Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Tα θρυλικά OΛΥΜΠΙΑ των Πατρών: Η μικρή Βουλή της οδού Γούναρη από την οποία πέρασε ο Βενιζέλος- Οι ομηρικοί πολιτικοί καυγάδες

Tα θρυλικά OΛΥΜΠΙΑ των Πατρών: Η μικρή Β...

Από το βιβλίο "Ιστορίες Εστίασης στην Πάτρα του 20ου αιώνα" της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου (ΣΚΕΑΝΑ, το δόντι)

 

Ο αιώνας στην Γούναρη  μπορεί να ξεκίνησε με τούρκικες  γλωσσικές επιρροές στο κατά τα λοιπά ελληνοπρεπέστατο Μπουγιούκ Ντερέ, ωστόσο  το μαγαζί που καθόρισε την φυσιογνωμία της ψυχαγωγίας στην Πάτρα επί σειρά δεκαετιών, είχε  «αλιεύσει» το  όνομά του από την κοιτίδα του ολυμπισμού.   Η αρχή της ιστορίας με τον θρυλικό τίτλο «Oλύμπια» ανάγεται στην εποχή της Τουρκοκρατίας στην περιοχή των Ιωαννίνων όπου ένας προύχοντας εν ονόματι Μαγουλάς έρχεται σε σύγκρουση με τον πασά και για να σωθεί αναζητά καταφύγιο την  περίοδο του Πάσχα στη Δημητσάνα.

Εκεί αλλάζει το όνομά του σε Λαμπρόπουλος εκ του «έγινε Λαμπρή» που αναφωνούσαν οι εντυπωσιασμένοι από την συνοδεία των 1.000 προβάτων του, κάτοικοι. Μετά από πολλά χρόνια, το 1923, εις εκ των απογόνων του, με καταγωγή και από την Αρκαδία, ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος καταφθάνει στην Πάτρα και επιλέγει να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά  στην οδό Γούναρη, έχοντας κερδίσει ένα λαχείο που του εξασφαλίζει το απαραίτητο κεφάλαιο.

Το μαγαζί που  είχε εντοπίσει μεταξύ Κορίνθου και Κανακάρη, ήταν μια παλιά καπναποθήκη που  μετά από σκληρή δουλειά κατέστη δυνατόν να μεταμορφωθεί το 1924 σε ένα εντυπωσιακό ζαχαροπλαστείο, στο οποίο επρόκειτο να καταλύσουν όλοι οι πολιτικοί κύκλοι των Πατρών και της χώρας, μηδέ των πρωθυπουργών εξαιρουμένων.

Εκείνη τη εποχή τα ζαχαροπλαστεία αποτελούσαν το άλφα και το ωμέγα της ψυχαγωγίας στα αστικά κέντρα και αυτή η επιλογή του Λαμπρόπουλου επρόκειτο άμεσα να επιβραβευτεί.

 

Διάπλατα χαμόγελα στα θρυλικά «Ολύμπια»....

Διάπλατα χαμόγελα στα θρυλικά «Ολύμπια». Στο βάθος ο μπαρμα Ανδρέας ο Λαμπρόπουλος. (αρχείο Κώστα Λαμπρόπουλου)

Ο Σοφοκλής Βενιζέλος με τους Ανδρέα Λαμπ...

Ο Σοφοκλής Βενιζέλος με τους Ανδρέα Λαμπρόπουλο, Βαγγέλη Αvδρουλιδάκη, Τάση Βγενόπουλο και πολιτικούς του φίλους, στα «Ολύμπια» (από το βιβλίο «Αγκινάρες με αλάτι» του Θανάση Κούστα, εκδόσεις Το Δόντι).

Ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος υπήρξε ένθερμος υ...

Ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των Βενιζέλων (αρχείο Κώστα Λαμπρόπουλου).

 Στα «Ολύμπια», δέσποζαν οι  μεγάλοι καθρέφτες, οι μεγάλοι καναπέδες δεξιά και αριστερά και τα στρογγυλά μαρμάρινα τραπεζάκια, τα οποία απλώνονταν  και έξω από το κατάστημα.

Το μαγαζί απασχολούσε πολυπληθές προσωπικό και η σπεσιαλιτέ του ήταν το παγωτό κασάτο, ενώ όλα τα παγωτά σερβίρονταν σε μεγάλο ποτήρι του νερού με την εικαστική συνδρομή ενός μπισκότου στο πάνω μέρος.

Στα ταραγμένα χρόνια του εθνικού διχασμού και των επικών διενέξεων μεταξύ Βενιζέλου και βασιλιά, ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος είχε ταχθεί με πάθος υπέρ του πρώτου με τον οποίο διατηρούσε στενούς φιλικούς δεσμούς όπως και με το γιο του Σοφοκλή. Ήταν τόσο το πάθος του όπως λέει ο δισέγγονός του Κώστας Λαμπρόπουλος, που αρνείτο πεισματικά να αναφέρει ως Γούναρη την οδό Καλαβρύτων, ενώ ήταν απόλυτα πεπεισμένος ότι ο Σοφοκλής Βενιζέλος δολοφονήθηκε επειδή συγκρατούσε το κέντρο από ροπές προς τα δεξιά ή τα αριστερά.

Από τα «Ολύμπια», ένα εκ των μακροβιότερων και ιστορικότερων ζαχαροπλαστείων της χώρας, επρόκειτο να περάσουν όχι μόνο ο Ελευθέριος  και ο Σοφοκλής Βενιζέλος, τα ονόματα των οποίων σηματοδότησαν την βαριά πολιτική διάσταση των εκεί συνάξεων, αλλά και ο Πλαστήρας, ο Μιχαλακόπουλος, οι Παπανδρέου, ο Μαύρος και μια πλειάδα πολιτικών ηγετών και εκπροσώπων κινημάτων από το 1924 έως το 1984 οπότε και έκλεισε ο μυθικός κύκλος της «μικρής Βουλής των Πατρών» στην οδό Γούναρη.

Ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος δεν γλίτωσε τη σύλληψη λόγω της συμμετοχής του  στο κίνημα του 1935 και της θερμής υποστήριξης στο Βενιζέλο, ούτε στην Κατοχή, ενώ παροιμιώδης ήταν η διαμάχη του επί χούντας με όργανο της τάξεως που τον  διέταζε να κατεβάσει το πορτραίτο του Βενιζέλου από τον τοίχο για να βγουν  τελικά νικητές η επιμονή του και το πάθος του και το πορτραίτο να παραμείνει στη θέση του.

Ο ίδιος δεν έκανε  οικογένεια και δεν είχε παιδιά. Όταν ένιωσε να τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του  κάλεσε τον ξάδελφό του Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο, γνωστό δερματέμπορο  του Πύργου και ιδρυτικό στέλεχος  του Πανηλειακού να αναλάβει το μαγαζί που εξακολουθούσε να γράφει ιστορία έχοντας πάρει την κεκτημένη ενός πολιτικού ζαχαροπλαστείου πρώτης γραμμής. Εκείνος ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 με τους δυο του γιους, τον Δημήτρη  και τον Γιώργο, που ανέλαβαν στη διαδρομή. 

 

Από το αρχείο του Δήμου Πατρέων

Από το αρχείο του Δήμου Πατρέων

Πολιτικές και φιλολογικές παρέες και ανα...

Πολιτικές και φιλολογικές παρέες και αναλύσεις στα «Ολύμπια» της οδού Γούναρη (αρχείο Νίκης Πετσάλη).

Παρουσιάζοντας αφάνταστον  συλλογήν γλυκ...

Παρουσιάζοντας αφάνταστον συλλογήν γλυκισμάτων. Μουσείο Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ.

Από την αρχή της λειτουργίας του έως την στιγμή που έκλεισε η πόρτα στην οδό Γούναρη, τα «Ολύμπια» ήταν  τόπος συνάντησης βουλευτών, δικηγόρων, δικαστικών, συμβολαιογράφων, γιατρών, και φοιτητών, με τη μεταδικτατορική ριζοσπαστική νεολαία να διασταυρώνει τα ξίφη της για ιδέες αλλά και για ...ταινίες, τους Βενιζελικούς να ξιφουλκούν με τους Γουναρικούς, την Ένωση κέντρου να παρελαύνει σαν στο ...σπίτι της και αργότερα τους Πασοκτζήδες με τους Νεοδημοκράτες να δίνουν τη μάχη της σημαίας.

Από εκεί στα νεώτερα χρόνια πέρασαν παίκτες της Παναχαϊκής, του Απόλλωνα, της ΕΑΠ, καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί, άραξαν νεολαίοι που αντάλλασσαν πυρά για θέματα φιλολογικά και κατέλυσαν παρέες για ένα γλυκό σε χώρο που έφερε το άρωμα των χρόνων που μοιάζουν με το παλιό καλό κρασί.

Όταν στα 1984 έκλεισε η μικρή Βουλή στη Γούναρη, ήταν πολλοί αυτοί που αισθάνθηκαν «άστεγοι» και λίγο περισσότερο... μόνοι.  

Το ταξίδι του ζαχαροπλαστείου «Ολύμπια» συνεχίζεται από το νεώτερη γενιά στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων.

 

Από το αρχείο του Δήμου Πατρέων

Από το αρχείο του Δήμου Πατρέων

Πολιτικές και φιλολογικές παρέες και ανα...

Πολιτικές και φιλολογικές παρέες και αναλύσεις στα «Ολύμπια» της οδού Γούναρη (αρχείο Νίκης Πετσάλη).

Παρουσιάζοντας αφάνταστον  συλλογήν γλυκ...

Παρουσιάζοντας αφάνταστον συλλογήν γλυκισμάτων. Μουσείο Τύπου ΕΣΗΕΠΗΝ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις