Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Ξεκινά την Τρίτη το βράδυ ο Δημοτικός Κινητός Κινηματογράφος με Γούντι Άλεν του 1969

Ξεκινά την Τρίτη το βράδυ ο Δημοτικός Κι...

Θα προβληθεί στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου η ταινία "Ζητείται Εγκέφαλος για Ληστεία"

Μία ταινία από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, την οποία υπογράφει ένας σπουδαίος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός, συγγραφέας και μουσικός, ο ξεχωριστός  Γούντι Άλεν, στα 85 του χρόνια σήμερα, ανοίγει στις 9.30 το βράδυ της Τρίτης 8 Ιουνίου 2021, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στην άνω πόλη, την «αυλαία» των φετινών προβολών του Δημοτικού (Κινητού) Θερινού Κινηματογράφου, που διοργανώνει στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων.

Ο τίτλος της ταινίας είναι, «Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία - Take the Money and Run» και πρωτοπροβλήθηκε στις 18 Αυγούστου 1969 στις Αμερικάνικες αίθουσες. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη κωμωδία, με καυστική σάτιρα και εξαιρετικά αστεία οπτικά γκαγκ που ανήκουν στις κορυφαία δεκάδα από τη συνολική φιλμογραφία του Νεουορκέζου, τιμημένου με Όσκαρ, Γούντι Άλλεν. Μία ταινία από τις «κλασικές» πλέον, την οποία ωστόσο όσες φορές και αν την παρακολουθήσει κάποιος, ανακαλύπτει νέα στοιχεία.

Βασικός ήρωας της ταινίας ο Βέρτζιλ Στάρκγουελ (στο ρόλο ο Γούντι Άλεν), ο οποίος από μικρός,  δεν ήταν ότι… καλύτερο. Αφού αποτυγχάνει στη μουσική του «καριέρα», αποφασίζει να κλέβει τράπεζες. Τότε γνωρίζει κι ερωτεύεται τη Λουίζ, μια υπάλληλο σε πλυντήρια, και κάνουν και παιδί. Αλλά το μυαλό του Βέρτζιλ είναι μονάχα στο έγκλημα, ακόμη κι αν είναι αιωνίως αποτυχημένος και σε αυτό…

Στην ταινία αυτή ο Γούντι Άλεν εκτός του ότι παίζει, υπογράφει και το σενάριο αλλά και την σκηνοθεσία. Χρησιμοποιεί την αυστηρή και σοβαρή φόρμα του ντοκιμαντέρ σε μια σατιρική παρωδία που αφηγείται τη ζωή του Βίρτζιλ Στάρκγουελ. Ο σκηνοθέτης φανερά επηρεασμένος από την stand up comedy, δημιουργεί μια σπαρταριστή κωμωδία. Είναι η 2η ταινία που σκηνοθέτησε ο εξαιρετικά παραγωγικός όπως απέδειξε στη συνέχεια, Woody Allen. Το χαρακτηριστικό slapstick στυλ του θα είναι ευδιάκριτο και στα επόμενα φιλμ του όπως  τα «Bananas» το 1971 και «Sleeper - Ο Υπναράς» το 1973. Η 1η του ταινία που σκηνοθέτησε ήταν το 1966 το «What's Up, Tiger Lily?».

Η ταινία «Take the Money and Run» είχε γυριστεί στο San Francisco και στις Φυλακές San Quentin State Prison. Το φιλμ είχε κερδίσει υποψηφιότητα του Writers Guild of America –Σωματείο Αμερικανών Σεναριογράφων για την καλύτερη κωμωδία γραμμένη απευθείας για την μεγάλη οθόνη (Woody Allen, Mickey Rose).

Η ταινία θα επαναπροβληθεί την Πέμπτη 10.6.2021 στο Νότιο Πάρκο και την Κυριακή 13.6.2021 στην πλατεία Ταραμπούρα. Ο θερινός κινηματογράφος θα περιοδεύσει και αυτό το καλοκαίρι με 3 προβολές την εβδομάδα (Τρίτη στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείο, Πέμπτη και Κυριακή σε γειτονιές εκτός κέντρου), για όλο τον Ιούνιο και Ιούλιο με ελεύθερη είσοδο.

Λόγω της τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, η είσοδος στο χώρο θα γίνεται από τις 8 το βράδυ, με παράδοση αριθμημένης κάρτας.

Στην ταινία «Ζητείται Εγκέφαλος για ληστεία» παίζουν εκτός του Γούντι Άλεν, η Τζάνετ Μάργκολιν και οι Μαρσέλ Χίλερ - Marcel Hillaire, Jacquelyn Hyde, Lonny Chapman, Jan Merlin και ο James Anderson.

Διάρκεια: 85 λεπτά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture