Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

/

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ζαπάντης μιλάει στο thebest για το ταξίδι στο χρόνο μέσα από μία «Μια καρναβαλική ιστορία»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ζαπάντης μιλάει στ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Η παράσταση θα προβληθεί διαδικτυακά

«Μια καρναβαλική ιστορία» εμπνευσμένη από την καρναβαλική ιστορία της Πάτρας θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι πατρινοί αλλά και όσοι αγαπούν αλλά και θέλουν να «ζήσουν» με κάποιο τρόπο τη μαγεία του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στο πλαίσιο του προσανατολισμού του Πατρινού Καρναβαλιού 2021 «Τέχνες-Θεάματα» που συνδέει την κορυφαία διοργάνωση με τις Τέχνες και λόγω της υπάρχουσας κατάστασης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, πρόκειται να προβληθεί μια πρωτότυπη διαδικτυακή θεατρική παράσταση με τίτλο «Μια καρναβαλική ιστορία».  

Το έργο ξεκινάει στο 1900 όπου ένας κύριος αγοράζει από ένα παιδάκι μια  εφημερίδα.  Αμέσως, ξεκινάει το διάβασμα, δυνατά, της εφημερίδας εν είδει αφηγηματικού μοτίβου (με συνεχή ανάγνωση καθ΄ όλη τη διάρκεια της παράστασης).

Στο διάβασμα-αφήγηση, ακούγονται τα αποκόμματα των εφημερίδων που  αναφέρονται στα καρναβάλια – και μόνο- από το 1900 έως το 1978, όπως είναι καταγεγραμμένα στο μουσείο τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. Επιπλέον, το διάβασμα των  εφημερίδων, θα συνδέει την καρναβαλική ιστορία της πόλης με την παράσταση, καθώς στην αφήγηση των αποσπασμάτων δυο ηθοποιοί θα απεικονίζουν κατά το  δυνατόν παραστατικά και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες (εικαστικός, ενδυματολόγος) ενδυματολογικά, το πλέγμα και την εσωτερικότητα αυτών που ακούγονται, αναδεικνύοντας την  ιστορία που περιγράφεται από τον αφηγητή. Το background, θα φωτογραφίζει την κάθε εποχή, προάγοντας την περιρρέουσα καρναβαλική ατμόσφαιρα. Τέλος, θα ολοκληρώσουμε το 1978 λαμβάνοντας υπόψη πως υπάρχουν ακόμα γενιές που θυμούνται την καρναβαλική ιστορία και έχουν συμμετάσχει μετά  το 1980. Ουσιαστικά, θα προάγουμε το ιστορικό πολιτισμικό πλαίσιο του καρναβαλιού αποφεύγοντας την ζώσα ακόμα ιστορία των τελευταίων 30 χρόνων.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Ζαπάντης μίλησε στο thebest.gr για τη πρωτοτυπία πάνω στην οποία στηρίχθηκε η παράσταση αλλά και τις δυσκολίες που υπήρχαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Επί σκηνής θα δούμε ένα ζευγάρι να αποτυπώνει επί σκηνής αυτά που ακούγονται ντυμένο σχετικά με την κάθε δεκαετία

Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την παράσταση;

Πηγή έμπνευσης για την παράσταση αποτέλεσε η αναζήτηση της ιστορίας του καρναβαλιού ως μέρος της ταυτότητας της πόλης. Δεν με ενδιέφερε να διαβάσω την ιστορία του καρναβαλιού μέσα από μια μηχανή αναζήτησης ή από ένα βιβλίο, αλλά πολύ περισσότερο να αντιληφθώ πως οι άνθρωποι της πόλης μου την βίωσαν  τα παλιότερα χρόνια.

Τι θα δούμε επί σκηνής;

Επί σκηνής θα ακούσουμε και θα δούμε για την ακρίβεια. Θα ακούσουμε μια αφήγηση της ιστορίας του Καρναβαλιού σαν ζώσα πραγματικότητα, όπως είχε καταγραφεί σε εφημερίδες παλιότερων εποχών  και ταυτόχρονα θα δούμε ένα ζευγάρι να αποτυπώνει επί σκηνής αυτά που ακούγονται ντυμένο σχετικά με την κάθε δεκαετία υπό την ενδυματολόγο μας Ελένη Ασλανίδη. Επί πλέον, η δράση θα καλύπτεται από μουσική που θα συνδηλώνει την κάθε εποχή, παράλληλα με κάποιες χορογραφίες, που η χορογράφος μας Αγγελική Σίνου «έδεσε» με την  κάθε δεκαετία· ενώ  το περιβάλλον υπό τη επιμέλεια του εικαστικού μας Ιωάννη Κοψίνη  θα βοηθάει-ζωντανεύει την αφήγηση.

Πώς είναι για έναν σκηνοθέτη να ετοιμάζει θεατρική παράσταση για το διαδίκτυο;

Η παράσταση μέσω διαδικτύου κατά τη γνώμη μου ήρθε για να μείνει. Για τις νεότερες γενιές θα είναι πιο εύκολο να βλέπουν μια παράσταση μέσα από μια οθόνη παρά από κοντά, με δεδομένο πως η τεχνολογία γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα στη ζωή μας. Όμως, για ένα θεατρικό σκηνοθέτη αποτελεί πρόκληση να καταδείξει την <θεατρικότητα> μιας παράστασης πίσω από μια κάμερα. Πρέπει να λάβει υπόψιν του, την οπτική αποτύπωση, την ακουστική αποτύπωση και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν, ώστε να δημιουργηθεί το τελικό περιβάλλον. Ο σκηνοθέτης άλλωστε  χρησιμοποιεί τις επι μέρους τέχνες για να αποτυπώσει το τελικό θεατρικό προϊόν.

Η πρωτοτυπία της παράστασης συνίσταται στο γεγονός πως, άντλησα όλα τα αποκόμματα των εφημερίδων που μιλάνε για το Kαρναβάλi

Υπάρχει κάποια «πρωτοτυπία» στο όλο εγχείρημα;

Ναι υπάρχει πρωτοτυπία. Εκεί βασίστηκε άλλωστε και η αποδοχή της πρότασής μας από τον καρναβαλικό οργανισμό· με διαπραγμάτευση δίχως πρόσκληση. Η πρωτοτυπία συνίσταται στο γεγονός πως, άντλησα όλα τα αποκόμματα των εφημερίδων που μιλάνε για το Καρναβάλι, όπως είναι καταγεγραμμένα στο μουσείο τύπου της Ε.Σ.Η.Ε.ΠΗ.Ν  το οποίο και ευχαριστούμε, μέχρι το 1978 και συνέθεσα ένα κείμενο. Έτσι, ότι θα ακουστεί τη σκηνή θα προέρχεται μέσα από εφημερίδες 80 περίπου χρόνων που έχουν μετατραπεί σε κείμενο και θα μείνουν για πάντα προς χρήση στον καρναβαλικό οργανισμό. Αποκαλύπτοντας την ιστορία του καρναβαλιού όχι πίσω από τις σελίδες ενός βιβλίου αλλά σαν ζώσα πραγματικότητα κάθε εποχής. Επι πλέον, η μέθοδος του ραδιοπτικού θεάτρου, που πλέον είναι στη ζωή μας, θα συνιστά την ιστορία αυτή προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες και ποιο το ενδιαφέρον σε όλη αυτή τη διαδικασία;

Κατ’ αρχάς,  έπρεπε να προσαρμοστούμε με τα νέα δεδομένα που επέφερε η κρίση του κορωνοϊου σε όλη την κοινωνία και ειδικότερα στο θέατρο, έτσι η παράσταση με την ΚΕΔΗΠ (παραγωγή) και την εταιρεία Mosaic που έχει αναλάβει την εκτέλεση της παραγωγής συμφωνήθηκε περίπου στα 7000 ευρώ. Η διαδικασία της οργάνωσης του υλικού και της απόδοσής του στην σκηνή όπως ήταν η αρχική μου ιδέα, ήταν δύσκολη και ενδιαφέρουσα ταυτόχρονα. Αν δεν υπήρχε η στήριξη από τους επαγγελματίες που πλαισιώνουν την ομάδα μου, οι οποίοι πρώτα σκέφτηκαν σαν Πατρινοί και μετά σαν επαγγελματίες, δεν θα ερχόταν  εις πέρας η αρχική μου σύλληψη. Το πιο ενδιαφέρον όμως κομμάτι, ήταν, καθώς διάβαζα της εφημερίδες, ο τρόπος που διαχρονικά προήλθε μια εξέλιξη του καρναβαλιού σε συγκερασμό με την κοινωνία. Κάτι που σας καλούμε να δείτε μέσα από την παράστασή μας.

 

 

 

*Για την προετοιμασία και βιντεοσκόπηση της παράστασης θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Σκηνοθέτης: Δημήτριος Ζαπάντης

Ηθοποιός: Δημήτρης Βαμβακάς

Ηθοποιός: Δήμητρα Θεοδωροπούλου

Ενδυματολόγος: Ελένη Ασλανίδη 

Εικαστική Σύλληψη: Ιωάννης  Κοψίνης

Μουσική Κάλυψη: Αθανάσιος Ευστρατιάδης

Τηλεοπτική Κάλυψη: Μάνος Μπουσές

Τεχνική Υποστήριξη: Χρήστος Αναγνωστόπουλος

Η θεατρική παράσταση με τίτλο «Μια καρναβαλική ιστορία» θα προβληθεί μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Πατρινού Καρναβαλιού carnivalpatras.gr H ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας ευχαριστεί το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ για τη διάθεση των αποκομμάτων των εφημερίδων

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture