Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Απίστευτο! Διασκευάζουν για το Πατρινό Καρναβάλι θλιμμένο πολιτικό τραγούδι γυναικών από τις φυλακές Αβέρωφ

Απίστευτο! Διασκευάζουν για το Πατρινό Κ...

Ένα πολιτικό τραγούδι που σίγουρα δεν ταιριάζει στη συγκεκριμένη γιορτή

Μόνο καρναβαλικό τραγούδι δεν είναι ένα από αυτά που θα διασκευαστούν στο πλαίσιο των φετινών καρναβαλικών εκδηλώσεων, στην Πάτρα. Για το φετινό Καρναβάλι που είναι ιδιαίτερο λόγω των συνθηκών που φέρνει η πανδημία- προγραμματίστηκε η παραγωγή και η ηχογράφηση 12 διασκευών καρναβαλικών τραγουδιών που όλοι έχουμε τραγουδήσει και χορέψει από μουσικά συγκροτήματα.

Ωστόσο ένα από αυτά σαφώς και δεν έχει θέση στο εν λόγω εγχείρημα καθώς πρόκειται για ένα πολιτικό τραγούδι που σίγουρα δεν ταιριάζει στη συγκεκριμένη γιορτή. Αρκεί μόνο να το ακούσει κανείς. 

Πρόκειται για «Το Καρναβάλι» που φέρνει στην επιφάνεια την ιστορία των φυλακισμένων γυναικών στις φυλακές Αβέρωφ, όλες τους πολιτικές κρατούμενες την εποχή του εμφυλίου αλλά και για πολλά χρόνια μετά.  Πρόκειται για γυναίκες που πολέμησαν στην Αντίσταση, μητέρες αντιστασιακών, μικρά κορίτσια του ΕΠΟΝ, όλες τους φυλακισμένες για τα πολιτικά τους πιστεύω.

Οι ιστορίες αλλά και τα ντοκουμέντα μέσα από τις φυλακές είναι λίγα, όμως οι γυναίκες αυτές αγωνίζονταν για ζωή. Μάλιστα είχαν και την δική τους χορωδία και τραγουδούσαν αγαπημένους τους στίχους...

Υπάρχει μάλιστα ηχητική μαρτυρία αντίστασης και ελπίδας από τις αγωνίστριες, οι οποίες αν και φυλακισμένες δε σταματούσαν να τραγουδούν για λευτεριά κι ένα καλύτερο αύριο.

 Η ηχογράφηση των τραγουδιών έγινε το 1977, όταν ένα τμήμα της χορωδίας των φυλακισμένων γυναικών (του 1948) βρέθηκε μετά από τριάντα σχεδόν χρόνια. Η λογοκρισία τότε είχε απαγορεύσει την έκδοσή του στην Ελλάδα, με τη δικαιολογία ότι «αναμοχλεύει το παρελθόν».

Ένα από αυτά τραγούδια λοιπόν διασκευάζεται για το φετινό Πατρινό Καρναβάλι. Και το να ενταχθεί αυτό το τραγούδι στα «καρναβαλικά τραγούδια διασκέδασης, κεφιού και ανεμελιάς είναι- το λιγότερο- σαν να εκχυδαΐζεται ο αγώνας αυτών των γυναικών.

Στο θέμα αναφέρθηκε μέσω ανάρτησης στο facebook και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Πρωτεύουσα ξανα", Γρηγόρης Αλεξόπουλος. 

«Δεν μπαίνω καθόλου στην λογική των αναθεσέων για διασκευές καρναβαλικών τραγουδιών από τον Καρναβαλικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων. Όμως είναι αδύνατον να σιωπήσω στην λογική αυτών που έναν μεγάλο αγώνα και δράμα των πολιτικών κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ, τον εκχυδαΐζουν εντάσσοντάς τον στα "καρναβαλικά τραγούδια" διασκέδασης και ανεμελιάς! Ακούστε το και πείτε μου αν είναι Καρναβαλικό τραγούδι ή η έκφραση του δράματος και του αγώνα τους! Έλεος!» έγραψε.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις