Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: 600 ασθενείς με κορωνοϊό στα σπίτια τους- Πώς παρακολουθούνται

Αχαΐα: 600  ασθενείς με κορωνοϊό στα σπί...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Οι περισσότεροι είναι ηλικίας 40 ως 60 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα και κατοικούν στην Πάτρα

Τους 600 περίπου αγγίζουν οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Αχαΐα, οι οποίοι αναρρώνουν στα σπίτια τους και παρακολουθούνται από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δημόσια και ιδιωτική. Όπως επισημαίνει στο thebest.gr η Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας και Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, η οποία μας δίνει την εικόνα της περιοχής, η συντριπτική πλειονότητα εκ των 600 είναι κάτοικοι Πατρών και ηλικιακά η πλειονότητα ανήκει στην κατηγορία από 40 ως 60 ετών χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Η παρακολούθησή τους γίνεται από ιδιώτες γιατρούς αλλά και γιατρούς Κέντρων Υγείας οι οποίοι αν χρειαστεί και ανάλογα με την πορεία τους, θα τους παραπέμψουν για νοσηλεία σε νοσοκομείο.

«Κάθε Κέντρο Υγείας έχει αναλάβει έναν αριθμό ασθενών που παρακολουθεί και ο ιδιωτικός τομέας το ίδιο και κάποιοι κρατούν επαφή και με το νοσοκομείο τηλεφωνικά γιατί πρόκειται για ιδιαίτερες περιπτώσεις, με χρόνιες παθήσεις κλπ.».

Όπως εξηγεί αυτή τη στιγμή πολλά ιδιωτικά εργαστήρια διενεργούν τεστ κορωνοϊού και σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων επικοινωνούν μαζί τους για να δοθούν οι πρώτες οδηγίες για την υγεία τους, τους ρωτάμε αν έχουν υποκείμενο νόσημα μέχρι να έρθουν σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό και να πάρουν πιο εξιδεικευμένες οδηγίες, αλλά και βασικές οδηγίες για την ιχνηλάτηση. Τους ζητείται να βρουν τις επαφές τους από το 48ωρο πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και στη συνέχεια του καλεί ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία για τα περαιτέρω».

Η κ. Μαστοράκου προσθέτει ότι «η διαδικασία αυτή λειτουργεί και πολλές φορές έχει επικοινωνήσει ο ΕΟΔΥ μαζί μας για το ιστορικό. Οι ιδιώτες γιατροί από εκεί και πέρα και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας αναλαμβάνουν να παρακολουθήσουν αυτούς τους ασθενείς , δίνονται οδηγίες να έχουν στο σπίτι οξύμετρο θερμόμετρο πιεσόμετρο, να έχουν καλά επίπεδα βιταμίνης c και d για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ώστε ν΄αποφευχθεί η μετάδοση.  Δίνονται πλέον από τον θεράποντα ιατρό εξιδεικευμένες οδηγίες, υπάρχουν πια θεραπευτικά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για την χορήγηση κολχικίνης , ο ασθενής επικοινωνεί με τον γιατρό του και δίνει τις τιμές του οξύμετρου και πώς θα το χρησιμοποιεί, πόσες φορές θα θερμομετρηθεί κλπ. Αν αισθανθεί κάποια δυσκολία ο ασθενής ενημερώνει τον γιατρό. Υπάρχει μια τυποποιημένη ας πούμε διαδικασία η οποία είναι πολύ ασφαλής. Όταν ο γιατρός δει κάποια ένδειξη ή του αναφέρει ο ασθενής κάτι που τον προβληματίζει, τότε κατευθύνεται για διενέργεια εξετάσεων αίματος ή αξονική ή μαγνητική. Αυτό γίνεται σε έναν συγκεκριμένο χώρο στον ιδιωτικό τομέα και στο ΚΥ Αγ. Αλεξίου. Γίνεται η διάγνωση και αν χρειαστεί παραπέμπεται στο νοσοκομείο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις