Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

EVENTS

/

Τσαρούχι και φουστανέλα σε μεγάλες δόξες! Η ελληνική μόδα ζητωκραυγάζει το 1821

Τσαρούχι και φουστανέλα σε μεγάλες δόξες...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Περιηγηθείτε στις πιο «ηχηρές» και πολυφωτογραφημένες προτάσεις σε ρούχα- αξεσουάρ- αντικείμενα

Eθνικά υπερήφανη και η ελληνική μόδα, γιορτάζει δημιουργικά τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ειδικές συλλογές και συλλεκτικά προιόντα τιμούν την επέτειο προσελκύοντας την προσοχή μας. Δεν είναι οπότε μόνο η πολύκροτη τσάντα Callista που φόρεσε η Γιάννα Αγγελοπούλου, αλλά πολλά περισσότερα να θαυμάσουμε και να αποκτήσουμε. Θυμηθείτε πως ο φετινός εορτασμός έχει ήδη εμπνεύσει ολόκληρη Dior collection αλλά και το πολυφωτογραφημένο μαντήλι «Ελευθερία» του οίκου Hermes. Eίπαμε όμως να εστιάσουμε στους designers εντός συνόρων. Τουλάχιστον στις πιο ηχηρές περιπτώσεις.

 

Fustanella- Giannis Sergakis

Ο διεθνούς φήμης Ελληνας κοσμηματοποιός Giannis Sergakis μετέτρεψε, με τη βοήθεια της κεραμίστριας Ελλης Σοφιανοπούλου και του συντηρητή έργων τέχνης και γλύπτη Γιώργο Κατσιγιάννη, τη φουστανέλα σε πορσελάνινο αντικείμενο. Αναπάντεχα δεν γιορτάζει το 1821 με κόσμημα αλλά με ένα κομμάτι διακόσμησης, έργο τέχνης που γίνεται και βαζάκι! «Θέλαμε να τιμήσουμε την ιδέα του Ελληνα σε έναν αιώνιο κύκλο αγώνων και χαράς, απογοήτευσης και ελπίδας, κόπωσης και ενέργειας, λήθαργου και σθένους. Ενα σύμβολο ενός μικρού έθνους που μπορεί!» αναφέρει ο ίδιος. Η Fustanella κυκλοφόρησε αρχικά σαν γούρι αλλά πλέον διατίθεται για το 1821 στο flagship κατάστημα Yannis Sergakis, στο yannissergakis.com αλλά και στο πατρινό κοσμηματοπωλείο Μέντης.

Superga x Konstantin Kakania by Kalogirou

Tα αγαπημένα sneakers Superga θυμίζουν αρχαίο αγγείο; H περσόνα του καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Κακανιά «κυρία Τεπενδρή» έγινε ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης και τυπώθηκε πάνω τους. Το limited edition υπόδημα κυκλοφορεί σε μόλις 200 αριθμημένα κομμάτια και είναι μια μορφή έκφρασης και ελευθερίας όπου η Kalogirou μπορεί με το δικό της δημιουργικό τρόπο να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. 

Δαχτυλίδια- σφραγίδες και μενταγιόν του Zolotas

Από το 1895, ο ιστορικός οίκος Zolotas αναδεικνύει την πολιτισμική μας κληρονομιά μέσα από την τέχνη της υψηλής κοσμηματοποιίας. Για την επετειακή χρονιά  λανσάρει μια συλλεκτική σειρά δαχτυλιδιών-σύμβολο των αγώνων του έθνους, τις σφραγίδες. Σφυρηλατημένες με ασήμι 925 και χρυσό 18Κ, οι «Σφραγίδες Ελευθερίας» αποτελούνται από 21 διαφορετικά πρωτότυπα σχέδια που κυκλοφορούν σε 21 αριθμημένα αντίτυπα το καθένα και συνδέουν τη φλόγα της Επανάστασης με τον πόθο των Ελλήνων για ένα φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται και επίκαιρα κοσμήματα όπως η «Δάφνη». 

Eλληνιστική collection του Marios Schwab για τη Zeus+Dione

Η συλλογή Hellas του διάσημου και πολυβραβευμένου ελληνοασυριακού σχεδιαστή Μάριου Σουάμπ για τη Zeus+Dione ισορροπεί μεταξύ ραφιναρισμένης απλότητας και χειροποίητης αριστοτεχνίας. Η πρώτη του συλλογή για την SS21 σεζόν είναι αφιερωμένη στον Ελληνισμό, παντρεύοντας με μαεστρία παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονα κοψίματα. Πρωταγωνιστούν τα χρώματα της Ελλάδας, τα φίνα υφάσματα με κεντητά μοτίβα αλλά και τα τσαντάκια με τις φούντες.

Επετειακά τσόκαρα και σανδάλια της Ancient Greek Sandals

 Η Χριστίνα Μαρτίνη, δημιουργός του πιο αναγνωρίσιμου brand με αρχαιοελληνικά σανδάλια, συνεργάστηκε με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Zeus+Dione Μάριο Σουάμπ για το σχεδιασμό μιας χειροποίητης σειράς από δερμάτινα τσόκαρα και σανδάλια με κυματιστή μεταξωτή ύφανση εμπνευσμένη από τα τσαρούχια. «Δημιουργήσαμε γεωμετρικά σχέδια από κλωστές σε φωτεινές αποχρώσεις όπως σμαραγδί, κόκκινο του μούρου και βαθύ μπλε, καθώς και μια κομψή μονόχρωμη επιλογή» λέει η σχεδιάστρια.

Κοσμήματα Ηistoria και Psyche της Folli Follie

 Δυο  νέες συλλογές κοσμημάτων για το ένδοξο παρελθόν και το λαμπρό μέλλον από τη Folli Follie.  Με τις ονομασίες Historia και  Psyche, μια πένα με φτερό από επιχρυσωμένο ασήμι 925o, κοσμεί βραχιόλι, κολιέ, σκουλαρίκια, δαχτυλίδι και καρφίτσα, ενώ δύο χέρια ενωμένα μαζί, δίνουν μορφή στα κοσμήματα (κολιέ και βραχιόλι) της δεύτερης σειράς.  

 

Μαντήλι «Τσαρούχια» της Grecian Chic

Η Grecian Chic μας ξανασυστήνει ένα μοναδικό φουλάρι. Τα «Τσαρούχια» παίρνουν πιο ζωηρά χρώματα και αφιερώνονται στην ιστορία του τόπου μας. Το 2011, η Έλενα Ζουρνατζή γεύτηκε τη μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού και γεννήθηκε η ιδέα να συνδυάσει το μετάξι και την κουλτούρα του τόπου μας. Η Grecian Chic εμπνέεται από την καθημερινή ζωή, την ιστορία και τη μυθολογία και δημιουργεί εξαιρετικά μεταξωτά μαντήλια.

 

Το πουγκί «Pouch 1821» της Callista

Mια αναγνωρίσιμη πλέον τσάντα-statement: Το πάθος του δημοφιλούς ελληνικού brand για ευρηματική σχεδιαστική πρωτοπορία οδήγησε σε ένα μίνι πουγκί ντυμένο με στολή εύζωνα: δερμάτινη λευκή φουστανέλα στο κύριο σώμα, κόκκινο ανάποδο φέσι στη βάση και δύο μαύρες φούντες τσαρουχιού. Η συμβολική γραμμή του άρεσε πολύ ώστε έγινε ταχύτατα sold out.

Κεντητά κοσμήματα και αναμνηστικά των Β612 στο Μουσείο Μπενάκη

Οι αδελφές Κατερίνα και Βασιλική Σαββοπούλου  έφτιαξαν ένα πρωτότυπο γούρι με ηρωίδα τη μαχήτρια Μαντώ Μαυρογένους, ενώ με αφορμή την έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «1821 Πριν και Μετά» δημιούργησαν αποκλειστικά μια σειρά από χειροποίητα κοσμήματα με κεντρικό, ανατρεπτικό σύνθημα το τρίπτυχο «Υγεία – Καύλα – Επανάσταση». Διατηρώντας στο ζενίθ το χιούμορ και τον ευφάνταστο φολκλόρ χαρακτήρα που διακρίνει κάθε σχέδιό τους, παρατηρήστε το απεικονιζόμενο βραχιόλι. Διατίθεται στο benakishop.  

Βραχιόλι γιαννιώτικης τεχνοτροπίας από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι

Η Ελληνίδα «πρώτη κυρία» υπογράφει ένα επίχρυσο ασημένιο βραχιόλι με σκαλιστές αντιδιαμετρικά τις δύο κομβικές χρονολογίες «1821-2021», σε συνεργασία με τεχνίτες της περιοχής των Ιωαννίνων. «Τα Ιωάννινα θεωρούνται από το 17ο αιώνα το λίκνο της αργυροχοΐας και μέχρι σήμερα οι σφυρήλατες λεπτομέρειες κάθε δημιουργίας μαγεύουν με την αυθεντική καλαισθησία τους. Μάλιστα το 1828 ο Καποδίστριας ανέθεσε σε Γιαννιώτες μάστορες τα δώρα για τους οπλαρχηγούς της Επανάστασης. Ένα κόσμημα που εκφράζει την ιδιαιτερότητα της ξακουστής ηπειρώτικης κατασκευής, μιας τεχνικής που ονομάζεται συρματερή ή αλλιώς φιλιγκράν»  εξηγεί η ίδια. Το βραχιόλι είναι διαθέσιμο στην μπουτίκ Ileana Makri.

Bouboulina collection της Ancient Kallos

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι η ηρωική μούσα  του αγαπημένου greek chic label Ancient Kallos. Οι λευκές και μπλε αποχρώσεις της ελληνικής σημαίας γίνονται ριγέ μοτίβα, ενώ το πορφυρό κόκκινο, που παραπέμπει στο πάθος του ελληνικού αγώνα, το μοναδικό μπλε του Αιγαίου και το διαυγές λευκό του ελληνικού φωτός έχουν επίσης πρωταγωνιστικό ρόλο στις δημιουργίες της συλλογής Bouboulina.

Φιλελληνικό βραχιόλι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Ένα ξεχωριστό βραχιόλι με φιγούρες από το Λεύκωμα Ελληνικών Ενδυμασιών που εξέδωσε το 1837 ο βαρόνος Οτο Μάγκνους φον Στάκελμπεργκ, κατασκευασμένο από υαλόμαζα δεμένη με χρυσό θα βρούμε στο πωλητήριο του Κυκλαδικού Μουσείου.  Κυκλοφόρησε με αφορμή την πολυαναμενόμενη έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» που συγκεντρώνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του19ου αιώνα και του ελληνικού νεοκλασικισμού  μαζί με αρχαία αριστουργήματα από μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Tα φούτερ της «Εικοσιένα Δώδεκα»

Eιδική σειρά με oversized hoodies από το brand «Εικοσιένα Δώδεκα 2112». Eχουν ανάγλυφα τυπώματα με το σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος» και είναι φτιαγμένα από ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι. Γενικότερα η εταιρεία πάντως κυκλοφορεί collections με ελληνικά θέματα.

Το θαλασσινό μαντήλι της Μαρίνας Βερνίκου

Επετειακό μαντήλι που φοριέται στο λαιμό αλλά και σαν παρεό και καφτάνι προτείνουν η Μαρίνα Βερνίκου φωτογράφος και η Βικτώρια Κυριακίδη, σχεδιάστρια μόδας. Οι δύο διεθνείς δημιουργοί, ενώνουν τις δυνάμεις τους  χρησιμοποιώντας μετάξι Σουφλίου. Επάνω διακρίνεται ο Σταυρός, η Καρδιά- Ψυχή του αγώνα και η άγκυρα, σύμβολα της επανάστασης. Στις δύο άκρες του μαντιλιού διακρίνονται ψηφιακά, οι δύο ημερομηνίες ορόσημα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View