Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον ηθοποιό Χαλ Χόλμπρουκ - Ήταν το "Βαθύ Λαρύγγι" στο "Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου"

Αντίο στον ηθοποιό Χαλ Χόλμπρουκ - Ήταν ...

Στην μακρά και σπουδαία καριέρα του υποδύθηκε τον Μαρκ Τουέιν αλλά και τον Αβραάμ Λίνκολν

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε στους σινεφίλ η είδηση που έγινε γνωστή πριν λίγες μέρες ότι έσβησε στις 23 Ιανουαρίου 2021 στα 95 του χρόνια ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Χαλ Χόλμπρουκ - Ηal Ηolbrook, ο οποίος ενσάρκωσε τον συγγραφέα Μαρκ Τουέν πολλές φορές στην καριέρα του ενώ σήμα κατατεθέν έμεινε και ο ρόλος κλειδί του μυστικού κυβερνητικού πληροφοριοδότη Deep Throat (Βαθύ λαρύγγι) που υποδύθηκε στο εμβληματικό πολιτικοκοινωνικό φιλμ του Άλαν Τζέι Πάκουλα «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» το 1976. Μάλιστα όπως διαβάσαμε, ο Χόλμπρουκ αρχικά αρνήθηκε το ρόλο διαφωνώντας με το σενάριο του Γουίλιαμ Γκόλντμαν, ωστόσο τον έπεισε τελικά ο εκ των παραγωγών της ταινίας και πρωταγωνιστής της, Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Η ταινία μεταξύ των 4 Όσκαρ που κατέκτησε ήταν και του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Μιλώντας για το θάνατο του Χόλμπρουκ, ο διάσημος δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ που τον υποδύθηκε ο Ρέντφορντ στην ταινία «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου» (τον άλλο θρυλικό δημοσιογράφο της Washington Post, Καρλ Μπερνστάιν που αποκάλυψνα με την έρευνα τους το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ τον είχε ενσσαρκώσει ο Ντάστιν Χόφμαν) ανέφερε πως ο Χόλμπρουκ κατέφερε με την ερμηνεία του να αποτυπώσει την ένταση και την αγωνία της όλης ιστορίας. Ο Χόλμπρουκ είχε γεννηθεί στις 17 Φεβρουαρίου 1925, στο Κλίβελαντ του Οχάιο.

«Με τα χρόνια ανέπτυξα μια αντίσταση απέναντι στην εξουσία. Όχι στην πειθαρχία - το έμαθα αυτό. Αλλά στην εξουσία. Θέλω να σκέφτομαι μόνος μου για τον εαυτό μου. Και να προκαλώ προβλήματα», είχε πει.

Η αστείρευτα νεανική διάθεση του Χαλ Χόλμπρουκ υπήρξε παρούσα σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του, όπως έγραψε το flix.gr όπως και η επαναστατική του διάθεση του γύρω από την εξουσία, αφού το πλούσιο βιογραφικό του σε ρόλους μετράει περισσότερους από έναν ισχυρούς άντρες.

Έπαιξε τον Αμερικανό Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν το 1976 στη μίνι-σειρά «Lincoln» αλλά και τη δεκαετία του ’80 στους «Βόρειους και Νότιους» που είχαμε δει και στην ελληνική τηλεόραση. Ακόμα υποδύθηκε γερουσιαστές (στο «The Bold Ones: The Senator», κερδίζοντας το πρώτο του τηλεοπτικό βραβείο Emmy το 1970), δικαστές (στο «The Star Chamber» και το «Savannah» του 2013), υπουργούς (στο «The West Wing»), μέλη του Κογκρέσου (στο εξαιρετικό φιλμ «Lincoln» του Στίβεν Σπίλμπεργκ το 2012) και τον δεύτερο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Άνταμς στη μίνι-σειρά «George Washington» το 1984.

Ο Χαλ Χόλμπρουκ πάντως έμεινε γνωστός για την ενσάρκωση του Μαρκ Τουέιν, ένα one man show που ξεκίνησε να στήνει νεότατος το 1954 και δεν σταμάτησε παρά πριν από 4 χρόνια, το 2017. Το σόου είχε τον τίτλο «Mark Twain Tonight!», του χάρισε ένα θεατρικό βραβείο Tony το 1966 και μια υποψηφιότητα για Emmy για την τηλεοπτική του μεταφορά το 1967. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και το 2010, ο Χόλμπρουκ είχε ανεβάσει 2.200 παραστάσεις του συγκεκριμένου σόου.

Ο Hal Holbrook είχε παίξει και στο θρίλερ του Τζον Κάρπεντερ «The Fog» το 1980, στη «Φίρμα» πλάι στον Τομ Κρουζ, σε σκηνοθεσία Σίντνει Πόλακ το 1993 ενώ το 2008, κατάφερε στα 82 του χρόνια να είναι υποψήφιος για το βραβείο Όσκαρ καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου για το «Intο the Wild» του Σον Πεν, με τον Εμίλ Χιρς.

Στις σημαντικότερες στιγμές της σημαντικής καριέρας του, συγκαταλέγονται όπως προσθέτει το flix.gr, το «That Certain Summer» του 1972, η τηλεοπτική μεταφορά του «Our Town» του Θόρντον Γουάιλντερ το 1978, η εμφάνισή του αλλά και η σκηνοθετική του υπογραφή σε σειρά επεισοδίων του «Designing Women», το πέρασμα του από την περίφημη τηλεοπτική σειρά «The Sopranos» και οι κινηματογραφικές του επιτυχίες στο «Όλοι οι Ανθρωποι του Προέδρου» που προαναφέραμε, στο «Ένα μάγκνουμ 44 για τον επιθεωρητή Κάλαχαν» το 1973 πλάι στον Κλιντ Ίστγουντ και στο «Wall Street» του Όλιβερ Στόουν του 1987.

Ο Χαλ Χόλμπρουκ ήταν διάσημος και για τη φωνή του. Υπήρξε ο αφηγητής σε σημαντικά ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες. Το 1989 κέρδισε Emmy για την αφήγηση του επεισοδίου «Alaska» της σειράς ντοκιμαντέρ «Portrait of America» (συνολικά κατέκτησε 5 Emmy). Τέλος έκανε μικρά ή μεγαλύτερα περάσματα και στην όγδοη δεκαετία της ζωής του στα τηλεοπτικά «Sons of Anarchy», «Bones», «The Event» και «Grey's Anatomy» αλλά και στον κινηματογράφο με το «Promised Land» του Γκας Βαν Σαντ το 2012 όπου πρωταγωνιστούσε ο Ματ Ντέιμον.

Τα απομνημονεύματά του κυκλοφόρησαν το 2011 με τίτλο «Harold: The Boy Who Became Mark Twain» ενώ το 2014 γυρίστηκε και ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Holbrook/Twain: An American Odyssey».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture