Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Παλιός αιθουσάρχης στο thebest.gr: Η Ούφα στα Ψηλαλώνια θα μπορούσε να γίνει ξανά θερινό σινεμά

Παλιός αιθουσάρχης στο thebest.gr: Η Ούφ...

Ο ίδιος μας είπε ακόμα πως δεν έπρεπε να έχει χαθεί το αριστοκρατικό Ζενίθ στο πάνω μέρος των Υψηλών Αλωνίων

Μ’ ένα θερινό σινεμά, το σινε-Κάστρο στο Ρίο με ιστορία από το 1971, έχει απομείνει αυτή τη στιγμή η Πάτρα και ουσιαστικά εντός του κέντρου της πόλης όπου άλλοτε δέσποζαν θερινά όπως το Αελλώ στην Παπαφλέσσα, το αριστοκρατικό Ζενίθ στα Ψηλαλώνια ή το Αχίλλειον στη Σωτηριάδου που αργότερα μετονομάστηκε σε Δαναός, δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια κανένα άλλο θερινό.

Η τεράστια έλλειψη ενός Δημοτικού κινηματογράφου ξανάρχεται το φετινό καλοκαίρι στο προσκήνιο με την πλειονότητα των Πατρινών σινεφίλ να αδυνατεί να καταλάβει γιατί ο Δήμος δεν προχωρά στο εγχείρημα και αρέσκεται απλώς σε αποσπασματικές προβολές σε διάφορα σημεία της πόλης όπως στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου και αλλού.

Ειδικά το φετινό καλοκαίρι μετά από την 6μηνη χειμωνιάτικη καραντίνα λόγω covid 19 αλλά και το προβληματικό περσινό καλοκαίρι, θα έπρεπε η πόλη να είχε έστω άλλη μία αίθουσα εντός του κέντρου της και εννοούμε την ευρύτερη περιοχή από το Νότιο Πάρκο, τα Ψηλαλώνια και έως την Πλαζ της Αγυιάς.

Παλιός αιθουσάρχης της πόλης και από τους πλέον πολύπειρους κοντά στα 80 του χρόνια πια μας είπε συναντώντας τον στον δρόμο πως κάλλιστα θα μπορούσε να ξαναγίνει θερινό σινεμά η ταράτσα του παλιού, ιστορικού καφενείου του Σταυριανού στην συμβολή της Παναχαϊκού με τα Ψηλαλώνια, εκεί όπου άλλοτε λειτουργούσε το περίφημο σινε-Ούφα Παλλάς ή UFA PALLAS.

Aνατρέχοντας στην τοπική κινηματογραφική ιστορία και στο βιβλίο του Γιάννη Μουγγολιά, «100 χρόνια κινηματογράφος στην Πάτρα» είδαμε πως η Ούφα είχε κάνει την θριαμβευτική της πρεμιέρα τον Ιούνιο του μακρινού 1931, πριν δηλαδή 90 χρόνια, στις 27/6 προβάλλοντας μάλιστα ταινίες με το ολοκαίνουριο τότε σύστημα ομιλούντος κινηματογράφου Κλανκ Φιλμ. Η 1η ταινία που είχε παίξει ήταν το «Ερωτικό βαλς» με την Λίλιαν Χάρβει ενώ η Ούφα είχε ακόμα προβάλλει λίγο αργότερα και τον περίφημο «Γαλάζιο Άγγελο» με την σούπερ σταρ της εποχής Μάρλεν Ντίτριχ.

Πρώτος ιδιοκτήτης της Ούφα ήταν ο Πετρόπουλος που έφυγε μετά στην Κέρκυρα, έτσι το αγαπημένο σινεμά ανέλαβε στη συνέχεια ο θρυλικός Παντελής Κουβέλης και κατόπιν η Rex Films των Καρπάνου-Κρητικού «απογειώνοντας» το. Το θερινό «Ούφα» έμελλε να ρίξει τίτλους τέλους τον Σεπτέμβριο του 1989, πριν από 32 χρόνια ενώ 1 χρόνο πιο πριν είχε κλείσει το 1988 το Ζενίθ που υπήρχε εκεί στο πάνω μέρος των Υψηλών Αλωνίων από το 1921. «Δεν έπρεπε να χαθεί το Ζενίθ», μας είπε προβληματισμένος και συγκινημένος ο βετεράνος αιθουσάρχης, ο οποίος δεν κρύβει τον προβληματισμό του για το πώς θα κυλήσει η φετινή θερινή κινηματογραφική σαιζόν και για το αν πράγματι το μεγάλο κοινό και δη η νεολαία που «βολεύεται» με το να βλέπει ταινίες στις πλατφόρμες, θα επιστρέψει στο σινεμά.

Κάτι μας λέει πως τα μηνύματα είναι μάλλον θετικά και πως με τη βοήθεια κι ενός μεγάλου αριθμού αξιόλογων νέων και παλιότερων ταινιών που έχουν προγραμματιστεί να βγουν θα γίνει το θαύμα. Όπως ακούσαμε να λέει και την Ειρήνη Σουγανίδου, το πολύπειρο στέλεχος κινηματογραφικής διανομής με πορεία παλιότερα στην Προοπτική και μετά στην Feelgood Entertainment, η οποία ήταν καλεσμένη στην εκπομπή του Γιώργου Πυρπασόπουλου στην ΕΡΤ2, πολλοί και ιδίως νέα παιδιά της μεταφέρουν ότι «μπούχτισαν» με τις ταινίες στις πλατφόρμες, στο ιντερνετ και στην τηλεόραση και πως αυτό που ζητούν είναι μία ταινία εκεί που της αρμόζει και ταιριάζει στην αίθουσα.

Τέλος υπάρχει ελπίδα όπως έχουμε ξαναγράψει το κέντρο της Πάτρας να ξαναέχει μία θερινή αίθουσα στο μέλλον, ίσως το 2022 και οι πληροφορίες λένε πως το εγχείρημα τρέχει η νεότερη γενιά Κρητικού, ο Χαράλαμπος Θεοδ. Κρητικός του Πάνθεον, ο οποίος προσπαθεί να εξασφαλίσει όλα τα νόμιμα εχέγγυα και άδειες ώστε η επένδυση που θα κάνει να έχει διάρκεια και να πετύχει. Μακάρι.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture