικών Επιστημών.

Η Σία Αναγνωστοπούλου με τη σειρά της τόνισε πως «Ο ελληνικός 20ος αιώνας» του Αντώνη Λιάκου είναι ένα συνθετικό μεγάλο αφήγημα, μεγάλης δυσκολίας και πολυπλοκότητας. Πώς προσεγγίζει ένας ιστορικός την ιστορία ενός ολόκληρου αιώνα, που η αρχή του (την τοποθετεί στα 1912 –Α’ Βαλκανικός Πόλεμος) εγκαινιάζεται με πολέμους και το τέλος του (το τοποθετεί στα 2010) σφραγίζεται από μια καταστροφική οικονομική κρίση, ενώ στην πορεία του αιώνα ξεσπούν δύο μεγάλοι φονικοί πόλεμοι με ασύλληπτες καταστροφές; Το πρώτο μεθοδολογικό εργαλείο του αφηγήματος είναι η σύνθεση, το άλλο ισχυρό εργαλείο είναι η προσέγγιση του ελληνικού 20ου αιώνα, ούτε ως παραδοξότητας, ούτε ως ιδιαιτερότητας ούτε ως αποτέλεσμα της εξάρτησης της Ελλάδας από «μεγάλες δυνάμεις».

Ο Λιάκος σπάει τις εύκολες, στερεοτυπικές βεβαιότητες που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια σε πολλές μελέτες της «ελληνικής περίπτωσης», σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα αποτελεί μια ιδιαιτερότητα ημιτελούς ή ατελούς νεωτερικότητας, ενός αβέβαιου εκσυγχρονισμού ή μιας παράδοξης κοινωνίας. Σπάει τις εύκολες αναλύσεις σύμφωνα με τις οποίες η χώρα είτε είναι εξαρτημένη από τους «ξένους», είτε για όλα φταίνε οι «ξένοι». Ο Λιάκος «πιάνει» τον ρυθμό της Ιστορίας στο πλαίσιο αλλά και στις ρωγμές των γεγονότων, πιάνει το ρυθμό διαπερνώντας τα γεγονότα, και μελετά την Ελλάδα ως ένα «μεταβαλλόμενο κύτταρο» στο πλαίσιο των μεγάλων, διεθνών μεταβολών.

Αυτή η προσέγγιση του Λιάκου ανοίγει ένα νέο ορίζοντα όπου οι εφήμερες γεωγραφίες της εποχής των μεγάλων αλλαγών που επέφεραν οι πόλεμοι, η προσφυγιά, η μετανάστευση, οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές, διαβάζονται στο πλαίσιο των μεγάλων γεωπολιτικών μετατοπίσεων.

Από την άλλη μεριά ο Αντώνης Λιάκος στο βιβλίο του δεν προσπαθεί να προσεγγίσει την ιστορία του 20ου αιώνα μέσα από τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά να ανοίξει την βεντάλια και ερμηνεύσει την πολιτική, όχι δια της πολιτικής, αλλά στο πλαίσιο μεγάλων κοινωνικών, πολιτιστικών, δημογραφικών και οικονομικών διεργασιών. Αυτή η προσέγγιση σπάει ένα νέο, ιδεολογικοποιημένο δίπολο που τείνει να εγκατασταθεί στον δημόσιο χώρο του παρόντος μας. Ένα νέο διχαστικό δίπολο σύμφωνα με το οποίο στην Ελλάδα πάντα οι δυνάμεις του αστισμού συνιστούν τις εκσυγχρονιστικές, ευρωπαϊκές, υπεύθυνες δυνάμεις, απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού, του αντιμεταρρυθμισμού και της ανευθυνότητας.

Ο ελληνικός 20ος αιώνας του Λιάκου αναδεικνύει μια άλλη διαδρομή, μια διαδρομή στη διάρκεια της οποίας ένα τέτοιο σχήμα αποδεικνύεται ανιστόρητο, αναχρονιστικό και –θα έλεγα- επικίνδυνο που φέρνει στην επιφάνεια άλλα διχαστικά, μετεμφυλιακά δίπολα, επικαιροποιημένα σε νέο πλαίσιο.

Το βιβλίο του είναι μια μελέτη αναστοχασμού και ανασύνθεσης που αξίζει να διαβαστεί από όλους και όλες μας.

Γιατί να μελετήσουμε τον 20ο αιώνα; Γιατί, απάντησε ο Αντώνης Λιάκος, μας διαμόρφωσε και επίσης τον διαμορφώσαμε. Έχουμε μια διπλή σχέση μαζί του. Μια αντικειμενική, δηλαδή όσα συνέβησαν σε αυτό τον αιώνα μας διαμόρφωσαν ως κοινωνίες και ως άτομα, και μια υποκειμενική, δηλαδή την εικόνα του εικοστού αιώνα   συνεχίζουμε να την διαμορφώνουμε από το εκάστοτε παρόν, και πολλές φορές συγκρουσιακά. Παράδειγμα η εκτίμηση της Μεταπολίτευσης. Αλλά είναι σημαντικό να παίρνουμε υπόψη μας ότι ο αιώνας αυτός είναι επίσης ο αιώνας   της κατακόρυφης αύξησης του πληθυσμού παγκοσμίως  και της επιμήκυνσης του χρόνου ζωής,  των μεγάλων πληθυσμιακών μετακινήσεων αλλά και των γενοκτονιών, ο αιώνας της τεχνολογίας, της διαστημικής περιπέτειας, της πληροφορικής και του διαδικτύου, της γυναικείας χειραφέτησης και πολλών άλλων φαινομένων. Ποτέ δεν άλλαξε ο κόσμος όσο άλλαξε σε αυτόν τον αιώνα. Πώς αποτυπώνονται όλα αυτά στην ιστορία μιας χώρας; Αυτό είναι το αντικείμενο του βιβλίου.

Αφενός θέτει την ιστορία της χώρας, π.χ. τους βαλκανικούς πολέμους και την Μικρασιατική καταστροφή, την Κατοχή και τον εμφύλιο στα διεθνή τους συμφραζόμενα ώστε να τα κατανοήσουμε πέρα από τον εθνοκεντρισμό, αφετέρου δίνει έμφαση στην πολύ πρόσφατη εποχή.

Η εικοσαετία 1990-2010, με τρία κεφάλαια καταλαμβάνει το ένα τρίτο του βιβλίου. Είναι η πρώτη φορά που χαρτογραφείται αυτή η περίοδος. Στην περίοδο αυτή   η Ελλάδα μεταβαίνει σε μια καινούργια φάση της ιστορίας της. Το βιβλίο δείχνει την εσωτερίκευση της παγκοσμιοποίησης στην Ελλάδα. Το πώς έγινε και μέσα από ποιες διαδικασίες. Και παγκοσμιοποίηση δεν είναι μόνο η οικονομία, αλλά και η καινούργια μετακίνηση των πληθυσμών (μετανάστευση και προσφυγικά ρεύματα), οι μεταβολές στα εργασιακά καθεστώτα, η νέα τεχνολογία (Ηλεκτρονικοί υπολογιστές, διαδίκτυο, κινητή τηλεφωνία), τα νέα διλήμματα στην πολιτική κλπ. 

Προσπάθησα να δώσω ένα βιβλίο που εξηγεί στον σύγχρονο αναγνώστη την δημιουργία της πραγματικότητας στην οποία βρίσκεται, χωρίς να περιορίζεται μόνο στην πολιτική, και προπαντός χωρίς διδακτισμό και ηθικοπλαστικές κρίσεις.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων για την παραχώρηση του όμορφου χώρου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture