Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Το έργο δεν αλλάζει» απαντά στο thebest ο Ανδρέας Παπανικήτας για τα αντλιοστάσια πάνω στο κύμα

«Το έργο δεν αλλάζει» απαντά στο thebest...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

«Η χωροθέτηση των αντλιοστασίων και η κατασκευή τους έχουν θεωρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έχουν ελεγχθεί» αναφέρει

Τις δικές του απαντήσεις δίνει ο Δήμος Πατρέων μέσω του προέδρου της ΔΕΥΑΠ, Ανδρέα Παπανικήτα ο οποίος μίλησε στο thebest.gr μετά το σάλο που έχει προκύψει λόγω των εργασιών επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού στις περιοχές των Βραχνεΐκων και των Ροΐτίκων.

Οι καταστηματάρχες διαμαρτύρονται για την όχληση που προκαλείται στην περιοχή τους από τις εργασίες αλλά και για τα 3 υπό κατασκευή αντλιοστάσια, τα οποία έχουν χωροθετηθεί σε παραλιακή έκταση.

Να σημειώσουμε ότι το θέμα με τα αντλιοστάσια που είναι χτισμένα κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα και μάλιστα σε σημείο όπου κάνουν μπάνιο οι Πατρινοί, έφερε στην επιφάνεια ο Ναπολέων Τριανταφυλλόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» του Γρηγόρη Αλεξόπουλου, ο οποίος κάνει λόγο για τερατούργημα. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ ξεκαθαρίζει ότι για να φτάσει αυτό το έργο να χρηματοδοτηθεί και να αρχίσει η κατασκευή του και να φτάσουμε στο σημείο να προχωρούν οι εργασίες, σημαίνει ότι είναι αδειοδοτημένες.  «Η χωροθέτηση των αντλιοστασίων και η κατασκευή τους έχουν θεωρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έχουν ελεγχθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει πως το έργο δεν θα σταματήσει και ότι «τερατούργημα» είναι το 2021 να μην έχει η Πάτρα ολοκληρωμένο σύστημα αποχέτευσης και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων. 

Ο σχεδιασμός μπορεί να αλλάξει μόνο αν σταματήσει το έργο. Και το έργο δε σταματάει
  • Ποια ήταν διαδρομή μέχρι να φτάσει το έργο σε αυτό το σημείο και να προκύψει αυτός ο σάλος;

«Όπως γνωρίζεις, γιατί έχει συζητηθεί ξανά και το θέμα έχει πάρει μεγαλη έκταση, αυτό το έργο στην περιοχή των Βραχνεΐκων, είναι ένα που βρισκόταν σε αναμονή για δεκαετίες, προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή και το θαλάσσιο μέτωπο αλλά και να γίνει γενικότερα εξυγίανση της περιοχής. Είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο άρα οι Πατρινοί δεν βάζουν από την τσέπη τους γι΄ αυτό, ούτε ένα ευρώ. Είναι ένα έργο που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες και τα καταστήματα της περιοχής. Υπάρχει αντίδραση μίας μερίδας καταστηματαρχών, οι οποίοι πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δημιουργούν τέτοιου είδους προβλήματα».

  • Πράγματι, 17 καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή διαμαρτύρονται…

«Γιατί; Επειδή προχωράμε σε ένα έργο που δεν είχαν τολμήσει να κάνουν οι προηγούμενοι; Διαμαρτύρονται επειδή θα αναβαθμίζουμε την περιοχή και τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ίδιοι στους πελάτες τους Και ποιο είναι το πρόβλημα; Τα αντλιοστάσια. Μα δεν υπάρχει παραλιακή περιοχή, στον κόσμο μπορώ να πω, που να μην κατασκευάζονται στον παραλιακό δρόμο έργα αποχέτευσης και επίσης έργα μεταφοράς λυμάτων, δηλαδή αντλιοστάσια. Φαίνεται πως κάποιοι θέλουν να καθυστερήσει το έργο, να μη γίνει, να απενταχθεί από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και να κληθεί η ΔΕΥΑΠ να πληρώσει εκατομμύρια, δηλαδή οι Πατρινοί, για τις καθυστερήσεις που τυχόν θα υπάρξουν».

  • Ποιος έκανε τις μελέτες για το έργο;

«Το 2014 που βρεθήκαμε για πρώτη φορά στη θέση της Δημοτικής Αρχής και στη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ, αυτή η μελέτη βρισκόταν στο υπουργείο εσωτερικών για έγκριση. Οι μελέτες είχαν γίνει από τις προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΥΑΠ, και του ΠΑΣΟΚ και του κ. Δημαρά. Εμείς βρήκαμε τις μελέτες αυτές τις προωθήσαμε, αλλάξαμε τη διαδικασία ελέγχου διότι το έργο κινδύνευε να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, προσπαθήσαμε με αλλεπάλληλες επισκέψεις στα υπουργεία και στις υπηρεσίες να συνεχιστεί η χρηματοδότηση. Φτάσαμε μετά από πολύ αγώνα μέχρι σήμερα ενάντια στα εμπόδια που βρέθηκαν, να είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι σε τρία χρόνια θα έχουμε την ολοκλήρωση της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού. Κι έτσι η περιοχή αυτή, και όχι μόνο, θα συνδεθεί με τον βιολογικό καθαρισμό».

«Tερατούργημα» είναι το 2021 να μην έχει η Πάτρα ολοκληρωμένο σύστημα αποχέτευσης και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων
  • Υπάρχει περιθώριο να αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό;

«Μόνο αν σταματήσει το έργο. Και το έργο δε σταματάει. Το νερό δε γυρνάει πίσω. Γιατί η λογική κάποιων που διαμαρτύρονται είναι ότι νερό θα πάει από τη θάλασσα στο βουνό, Δεν γίνονται αυτά. Για να φτάσει αυτό το έργο να χρηματοδοτηθεί και να αρχίσει η κατασκευή του και να φτάσουμε στο σημείο να προχωρούν οι εργασίες, σημαίνει ότι είναι αδειοδοτημένες. Η χωροθέτηση των αντλιοστασίων και η κατασκευή τους έχουν θεωρηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Έχουν ελεγχθεί».

  • Ωστόσο, τι απαντάτε σε όσους κάνουν λόγο για «τερατούργημα» δίπλα στην παραλία;

««Tερατούργημα» είναι το 2021 να μην έχει η Πάτρα ολοκληρωμένο σύστημα αποχέτευσης και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων, όταν δεν έχει τον βιολογικό καθαρισμό που θα έπρεπε να έχει.  Η δυναμικότητα του βιολογικού καθαρισμού δεν είναι αυτή που πρέπει για να διαχειριστεί τα λύματα της Πάτρας. Κινδυνεύει να υποστεί τις συνέπειες των εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα επιβληθούν πρόστιμα αν δεν υπάρξει ολοκλήρωση των έργων αποχέτευσης. Πραγματικά γίνονται έργα πνοής που θα γευτούν οι επόμενες γενιές και θα λύσουν σοβαρά προβλήματα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις