Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Πόλεμος στην Ουκρανία Ρούλα Πισπιρίγκου Κορωνοϊός Νάσος Νασόπουλος
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο αστροφυσικός και συγγραφέας Διονύσης Σιμόπουλος συναρπάζει ξανά με το νέο του βιβλίο "Ο ουρανός της Ελλάδας: Καλοκαίρι"

Ο αστροφυσικός και συγγραφέας Διονύσης Σ...

Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Μεταίχμιο - Ο Δ. Σιμόπουλος μας εξηγεί ποιοί αστερισμοί είναι ορατοί ανάλογα την κάθε εποχή του έτους

Ο διακεκριμένος αστροφυσικός Διονύσης Π. Σιμόπουλος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους Πατρινούς καθώς έχει μεγαλώσει εδώ και τις αναμνήσεις του από τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του στην Πάτρα των αρχών του ’50 τις περιέγραψε και ενσωμάτωσε υπέροχα στο βιβλίο του – μπεστ σέλερ «Από τα Ψηλαλώνια στο φεγγάρι» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και αγαπήθηκε πολύ από το αναγνωστικό κοινό.

Ο ακάματος Διονύσης Σιμόπουλος που έχει ένα πολύ μεγάλο προσόν πέρα από την λαμπρά σταδιοδρομία του και μεγάλη επιστημονική του κατάρτιση ως αστροφυσικός, ότι μπορεί να μεταφέρει όλες αυτές τις μαγικές λεπτομέρειες για το διάστημα με τρόπο κατανοητό στο μέσο αναγνώστη χωρίς να τον κουράζει αλλά αντίθετα με τρόπο συναρπαστικό.

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, το νέο του βιβλίο – μελέτη στη Σειρά: Ο ουρανός της Ελλάδας, με τίτλο «Ο ουρανός της Ελλάδας Καλοκαίρι». Πρόκειται για μία αξιέπαινη προσπάθεια του να μας εισάγει στις βασικές έννοιες της αστρονομίας, ξεναγώντας μας στον ουρανό και στα αστέρια. Πιο συγκεκριμένα αυτό είναι το δεύτερο μέρος μιας νέας σειράς που αποτελείται από τέσσερα βιβλία – ένα για κάθε εποχή του έτους. Έχει προηγηθεί το βιβλίο «Ο ουρανός της Ελλάδας: Άνοιξη» και όπως είδαμε μετά το Καλοκαίρι που μόλις κυκλοφόρησε, είναι υπό έκδοση «Ο ουρανός της Ελλάδας: Χειμώνας».

Παρόλο που στη διάρκεια του έτους η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, εμείς δεν αισθανόμαστε την κίνηση αυτή αν και κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση απ' αυτή που βρισκόταν την προηγούμενη. Έτσι από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από μια διαφορετική γωνία καθώς μετακινείται καθημερινά από τη δύση προς την ανατολή. Γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε και διαφορετικούς αστερισμούς στις διαφορετικές εποχές.

Ο δημοφιλέστερος και πλέον έγκριτος εκλαϊκευτής αστρονομίας στην Ελλάδα, Διονύσης Σιμόπουλος επιχειρεί λοιπόν να μας ξεναγήσει στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή εξηγώντας μας και αναλύοντάς μας ποιοι αστερισμοί είναι ορατοί ανάλογα με την κάθε εποχή, πώς πήρε το όνομά του ο κάθε μήνας του έτους, εισάγοντάς μας παράλληλα σε βασικές έννοιες της αστρονομίας.

Στην έκδοση για το Καλοκαίρι περιλαµβάνεται και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Όπως αναφέρει ο Διονύσης Σιμόπουλος στην εισαγωγή του βιβλίου, για τους αρχαίους τ’ άστρα δεν ήσαν παρά μικρά απομακρυσμένα φωτεινά σημεία του νυχτερινού ουρανού χωρίς σχήμα, μέγεθος, ήσαν μονάχα φως.

Το 1835 ο Γάλλος φιλόσοφος Αύγουστος Κοντ έγραφε απογοητευμένος πως ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν θα μπορέσουμε να μελετήσουμε τις κινήσεις και τη χημική σύσταση καθώς και τη θερμοκρασία των άστρων.

Παρόλ’ αυτά έως σήμερα όπως γράφει ο κ. Σιμόπουλος, το φως των Άστρων έγινε η σπουδαιότερη πηγή πληροφοριών των αστρονόμων γιατί κάθε άστρο λάμπει εκπέμποντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας που παράγονται στη διάρκεια της θερμοπυρηνικής σύντηξης του υδρογόνου στο κέντρο του. Αυτή λοιπόν η ενέργεια εκπέμπεται, εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος στο Διάστημα και φτάνει ως εμάς με τη μορφή των διαφόρων ειδών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Το φως με άλλα λόγια μιλά τη γλώσσα των άστρων.

Αυτά και πολλά ακόμη συναρπαστικά πράγματα περιγράφει στο νέο του βιβλίο ο κ. Σιμόπουλος και μην ξεχνάμε πως ο έναστρος καλοκαιρινός ουρανός της Ελλάδας είναι όντως μοναδικός για παρατήρηση.

Το νέο του βιβλίο ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος το αφιερώνει τρυφερά όπως γράφει, «στα επί Γης αστέρια μου Πάνο, Ματίνα, Χριστίνα και Κατερίνα για να γνωρίσουν τα’ άστρα τα’ ουρανού».

Ο Διονύσης Σιμόπουλος έχει γεννηθεί το 1943 στα Γιάννενα αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα. Είναι αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου στην Αθήνα, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.

Σπούδασε Πολιτική Επικοινωνία και Αστροφυσική στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Άρχισε να εργάζεται τον Ιανουάριο του 1968 στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα όπου χρημάτισε Βοηθός Διευθυντής Εκπαίδευσης και Διευθυντής Πλανηταρίου. Τον Οκτώβριο του 1972 προσκλήθηκε στην Αθήνα από το Ίδρυμα Ευγενίδου όπου εργάστηκε ως Διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου μέχρι το 2014.

Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008). Είναι Εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας (από το 1978) και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (από το 1980), και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.

Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση (IPS Service Award) της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας. Το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε για τη σημαντική του συμβολή στην εκλαΐκευση της επιστήμης στη χώρα μας.

Με στόχο τη σωστή μαζική επιμόρφωση έχει γράψει περισσότερα από 27 βιβλία, πάνω από 500 σενάρια με θέματα επιστημονικής επιμόρφωσης σε σειρές εκπομπών για την τηλεόραση, πάνω από 250 σενάρια (κείμενα και σκηνοθεσία) πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις με θέματα Επιστήμης και Αστροφυσικής σ' ολόκληρη τη χώρα.

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν και άλλα βιβλία του όπως το «Είμαστε αστρόσκονη», τα παιδικά «Πες μας παππού… Πώς πήγαμε στο φεγγάρι» και «Πες μας παππού…πώς γεννιούνται τα άστρα», κ.α.

Το νέο βιβλίο του κ. Σιμόπουλου μπορείτε να το βρείτε και στα Πατρινά βιβλιοπωλεία.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture