Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Το 1821 στη μικρή οθόνη: Τα αφιερώματα και οι ταινίες που θα δούμε σήμερα στην TV

Το 1821 στη μικρή οθόνη: Τα αφιερώματα κ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Στην επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση

Με αφιερώματα και ταινίες τα τηλεοπτικά κανάλια μας μεταφέρουν την 25η Μαρτίου στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ειδικά για φέτος που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την αρχή του έγινε για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τον τουρκικό ζυγό οι επιλογές είναι πολλές. Κλασικές ελληνικές ταινίες αλλά και αφιερώματα- ντοκιμαντέρ που φωτίζουν τα ιστορικά γεγονότα μας βάζουν στο πνεύμα της ημέρας και μας ταξιδεύουν στο χρόνο.

  • «Σε γνωρίζω από την όψη: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!»

H ταινία «Σε γνωρίζω από την όψη: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!» είναι μια προσφορά της Επιτροπής Ελλάδα 2021 στους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ παραγωγή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το οποίο αποτελεί μία ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας.

Η ταινία συνδυάζει αρχειακό υλικό από γκραβούρες, πίνακες, φωτογραφίες και πλάνα εποχής, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα, ποιήματα, τραγούδια, κινηματογραφικά έργα και μαρτυρίες. Προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών αλλά και της καθημερινής ζωής.

Στην ουσία, επιχειρεί να δείξει πώς από το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος. Η ταινία θα προβληθεί για πρώτη φορά στο κοινό την 25η Μαρτίου. Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η προβολή από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ 1 και στη συνέχεια, στις 20:00, η ταινία θα είναι διαθέσιμη για θέαση μέσω της ιστοσελίδας και των κοινωνικών δικτύων της Επιτροπής.

  •  «Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο αρχιστράτηγος του '21»

Η ΕΡΤ1 στις 01:20 μετά τα μεσάνυχτα θα προβάλει αφιέρωμα στον Γεώργιο Καραϊσκάκη μέσα από την εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου»

  • ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ. Θα προβληθεί από την ΕΡΤ2 στις 19:00.
  • ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ

Ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Αναφέρεται στην ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, την οποία ενσάρκωσε η Ειρήνη Παππά. Θα προβληθεί από την ΕΡΤ2 στις 20:30.

  • ΜΠΑΪΡΟΝ, ΜΠΑΛΑΝΤΑ Σ' ΕΝΑΝ ΔΑΙΜΟΝΑ

Ελληνική ταινία, σκηνοθεσία Νίκος Κούνδουρος με τους: Μάνος Βακούσης, Βέρα Σοτνίκοβα, Βασίλης Λάγκος

Στο χάος της Επανάστασης, βασανισμένος από πυρετούς, κυνηγημένος από τις μνήμες, ο Μπάιρον δίνει στο Μεσολόγγι την τελευταία μάχη με το θάνατο και τη δόξα. Θα προβληθεί από την ΕΡ2 στις 22:00.

  • 1821. Ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί από τον ΣΚΑΙ στις 15.10.
  • SPECIAL REPORT- Μύθοι και αλήθειες για την Ελληνική Επανάσταση. Η εκπομπή θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1 στις 16:00.
  • ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΕΛΛΑΣ- ΗΡΩΕΣ ΤΗΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ. Θα προβληθεί από το OPEN στις 00:40.

 

  • ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ- Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΄21

Ελληνική πολεμική-ιστορική-βιογραφική-περιπετειώδης ταινία του 1971, σε συμπαραγωγή Τζέιμς Πάρις και Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου και σε σενάριο Πάνου Κοντέλη. Με πρωταγωνιστή, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ

Θα προβληθεί από τον ΑΝΤ1 στις 20:00.

  • ΠΕΡΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ελληνική σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ με παρουσιαστή τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Θα προβληθεί από τον ΣΚΑΙ στις 22:00.

  • Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ (σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση)

Πρόκειται για την ιστορία του Ιωάννη Βαρβάκη, ενός πειρατή που γίνεται ζάμπλουτος έμπορος χαβιαριού και δεν σταματά να αγωνίζεται ενάντια σε κάθε εμπόδιο για την απόκτηση χρήματος, εξουσίας και πολιτικής επιρροής, για να χαρίσει στο τέλος όλα του τα υπάρχοντα στο όνομα της αγάπης. Η επική αυτή ιστορία, βασίζεται στην πραγματική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη και ξεκινά από τα Ψαρά του Αιγαίου Πελάγους, φτάνει στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης στη Ρωσία, απλώνεται στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας για να καταλήξει στη διχασμένη από εμφύλιες διαμάχες Ελλάδα, κατά την Επανάσταση του 1821.

Ταινία διεθνούς παραγωγής σε σκηνοθεσία Γιάννη Σμαραγδή, σε παραγωγή της Alexandros Film, σε σενάριο που συνυπογράφουν οι Γιάννης Σμαραγδής, Παναγιώτης Πασχίδης, Τζάκι Παβλένκο και Βλαντίμιρ Βαλούτσκι και πρωταγωνιστές τους Σεμπάστιαν Κοχ, Τζον Κλιζ, Κατρίν Ντενέβ, Χουάν Ντιέγκο Μπότο, Εβγκένι Στίτσκιν και Όλγκα Σουτούλοβα. Το καστ απαρτίζουν ηθοποιοί από 6 χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία, Ισπανία, Γερμανία και Ελλάδα, ενώ τα γυρίσματα έγιναν σε πέντε χώρες. Η παγκόσμια πρεμιέρα έγινε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο 37o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο.

Θα προβληθεί από τον ΣΚΑΙ στις 23:30.

  • ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ

Ιστορική - δραματική - πολεμική ταινία του 1972, σε παραγωγή Τζέιμς Πάρις και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παπακωνσταντή. Το σενάριο γράφτηκε από τον Πάνο Κοντέλη, το οποίο βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιχάλη Περάνθη. Πρωταγωνιστούν οι Χρήστος Πολίτης και Κάτια Δανδουλάκη.

Θα προβληθεί από το MEGA στις 21:00.

  • ’21: Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η μεγάλη παραγωγή 21 συνολικά ιστορικών ντοκιμαντέρ «’21 Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» του Γιώργου Π. Μαλούχου κάνει πρεμιέρα στο MEGA την Πέμπτη  25 Μαρτίου στις 00:10.

Πρόκειται για ένα μοναδικό οδοιπορικό στην ιστορία και στους τόπους του Αγώνα για την Ελευθερία των Ελλήνων. Για πρώτη φορά, δεκάδες κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι ειδικοί αναλύουν τα γεγονότα και αφηγούνται συγκλονιστικές ιστορίες των πρωταγωνιστών της Επανάστασης, ενώ σπάνια ντοκουμέντα του Αγώνα αποκαλύπτουν τις άγνωστες πτυχές του. Παράλληλα, το ’21 ζωντανεύει ξανά μέσα από πλήθος συναρπαστικά έργα τέχνης που αποτύπωσαν για πάντα  τα πρόσωπα, τις μάχες, τον πόνο και την δίψα των Ελλήνων για Ελευθερία.

Κύριο πυλώνα της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ συνιστά το μοναδικής αξίας Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «Ελεύθερο Βήμα» – «ΤΟ ΒΗΜΑ» (από το 1922) και «Αθηναϊκά Νέα» – «ΤΑ ΝΕΑ» (από το 1931).

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1ο  : ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

Το πρώτο επετειακό επεισόδιο που θα προβληθεί την Πέμπτη 25 Μαρτίου στις 00:10 στο MEGA είναι αφιερωμένο στην έναρξη και στο τέλος του Αγώνα : στον αρχηγό της Επανάστασης Αλέξανδρο Υψηλάντη που ξεκίνησε την επανάσταση τον Φεβρουάριο του 1821 και στον αδελφό του Δημήτριο, ο οποίος έδωσε την τελευταία μάχη του Αγώνα, τον Σεπτέμβριο του 1829 στην Πέτρα της Βοιωτίας

Θα προβληθεί από το MEGA στις 00:10.

  • Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Μετά το τέλος της περίφημης δίκης του Κολοκοτρώνη, το παλάτι πιέζει τους δικαστές Τερτσέτη και Πολυζωίδη να υπογράψουν τη θανατική του καταδίκη.

Σε σκηνοθεσία Π.Γλυκοφρύδη με τους: Νίκος Κούρκουλος, Σπύρος Καλογήρου

Θα προβληθεί από το OPEN στις 16:45.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture