Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Στερεοτυπάκια Κορωνοϊός Εύα Καϊλή Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Προβάλλεται στο Cinobo η μαύρη κωμωδία "7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά"

Προβάλλεται στο Cinobo η μαύρη κωμωδία &...

Μια ταινία τόσο πολιτικά μη-ορθή, όσο και απενοχοποιημένα απολαυστική, αναφέρουν οι κριτικές

Από τις 11 Μαΐου 2021 αποκλειστικά στις οθόνες της πλατφόρμας του Cinobo προβάλλεται μία μαύρη κωμωδία με τίτλο «7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά - 7 Reasons to Run Away (from Society)».

Μια ταινία τόσο πολιτικά μη-ορθή, όσο και απενοχοποιημένα απολαυστική - Cineuropa

Κάποια από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα του ισπανικού κινηματογράφου. 7 σφηνάκια σουρεάλ κωμωδίας που μπλέκουν το χιούμορ με τον τρόμο. Μια μαύρη σάτιρα όπου, ανά πάσα στιγμή, τα γέλια μπορούν να μετατραπούν σε κραυγές.

Η οικογένεια, το φτωχό παιδί που εμφανίζεται στην τηλεόραση, οι γείτονες του 6ου ορόφου, η υποψήφια ενοικιάστρια και ο μεσίτης, το ζευγάρι επιχειρηματιών, ο τύπος που τον πάτησε κυριολεκτικά η πρόοδος στο διάβα της και το ζευγάρι που πρόκειται να παντρευτεί. 7 ιστορίες μαύρου χιούμορ από μια δυσλειτουργική κοινωνία που αναμειγνύουν την κωμωδία με τον τρόμο. Επτά ιστορίες μαύρης κωμωδίας τόσο περίεργες, όσο και προσιτές. Επτά σουρεαλιστικές απεικονίσεις μιας κοινωνίας που αδυνατεί να προχωρήσει μπροστά, μιας κοινωνίας πέρα για πέρα δυσλειτουργικής.

Οικογένεια: Δύο γονείς ξυπνούν τον τεμπέλη γιο τους στη μέση της νύχτας. Πρέπει να του μιλήσουν για ένα επείγον και φρικτό ζήτημα που θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα: έχουν αποφασίσει να τον «κάνουν έκτρωση» 20 χρόνια αφού έχει γεννηθεί.

 7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά

 Αλληλεγγύη: Ένα ζευγάρι μεσήλικων γευματίζει ήσυχα στο σπίτι. Στην τηλεόραση παρακολουθούν τα προβλήματα των παιδιών από μια χώρα τρίτου κόσμου. Η τηλεόραση φέρνει τον τρίτο κόσμο στο σπίτι τους. Κυριολεκτικά. Και, από τη μία, πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη, από την άλλη όμως; Λοιπόν, από την άλλη δεν μπορεί να αφήσουν να συμβεί κάτι τέτοιο, σωστά;

Τάξη: Κανείς στην πολυκατοικία δεν θυμάται τι υπάρχει πέρα από τον αριθμό «6». Όμως, αυτά που μας είναι άγνωστα, για καλό λόγο είναι άγνωστα, οπότε ίσως θα ήταν καλύτερα να μην το ρισκάρουν... στέλνοντας τον σύζυγό να μάθει τι συμβαίνει.

Ιδιοκτησία: Ένας μεσίτης δείχνει ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης σε μία πιθανή ενοικιάστρια. Το διαμέρισμα έχει αναμφίβολα δυνατότητες, αλλά μια μικρή λεπτομέρεια εκπλήσσει τον πελάτη: ο προηγούμενος ενοικιαστής κρέμεται από τη λάμπα στην τραπεζαρία.

Εργασία: Ένα παντρεμένο ζευγάρι βρίσκεται στο βεστιάριο ενός «καλού» σπιτιού. Ακούγονται θόρυβοι από το πάτωμα. Ο λόγος; 700 Κινέζοι σκλάβοι φτιάχνουν τα ρούχα για τη συλλογή της επόμενης σεζόν.

Πρόοδος: Έναν άντρα τον πάτησε το τραμ και ζητά βοήθεια στη μέση της νύχτας. Καθώς ο θάνατός πλησιάζει, μια γυναίκα του εξηγεί γιατί δεν αξίζει να καλέσει ασθενοφόρο αφού, έτσι κι αλλιώς, είναι ήδη μισοπεθαμένος.

Δέσμευση: Στα σκαλιά της εκκλησίας ένα ζευγάρι ετοιμάζεται να ανταλλάξει όρκους. «Στον πλούτο και τη φτώχεια, στην υγεία και την ασθένεια, μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος». Τι γίνεται όμως αν παραλείψουμε τη διαδικασία και πάμε κατευθείαν στον θάνατο;

Σημείωμα των σκηνοθετών, Εστέβε Σολέρ, Τζεράρντ Κίντο και Νταβίντ Τόρρας

Στις αρχές του 2014, οι τρεις μας συναντηθήκαμε και ξεκινήσαμε, με πολύ περιορισμένα μέσα, να δοκιμάσουμε τις δεξιότητές μας και να πούμε μια ιστορία που θα έσπαγε τις συμβάσεις για την οικογένεια. Το αποτέλεσμα ήταν η ταινία μικρού μήκους, «Εσωτερικό. Οικογένεια.». Τελικά, όχι μόνο πετύχαμε τον στόχο μας, αλλά τον ξεπεράσαμε. Τώρα αποφασίσαμε να προχωρήσουμε παραπέρα, να παρατηρήσουμε την οικογένεια ως μέρος μιας κοινωνίας που πρέπει επειγόντως να ανατρέψει τις συμβάσεις της. Γι' αυτό αποφασίσαμε να προσθέσουμε στο «Εσωτερικό. Οικογένεια.» επτά ακόμη ιστορίες.

Το «7 Λόγοι να Τρέξεις Μακριά» προκύπτει από την κριτική ματιά στην κοινωνία μας και τις αξίες που αυτή μεταδίδει, αμφισβητώντας τα πάντα. Προκύπτει από ερωτήσεις που, βγαίνοντας στο δρόμο ή ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις ειδήσεις, γεννιούνται (ή θα έπρεπε να γεννιούνται) στο μυαλό όλων: σε ποιον ανήκει η κοινωνία που έχουμε; Ποιος επωφελείται; Πραγματικά, υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι; Είναι θρίαμβος για την ανθρωπότητα το πού έχουμε φτάσει; Μας κάνει καλύτερους ή θα πρέπει να το σταματήσουμε;

Αυτά τα ερωτήματα διερευνώνται σε επτά επεισόδια, που έχουν ως τίτλο καθεμία από τις αξίες που επιλέξαμε να εκπροσωπήσουν τη λεγόμενη Ιουδαιο-Χριστιανική κοινωνία: Οικογένεια, Αλληλεγγύη, Τάξη, Ιδιοκτησία, Εργασία, Πρόοδος και Δέσμευση. Μαζί επιδιώκουν να σχηματίσουν μια σύγχρονη «τοιχογραφία» ισχυρών αντιθέσεων και δηκτικού περιεχομένου, το οποίο «εκρήγνυται» πάντα στη μέση μιας καθημερινής στιγμής. Επτά καυστικές ιστορίες που κάνουν μια τομή στη σύγχρονη ζωή.

Το κοινό στοιχείο μεταξύ των ιστοριών είναι ότι μας παρουσιάζουν χαρακτήρες «κλειδωμένους» σε έναν χώρο οικείο που τώρα έχει γίνει εχθρικός προς αυτούς. Θέλουν να ξεφύγουν από αυτόν, αλλά δεν μπορούν. Μικρά καθημερινά «κελιά» που τους αναγκάζουν να αντιμετωπίσουν το ερώτημα ποιος ή τι θέλουν να είναι όταν καλούνται να πάρουν αποφάσεις για το πεπρωμένο, τη ζωή και τον θάνατο.

Ωστόσο, η ταινία ξεφεύγει από τα συνήθη πρότυπα του κοινωνικού κινηματογράφου ή της κατακραυγής, καθώς, χωρίς αμφιβολία, είναι μια κωμωδία. Μια κωμωδία που αποπνέει μαύρο, μερικές φορές παράλογο, χιούμορ που μεταμορφώνεται σε τρόμο. Κινείται ανάμεσα στα δύο είδη με εκπληκτική ευκολία για να παγώσει το χαμόγελο στα χείλη μας, αμέσως μόλις σχηματίστηκε. Όλα αυτά με έναν ακραία λακωνικό τόνο, ο οποίος αποτελεί ειρωνική και κακόβουλη πρόβλεψη για το τι μας περιμένει ως κοινωνία «στην άλλη γωνία».

Το κοινό μπορεί να χαλαρώσει και να γελάσει στην ίδια σκηνή, πιθανώς κάτι που δεν απέχει πολύ από αυτό που συμβαίνει με τα είδη του γκροτέσκο και του σουρεαλισμού στην πιο αγνή τους μορφή. Η ταινία προσπαθεί να ανακαλέσει έναν τρόπο κατανόησης της πραγματικότητας που υπάρχει στις πιο αξέχαστες ταινίες μυθοπλασίας, με μέγιστα παραδείγματα αυτές του Valle-Inclán και του Buñuel.

Θέλουμε να μεταφέρουμε αυτό το πνεύμα σε όλο του το μεγαλείο, στο σύγχρονο περιβάλλον μας, προσπαθώντας να προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό. Όπως έκαναν στο παρελθόν οι ταινίες «Wild Tales» (Damián Szifrón, 2014) ή το «Holy Motors» (Leos Carax, 2012), επιθυμούμε να  γοητεύσουμε το κοινό και να προβάλλουμε ένα σύνολο γεμάτο οικεία πρόσωπα που βλέπουμε σε εντελώς νέες και καταπληκτικές καταστάσεις.

Έχουμε παρατηρήσει ότι αυτοί στους οποίους δίνουμε να διαβάσουν τα σενάριά μας θέλουν μετά να μιλήσουν γι' αυτά, να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους. Εκτιμούν την αίσθηση φρεσκάδας και δημιουργικής σύγκρουσης που τους ωθούν να κάνουν ερωτήσεις στον εαυτό τους, να ψάξουν σε έναν άλλο αναγνώστη εάν τα συναισθήματά τους ταυτίζονται. Αυτό ακριβώς επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε: μια κριτική σκέψη που αναγκάζει τον αναγνώστη - και επομένως αργότερα και τον θεατή - να σκεφτεί τι έχει δει, να συζητήσει τις εντυπώσεις του όταν φεύγει από τον κινηματογράφο. Θέλουμε ένα κοινό που να μην παραμένει αδιάφορο, που χρειάζεται να ξανακατανομήσει την κοινωνία μας ρίχνοντας μια ματιά στο εσωτερικό της. - Τζεράρντ Κίντο, Εστέβε Σολέρ και Νταβίντ Τόρρας

Πρωταγωνιστούν οι: Έμμα Σουάρεζ, Λόλα Ντουένιας, Σερζί Λοπέζ, Φρανσέσκ Ορέγια, Νταβίντ Βερνταγκουέρ, Τζορντί Σάντσεζ, Πέπε Βιγιουέλα, Άλεξ Μπρεντεμούλ, Μανουέλ Σόλο, Αλέν Χερνάντεζ, Άινα Κλοτέτ, Βίκι Πένια, Ραμόν Φονσερέ, Άγκατα Ρόκα, Νούρια Γκάγκο, Μπόρχα Εσπινόζα, Πολ Λόπες, Ρόζα Καδαφάλκ, Αλμπέρτ Ριμπάλτα.

Διάρκεια: 75 λεπτά.

Έτος Παραγωγής: 2019.

Η ταινία αναμένεται να προβληθεί και σε επιλεγμένες αίθουσες όταν ανοίξουν μετά τις 21/5.

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture