Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αίσθηση θα κάνει το νέο ντοκιμαντέρ για τον Γούντι Άλεν και τη Μία Φάροου

Αίσθηση θα κάνει το νέο ντοκιμαντέρ για ...

Θα προβληθεί στο HBO - Στο μεταξύ κυκλοφορεί και στα ελληνικά η αυτοβιογραφία του Άλεν με τίτλο "Σχετικά με το τίποτα"

Στο επίκεντρο για μία ακόμη φορά βρίσκεται ο 85χρονος Νεουορκέζος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Γούντι Άλεν. Αφορμή αποτελεί η κυκλοφορία της πολύκροτης αυτοβιογραφίας του που έχει τον αινιγματικό τίτλο «Σχετικά με το τίποτα - Apropos of Nothing» που εδώ και λίγο καιρό βγήκε και στα ελληνικά βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη αλλά και το ντοκιμαντέρ του HBO «Allen v Farrow» που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 21 Φεβρουαρίου 2021 και θα προβληθεί σε τέσσερα μέρη και όπως λέγεται είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό.

Το «Σχετικά με το τίποτα» όπως έγραψε ο Αιμίλιος Χαρμπής στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» εκτός από τα κεφάλαια όπου αναλύεται εξαντλητικά η πολύκροτη υπόθεση με τη Μία Φάροου, στο υπόλοιπο μέρος του, επικεντρώνεται στη ζωή και το έργο του ζωντανού αυτού θρύλου του σινεμά.  

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου των εκδόσεων Ψυχογιός, με τη μοναδική του ικανότητα να λέει ιστορίες, ο Γούντι Άλεν μάς γυρίζει πίσω στην παιδική του ηλικία στο Μπρούκλιν· στα πρώτα χρόνια της αμερικανικής τηλεόρασης, όταν εργάστηκε ως ευθυμογράφος σε τηλεοπτικές επιθεωρήσεις στο πλευρό θρυλικών μορφών, όπως ο Μελ Μπρουκς και ο Νιλ Σάιμον· στα κλαμπ όπου εμφανιζόταν ως αυτοσχεδιαστικός κωμικός παλεύοντας να αναγνωριστεί το ταλέντο του και να βρει τον δρόμο προς την επιτυχία.

Κι ύστερα μας ταξιδεύει στον κόσμο των κινηματογραφικών πλατό, όταν πλέον άρχισε να γυρίζει τις πρώτες του κωμωδίες (Ζητείται εγκέφαλος για ληστεία, Μπανάνες, Τα πάντα γύρω από το σεξ), και μας ξεναγεί στην εξηντάχρονη παραγωγικότατη καριέρα του στο σινεμά, από τις κλασικές ταινίες του (Ο νευρικός εραστής, Μανχάταν, Η Χάνα και οι αδελφές της) ως τις πιο πρόσφατες (Μεσάνυχτα στο Παρίσι, Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη). Παράλληλα ο Γούντι Άλεν μιλά για τους γάμους του, τους έρωτές του και τις διάσημες φιλίες του, για την τζαζ μουσική που αγαπά να παίζει, για τα βιβλία του και τα θεατρικά του έργα, ενώ μαθαίνουμε για τους δαίμονές του, τα λάθη και τις επιτυχίες του και για τους ανθρώπους που τον σημάδεψαν.

Αναφορικά με το ντοκιμαντέρ που θα κάνει αίσθηση επικεντρώνεται στις σοβαρές καταγγελίες της 35χρονης Dylan Farrow, κόρης του Γούντι Άλεν και της ηθοποιού Μία Φάροου. Η Dylan Farrow είχε καταγγείλει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον πατέρα της στην τρυφερή ηλικία των μόλις 7 ετών. βρίσκονται στο επίκεντρο της σειράς ντοκιμαντέρ «Allen v Farrow» Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε κάτω από συνθήκες μυστικότητας, θα προβληθεί στην πλατφόρμα του HBO στις 21 Φεβρουαρίου και αποτελείται από τέσσερα επεισόδια (θα προβάλλεται ένα κάθε Κυριακή) σε σκηνοθεσία του υποψήφιου για Όσκαρ Kirby Dick και της επί χρόνια συνεργάτιδας του Amy Ziering («The invisible war» και το «Τhe hunting ground»).

Οι δύο δημιουργοί τονίζουν ότι στόχος τους ήταν «να κάνουν ένα ντοκιμαντέρ πάνω στο τραύμα που αφήνει όχι μόνο στο θύμα, αλλά σε όλη την οικογένεια μία τέτοια υπόθεση».

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει νέο ηχητικό κι αρχειακό υλικό αλλά και καινούργιες συνεντεύξεις από τους Dylan Farrow, Ronan Farrow (o 33χρονος Ρόναν είναι επίσης παιδί του Γούντι Άλεν και της Μία Φάροου) και του ίδιου του Woody Allen ενώ θα παρουσιαστούν για 1η φορά λεπτομέρειες της κατάθεσης της επτάχρονης τότε Dylan με τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης. Επίσης μιλούν για πρώτη φορά και οικογενειακοί φίλοι εκείνης της περιόδου.

«Το θέμα έχει καλυφθεί σε μεγάλη έκταση αλλά όσο προχωρούσαμε, ανακαλύπταμε πως υπήρχουν πολλά περισσότερα. Κάναμε μια στροφή επειδή αντιληφθήκαμε πως η πραγματική ιστορία δεν είχε βγει ποτέ έξω», δήλωσε ο Kirby Dick σε συνέντευξη του στους New York Times για το ντοκιμαντέρ «Allen v Farrow».

Στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ εμφανίζεται η πρώην σύντροφος του Αμερικάνου σκηνοθέτη, η 76χρονη σήμερα Mia Farrow (Το Μωρό της Ρόζμαρι, Ο Υπέροχος Γκάτσμπι, Το Πορφυρό ρόδο του Καίρου), η οποία τονίζει πως «αν μπορούσα να τα πάρω όλα πίσω, θα το έκανα, μακάρι να μην τον γνώριζα ποτέ» ενώ προσθέτει πως «είναι τεράστια η λύπη στη ζωή μου, που έφερα κάποιον σαν αυτόν που δε θα έπρεπε να είναι ποτέ στην οικογένεια».

Μάλιστα η Mia Farrow υπογράμμισε πως ακόμα «φοβάται» τον Allen λέγοντας πως «ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία πίστη στην αλήθεια μπορεί να κάνει τα πάντα, κι αυτό σου προκαλεί φόβο».

Η σχέση της Farrow με τον Allen κράτησε περίπου 12 χρόνια, από το 1980 έως το 1992. Κατά τη διάρκειά της, οι δυο τους διατηρούσαν χωριστά διαμερίσματα στη Νέα Υόρκη, γύρισαν μαζί 13 ταινίες και απέκτησαν 3 παιδιά, τον Satchel που αργότερα άλλαξε το όνομά του σε Ronan ενώ υιοθέτησαν την Dylan και τον Moses.

Το 1992 έγινε γνωστό πως ο Allen διατηρούσε σχέση με την υιοθετημένη κόρη της Farrow, Soon-Yi Previn ενώ λίγους μήνες αργότερα η 7χρονη τότε Dylan κατηγόρησε τον θετό πατέρα της για σεξουαλική κακοποίηση. Ο Allen αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς εναντίον του και υποστηρίζει ότι η πρώην σύντροφός του ήταν αυτή που ξεκίνησε όλη αυτή την υπόθεση εξαιτίας της προσωπικής τους διαμάχης, ενώ επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητάς του, εφόσον μετά από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τότε, οι αρχές δεν του απήγγειλαν κατηγορίες. Μετά από το ξέσπασμα του κινήματος #metoo στις ΗΠΑ το 2017, η υπόθεση του Γούντι Άλεν άρχισε και πάλι να απασχολεί τον Τύπο. Άλλωστε ο αδελφός της Dylan, Ronan, ήταν ένας από τους δημοσιογράφους που ξεσκέπασαν την πολύκροτη υπόθεση Weinstein ενώ με άρθρο του στο «The Hollywood Reporter», είχε καταγγείλει τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης για το παρελθόν του πατέρα του, όπως αναφέρει ανάρτηση του bovary.gr.

Ο κοντούλης, διοπτροφόρος και σοφιστικέ Γούντι Άλεν που παραμένει παραγωγικός παρότι πλησιάζει τα 86, είναι παντρεμένος από το 1997 με την Σουν-Γι Πρεβίν, 50 ετών σήμερα, η οποία ήταν θετή κόρη της Μία Φάροου και του μουσικού Αντρέ Πρεβίν. Η Η Soon-Yi Previn πάντως στέκεται στο πλευρό του Γούντι Άλεν και τον υπερασπίζεται σθεναρά.

Όπως είχε γραφτεί, όταν επρόκειτο να κυκλοφορήσει η αυτοβιογραφία του σκηνοθέτη με τίτλο «Apropos of Nothing», δεκάδες υπάλληλοι του εκδοτικού οίκου της Hachette στην Νέα Υόρκη έκαναν στάση εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί η διοίκηση συμφώνησε να εκδώσει το βιβλίο ενός «κατηγορούμενου για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού». Tελικά ο εκδοτικός οίκος Hachette δεν έβγαλε το συγκεκριμένο βιβλίο και το memoir «Apropos of Nothing», εκδόθηκε τελικά από την Arcade Publishing.

Μέσα από το βιβλίο του ο Άλεν δηλώνει ευθαρσώς πως δεν είναι και κανένας γίγαντας της διανόησης, αντίθετα, όπως σημειώνει το άρθρο της «Καθημερινής», ξέρει πώς να μοιάζει τέτοιος όταν χρειάζεται. Επίσης ομολογεί πως «ποτέ δεν έκανα ένα σπουδαίο φιλμ».

Ο θρίαμβος του πάντως θεωρείται η ταινία «Ο Νευρικός εραστής – Annie Hall» όπου συμπρωταγωνιστούσε με την Νταιάν Κίτον το 1977 που κέρδισε 4 Όσκαρ, καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας, α’ γυναικείου ρόλου για την Νταιάν Κίτον και καλύτερου πρωτότυπου Σεναρίου (Μάρσαλ Μπρίκμαν & Γούντι Άλεν). Ήταν υποψήφιος ο Άλεν και για το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture