Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Πόσοι και ποιοι έχουν αστυνομική φρουρά

Αχαΐα: Πόσοι και ποιοι έχουν αστυνομική φρουρά
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Πού «ξοδεύονται» οι αστυνομικές δυνάμεις

Μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται τις τελευταίες μέρες σχετικά με την διαχείριση της αστυνομικής δύναμης η οποία φαίνεται να κατασπαταλάται  στη φύλαξη δημοσίων προσώπων, με  «κερασάκι στην τούρτα» τον μεγάλο αριθμό αστυνομικών που είχαν τεθεί  στη διάθεση του Μένιου Φουρθιώτη.

Οι αποφάσεις για το πόσοι αστυνομικοί  διατίθενται και  πόσα δημόσια πρόσωπα φυλάσσονται,  παίρνονται από Συμβούλιο των Αθηνών. Είναι μια σύνθετη διοικητική πράξη και διαδικασία στην οποία έχουν ρόλο η Δ/νση Προστασίας Επισήμων Προσώπων, Ειδική Γνωμοδοτική Επιτροπή, η Γ.Α.Δ.Α., οι σχετικές Υπηρεσίες Ασφαλείας με Αποφασιστική αρμοδιότητα, στο τέλος, του Γραφείου του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο αποφασίζει σχετικά. 

Ένα πρόσωπο μπορεί π.χ. να κάνει μία αναφορά ότι κινδυνεύει και από εκεί πέρα το συμβούλιο αποφασίζει αν κρίνεται απαραίτητη η φύλαξη του. 

Πού γίνεται η «αιμορραγία» δυνάμεων και πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί

Δύο αστυνομικοί για κάθε βουλευτή

Σε τοπικό επίπεδο, τα πρόσωπα που φυλάσσονται είναι οι βουλευτές του νομού έχοντας στη διάθεσή τους από δύο αστυνομικούς ο καθένας. Συνολικά λοιπόν για αυτό τον σκοπό χρειάζονται περίπου 15 αστυνομικοί.

Ο αριθμός των αστυνομικών που βρίσκεται στη διάθεση των βουλευτών εξαρτάται και από τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί. Για παράδειγμα για την προστασία του Ιάσωνα Φωτήλα διατίθενται τρεις αστυνομικοί μετά από την εμπρηστική επίθεση που δέχθηκε στο αυτοκίνητό του.

Να σημειώσουμε ότι και ο Γιώργος Παπανδρέου φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις όχι μόνο ως βουλευτής αλλά και ως πρώην Πρωθυπουργός. Ωστόσο η φρουρά αυτή δεν προκύπτει από δυναμικό της Αχαΐας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι πριν λίγους μήνες φυλασσόταν και ο Απόστολος Κατσιφάρας. Πιο συγκεκριμένα είχε στη διάθεση του δύο αστυνομικούς που τον φρουρούσαν επί χρόνια καθώς όσο ήταν υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2009), είχε δεχθεί επίθεση με μολότοφ.

Φυλάσσοντας τον πρώην αρχηγό και τα δικαστήρια

Εκτός από τους βουλευτές στην περιοχή της Αχαΐας φύλαξη υπάρχει και για τον πρώην αρχηγό της αστυνομίας Αριστείδη Ανδρικόπουλο. Για αυτό το σκοπό υπάρχει ένας αστυνομικός ανά οκτάωρο, στο σπίτι του, και άλλοι πέντε που έχει στη διάθεση του, μόνιμους.

Ένα σημείο, στην Πάτρα, όπου βρίσκεται μεγάλος αριθμός αστυνομικών είναι αυτός των δικαστηρίων. «Τρεις αστυνομικοί βρίσκονται μπροστά, επί της Γούναρη και άλλος ένας στο πίσω μέρος των δικαστηρίων. Ένας ακόμη της ομάδας ΔΙΑΣ βρίσκεται πάνω, στην Εισαγγελία. Άρα πρόκειται για πέντε αστυνομικούς την ημέρα. Μέσα σε όλες τις αίθουσες βέβαια μπορεί να βρίσκονται δεκάδες αστυνομικοί. Το πρωί τα δικαστήρια είναι γεμάτα αστυνομικούς.  Από το μεσημέρι και μετά όμως φυλάσσονται  από εταιρεία σεκιούριτι. Γιατί να μη συμβαίνει αυτό όλη την ημέρα και να υπάρχει μόνο ένας αστυνομικός στο χώρο;» αναρωτιέται μιλώντας στο thebest.gr, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας ο Χάρης Τσίτσικας.

Όπως εξηγεί αυτό συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια ενώ τονίζει ότι τέσσερις αστυνομικοί που θα μπορούσαν να «εξοικονομηθούν» σημαίνουν παράλληλα και δύο περιπολικά στην υπηρεσία των πολιτών.

Οι μεταγωγές και οι αποσπάσεις

Όπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές αστυνομικοί χρησιμοποιούνται για την μεταγωγή ψυχιατρικών περιστατικών. Όπως αναφέρει ο κ. Τσίτσικας, εξαιτίας αυτού του γεγονότος λείπουν περίπου άλλοι 20 αστυνομικοί ενώ λύση θα πρέπει να βρεθεί και για τα νησιά έτσι ώστε να σταματήσουν οι αποσπάσεις και να παραμένουν οι αστυνομικοί στην περιοχή τους.

Οι αποσπάσεις που δίνονται σε νησιά λόγω του προσφυγικού προβλήματος είναι άλλωστε ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για την ΕΛ.ΑΣ. σε πανελλαδικό επίπεδο. Αρκετοί αναγκάζονται μάλιστα να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση για οικονομικούς λόγους, για να μπορέσουν να έχουν ένα καλό βιοτικό επίπεδο. Από την Πάτρα υπολογίζεται ότι, αυτή την περίοδο, περίπου 30 αστυνομικοί έχουν φύγει σε αυτό το πλαίσιο.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις