Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης στο thebest: Αραγε ο Οδυσσέας περιπλανήθηκε και στην Αλάμπρα της Πάτρας;

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης στο thebest: Αραγ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Σπεύστε, ο πολυταξιδεμένος εικαστικός θίγει την ταυτότητα του νεοέλληνα μέσα από αναπάντεχα κολάζ στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Τα μουσεία ξανάνοιξαν και μπορούμε να ξαναμπούμε στο «καμάρι μας» το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, όπου πέρα από τους ρωμαικούς θησαυρούς μπορούμε να περιηγηθούμε στην έκθεση σύγχρονης τέχνης ενός κοσμοπολίτη εικαστικού, πολυμήχανου όσο και ο επικός ήρωάς του. Ο πολυταξιδεμένος Αλέξανδρος Μαγκανιώτης τιτλοφορεί την έκθεσή του «Αναζητώντας τον Οδυσσέα». Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα, σπούδασε αρχιτεκτονική και design (σε Μετσόβιο και Λονδίνο), έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 7η Μπιενάλε του Πεκίνου και πραγματοποιήσει εκθέσεις σε Αυστρία, Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ιαπωνία, Κύπρο, Ολλανδία, Ρωσία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Η.Π.Α. Με μια τέτοια διαδρομή, επέλεξε τον μυθικό Οδυσσέα, εμβληματικό ταξιδιώτη της αέναης περιπλάνησης, ως αφετηρία για έργα αναπάντεχου ζωγραφικού μοντάζ.

Ο δικός του Οδυσσέας περιπλανιέται ανατρεπτικά σε σύγχρονες πόλεις όπως η Αθήνα και η Πάτρα «ξαναδιαβάζοντας» τις πολυπολιτισμικές επιρροές τους. Η αρχαιοελληνική και λαϊκή παράδοση,  αλλά και η καθημερινότητα του σήμερα, σμίγουν με πολύ ευρηματικό τρόπο. Με την πρώτη ματιά σου γνέφουν μοντέρνες, «πειραγμένες» γκραβούρες μιας πολύ ξεχωριστής mix & match σύλληψης. Τα αλληγορικά σύμβολα – μνημεία, αγάλματα, κτίρια, σχέδια, λέξεις- «παντρεύονται» με αφηγηματική φαντασία αιφνιδιάζοντας τον επισκέπτη της έκθεσης. Η Αθηνά, οι Σειρήνες, οι Λωτοφάγοι αναβιώνουν σε νέο, περιπετειώδες σκηνικό.

Σύμφωνα με τον ιστορικό τέχνης Γιάννη Μπόλη: «Θεοί, ήρωες και μυθικά πλάσματα συμβιώνουν, σε απροσδόκητες και πρωτότυπες συναντήσεις».

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης μίλησε σχετικά στο thebest.gr  

 «Εχοντας ζήσει στο εξωτερικό με έχει απασχολήσει το πώς μας βλέπουν οι άλλοι και πώς εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Ποια είναι η ταυτότητά μας και τι μας έχει δώσει, εάν είμαστε περήφανοι για αυτήν και εάν μας καταδιώκει. Με διακατείχε ο προβληματισμός του νεοέλληνα για τον αυτοπροσδιορισμό του. Σε αυτό το πλαίσιο εμπνεύστηκα από τη θεματική του Οδυσσέα. Εκανα έρευνα μέσα από ταινίες, φωτογραφίες, μελέτες και αναλύσεις της Οδύσσειας αποφεύγοντας την συμβατική αναπαράσταση και αποτύπωση. Δούλεψα με τον τρόπο των αρχιτεκτονικών κατόψεων συνδυάζοντας «στρώσεις» από κείμενα, σχέδια, εικόνες. Χρησιμοποίησα επίσης ελληνική γραφή, γραμμική Α και  Β και εφημερίδες με στόχο ένα μωσαικό αναφορών. Ακολούθησε επεξεργασία από πάνω με μαρκαδόρους, με «τσίκι τσίκι» και τελείες. Ετσι προέκυψαν κολάζ ψηφιακά και επιζωγραφισμένα.

 Ο Οδυσσέας ακολουθεί την διαδρομή αναζήτησης του παππού μου, από την Ανδρο στην Αμερική. Τον τοποθέτησα σε άλλη εποχή, όταν ταξίδευε το υπερωκεάνιο «Πατρίς» και ο θρυλικός Τιτανικός. Πιο κατεργάρης από το μυθικό ήρωα ψάχνει τη δική του Ιθάκη στο σήμερα. Η σημερινή Πηνελόπη πουλάει υφάσματα και ο Δούρειος Ιππος είναι το κακό λογισμικό. Ξέρω πως όλα αυτά ακούγονται σουρεάλ αλλά χειρίστηκα το μύθο με ελεύθερους, προσωπικούς και βιωματικούς συνειρμούς…»

 

Μην παραλείψετε λοιπόν αυτές τις μέρες να επισκεφθείτε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο για να γνωρίσετε έναν σημαντικό και εμπνευσμένο διεθνή εικαστικό. Όπως θα δείτε ο Οδυσσέας του κάνει στάση και στην Αλάμπρα στα Ψηλαλώνια της Πάτρας!

 

 

*Διάρκεια έκθεσης: 17/5 – 4 Ιουλίου 2021 (Ενδέχεται και opening εάν επιτραπεί)

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών,  Ν. Ε. Ο. Πατρών-Αθηνών 38-40, Πάτρα

Τηλ.:2613616100

Ε-mail: [email protected]

website:www.ampatron.gr

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View