Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

K. Πελετίδης: Zητά παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τον Ριγανόκαμπο

K. Πελετίδης: Zητά παρέμβαση του Πρωθυπο...

Για την παραχώρηση

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την παραχώρηση της έκτασης του Ριγανόκαμπου στο Δήμο Πατρέων, ζητά, με επιστολή που απέστειλε στον κ. Κ. Μητσοτάκη, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), ο Δήμαρχος αναφέρει:

 

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

          Από το 2014 ο Δήμος μας έχει υποβάλλει αίτημα παραχώρησης του παλιού σκουπιδότοπου στη θέση «Ριγανόκαμπος», ώστε να τον διαμορφώσουμε σε χώρο πρασίνου (Ανατολικό Πάρκο), αθλητισμού και πολιτισμού, όπως προβλέπεται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πατρών (Γ.Π.Σ. ΦΕΚ 358/30-12-2011).

          Πρόκειται για το τμήμα ΑΒΚ 805Α Δημοσίου Ακινήτου -παλαιός σκουπιδότοπος Πάτρας-, που έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία 28 χρόνια χωρίς καμία ανάπλαση ή φροντίδα.

          Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό του καθεστώς, το εν λόγω ακίνητο καταγράφηκε ως δημόσιο ακίνητο στις 7-9-1973, ως παλαιά κοίτη του χειμάρρου Ελεκίστρας. Εν συνεχεία μεταβιβάστηκε και περιήλθε χωρίς αντάλλαγμα στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7, αρθρ. 196 του Ν. 4389/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ Α.Ε.

          Όσον αφορά στο πολεοδομικό καθεστώς, το ακίνητο βρίσκεται στη ζώνη ελεγχόμενης ανάπτυξης ΖΕΑ 2, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει ως οργανωμένος υποδοχέας χρήσεων αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και έρευνας, εγκαταστάσεων διοίκησης και συνοδών χρήσεων της ΔΕΥΑΠ και της 6ης ΕΜΑΚ.

          Αναφορικά με την κατάρτιση του δασολογίου, στους ήδη κυρωμένους χάρτες της περιοχής, το σύνολο του ακινήτου κυρώθηκε ως εν γένει δασική έκταση, με χαρακτηρισμό ΑΝ και ΔΑ.

          Από το 2015 έχουμε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα πολλές φορές υπ’ όψιν της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, του Πρωθυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης, των αρμόδιων Υπουργών της προηγούμενης και της τωρινής Κυβέρνησης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-         Την από 30/06/2015 επιστολή μας προς την πρώην Αναπληρώτρια Υπουργό οικονομικών κ. Ν. Βαλαβάνη, με Α.Π. 2894/82510 και θέμα «Αίτημα παραχώρησης χρήσης χώρου στο Ριγανόκαμπο (Β.Κ. 805 Δημόσιο Ακίνητο)».

-         Την από 20/12/2016 επιστολή μας προς τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Α.Ε., τον πρώην Υπ. Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, με Α.Π. 5217/149753.

-         Την από 6/6/2019 επιστολή μας προς την ΕΤΑΔ Α.Ε., τον πρώην Υπ. Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο και την πρώην Υφ. Οικονομικών κ. Κ. Παπανάτσιου, με Α.Π. 2223/40339 και θέμα «Παραχώρηση του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο για διαμόρφωσή του, ως Ανατολικό Πάρκο της Πάτρας».

-         Την από 14/06/2019 επιστολή μας προς τον πρώην Πρωθυπουργό κ. Α. Τσίπρα, την πρώην Υφ. Οικονομικών κ. Κ. Παπανάτσιου και την ΕΤΑΔ Α.Ε., με Α.Π. 2104/37835 και θέμα «Απόδοση στο Δήμο Πατρέων του πρώην σκουπιδότοπου στη θέση Ριγανόκαμπος».

-         Την από 29/10/2019 επιστολή μας προς τον Υφ. Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο, με θέμα «Αίτημα παραχώρησης χρήσης χώρου στο Ριγανόκαμπο (Α.Β.Κ. 205Α Δημόσιο Ακίνητο)».

-         Την από 9/3/2020 επιστολή μας προς τον Υφ. Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο, με Α.Π. 11293/09-03-2020 και θέμα «Έγγραφο προς Υφυπουργό Οικονομικών».

-         Την από 23/11/2020 επιστολή μας προς τον Πρόεδρο και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Α.Ε., με Α.Π. 56100/24-11-2020 και θέμα «Αίτημα συνάντησης του Δημάρχου Πατρέων με το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, με θέμα την παραχώρηση της έκτασης του Ριγανόκαμπου».

Επίσης, έχουμε κοινοποιήσει σε όλους τους αρμόδιους την ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (326/3-05-2017) για το θέμα.

Το 2019 λάβαμε τη διαβεβαίωση από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ότι σύντομα θα διαμορφωνόταν πρόταση για την απόδοση της έκτασης στο Δήμο Πατρέων, κάτι που δεν ολοκληρώθηκε.

Η εν λόγω πρόταση, που όπως είχαμε ενημερωθεί, ήταν υπό μελέτη και θα υποβαλλόταν προς συζήτηση στο Δ.Σ. της ΕΤΑΔ θα εξέταζε:

Πρώτον, την επαναφορά του ακινήτου από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στο Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) και παραχώρησή του στη συνέχεια στο Δήμο Πατρέων. Η επαναφορά θα γινόταν, αξιοποιώντας τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 196, παρ. 4 του Ν. 4389/2016, που δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν ακίνητα –όπως αυτό που ζητούμε- στο Ελληνικό Δημόσιο και να μη μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ.

Δεύτερον, στο βαθμό που το προηγούμενο δεν ήταν εφικτό, να παραχωρούνταν από την ΕΤΑΔ Α.Ε. στο Δήμο Πατρέων, με την πρόβλεψη ότι εφόσον παράγονται κέρδη από την αξιοποίηση του χώρου, ένα ποσοστό θα δίνεται στην ΕΤΑΔ.

Από το 2019 όμως, έως και σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση ή περαιτέρω ενημέρωση για την πορεία του θέματος, ούτε από τους αρμόδιους Υπουργούς ούτε από την ΕΤΑΔ Α.Ε., παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας.

Μάλιστα, ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Α. Βεσυρόπουλο στις 10/2/2020 στο γραφείο του, όπου δεσμεύτηκε να μας απαντήσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν έχει υπάρξει εξέλιξη, παρά τις οχλήσεις μας.

Ο χώρος αυτός είναι για εμάς πολύτιμος, καθώς θα αξιοποιηθεί προς όφελος του πατραϊκού λαού. Πιστεύουμε ότι η πόλη μας δικαιούται τη συγκεκριμένη παραχώρηση και μας λυπεί το γεγονός ότι αυτή δεν έχει προχωρήσει, παρά τις προσπάθειες χρόνων.

Ζητάμε την παρέμβασή σας, ώστε η υπόθεση να ολοκληρωθεί και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες μετατροπής του χώρου στο μεγάλο Ανατολικό Πάρκο της πόλης μας. Είμαστε διαθέσιμοι για την πραγματοποίηση συνάντησης, ώστε να συζητήσουμε το ζήτημα και να θέσουμε υπόψη σας όλες τις αναγκαίες πληροφορίες».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις