Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Στον αστερισμό του "Σκορπιού": Εκεί όπου έπινε καφέ σχεδόν όλη η Πάτρα, το μακρινό, πλέον, 1980- ΦΩΤΟ

Στον αστερισμό του "Σκορπιού":...

Από το Βιβλίο της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου, "Ιστορίες Εστίασης στην Πάτρα του 20ου αιώνα" (ΣΚΕΑΝΑ, το δόντι)

Όταν στα 1980 άνοιξε ο πασίγνωστος ΣΚΟΡΠΙΟΣ στο κάτω μέρος της πλατείας Όλγας, η Ρήγα Φεραίου είχε χάσει κάτι από την παλιά  της αίγλη και από την πρότερη λάμψη της, ενώ στο μεγαλύτερο μήκος της ήταν σκοτεινή και τις βραδινές ώρες, ολίγον απρόσιτη. Αυτός ο εντυπωσιακός  χώρος στη γωνία Ρήγα Φεραίου και Κολοκοτρώνη, ο οποίος στην αρχή λειτούργησε ως καφετέρια και πιτσαρία και  στην πορεία, μετά από μια σημαντική ανακαίνιση το 1988,  έγινε και piano restaurant, με πιανίστα τον Κώστα Τσακανίκα,  ήρθε να ανατρέψει τη φθίνουσα πορεία της οδού και να συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής, με πλήθος Πατρινών να σπεύδουν να δοκιμάσουν  αυτό το νέο είδος  που συστηνόταν ως ένας ζωδιακός Σκορπιός, παρά το γεγονός ότι ουδείς εκ των εμπλεκομένων είχε γεννηθεί κάτω από τον ήλιο του εν λόγω αστερισμού.

Ο Σπύρος Ηλιόπουλος και ο  κουμπάρος του Νίκος Έρδας, έκαναν ένα μαγαζί που σε κέρδιζε ευθύς αμέσως με την διακόσμησή του, η οποία στηριζόταν στο ξύλο και είχε την υπογραφή του ντεκορατέρ Παπασταυρόπουλου η έμπνευση του οποίου ήταν στα  καλύτερά της.

Στο κέντρο αυτού του, πολύ μεγάλης έκτασης,  μαγαζιού, δέσποζε ένα σιντριβάνι, ενώ αναπτυσσόταν σε δύο επίπεδα. Πάνω ήταν η καφετέρια και κάτω η πιτσαρία, αν και  νωρίς, πριν την  ώρα του φαγητού, σερβιριζόταν καφές και στην κάτω αίθουσα.

«Στον “Σκορπιό»  δίνονταν  πολλά ραντεβουδάκια από τη νεολαία της εποχής, μηδέ της μαθητιώσας εξαιρουμένης, βρήκαν στέγη πολλοί έρωτες στα πρώτα τους τρυφερά βήματα και έγιναν αμέτρητες γνωριμίες που κατέληξαν σε γάμους. Μερικούς μάλιστα, τους παντρέψαμε εμείς» λέει η σύζυγος του Σπύρου Ηλιόπουλου, Ελένη, η οποία επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι ο «Σκορπιός» άνοιξε σε μια περίοδο κατά την οποία τα πολιτικά πάθη ήταν ιδιαίτερα οξυμμένα,  εκεί είχε κατακτηθεί η δυνατότητα «να ομονοούν, να συντρώγουν και να συμπίνουν άπαντες, χωρίς εντάσεις».

 

 

Ο «Σκορπιός» στεγαζόταν στο ισόγειο ενός...

Ο «Σκορπιός» στεγαζόταν στο ισόγειο ενός μεγάλου και επιβλητικού κτιρίου (αρχείο Ελένης Ηλιοπούλου).

Η είσοδος του μαγαζιού στα πρώτα χρόνια ...

Η είσοδος του μαγαζιού στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του (αρχείο Ελένης Ηλιοπούλου).

Τα εγκαίνια του καταστήματος. Από αριστε...

Τα εγκαίνια του καταστήματος. Από αριστερά, η Ελένη Ηλιοπούλου, ο Σπύρος Ηλιόπουλος και ο Νίκος Έρδας (αρχείο Ελένης Ηλιοπούλου).

Μερικοί από τους σταθερούς θαμώνες του «Σκορπιού» ήταν η Μαρία Στεφανοπούλου και άλλα μέλη της  οικογένειας Στεφανόπουλου, η Άρτεμις Γιογκαράκη, ο Θρασύβουλος Μαυρομμάτης και ο Νικήτας Γασπαρινάτος.

Στον καλαίσθητο χώρο του συναντήθηκαν πολλές γενιές, που αποτύπωσαν στη μνήμη τους τον αγαπημένο χώρο,  πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους το 1991 όταν ζήτησε το κτίριο η  τράπεζα της οποίας ήταν  ιδιοκτησία, για να μετατραπεί εν αρχή σε  ΕΤΒΑ και ακολούθως σε τραπεζικό κατάστημα.

Το 1988,  έγινε και piano restaurant, με...

Το 1988, έγινε και piano restaurant, με πιανίστα τον Κώστα Τσακανίκα (αρχείο Ελένης Ηλιοπούλου).

Η καφετέρια στο πατάρι (αρχείο Ελένης Ηλ...

Η καφετέρια στο πατάρι (αρχείο Ελένης Ηλιοπούλου).

Διαφήμιση για τη λειτουργία μετά την ανα...

Διαφήμιση για τη λειτουργία μετά την ανακαίνιση (αρχείο Ελένης Ηλιοπούλου).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις