Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Χτυπάνε "κόκκινο" στην Πάτρα τα επικίνδυνα μικροσωματίδια- Ποιες περιοχές "στενάζουν"

Χτυπάνε "κόκκινο" στην Πάτρα τ...
Χριστακόπουλος Θάνος

ΔΕΙΤΕ τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Πατρών

Κακή είναι σε πολλές περιπτώσεις και περιοχές της Πάτρας, η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, κάτι που αποδεικνύεται και από τις μετρήσεις που πραγματοποιεί καθημερινά με τους κατά τόπους σταθμούς του, το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες, λόγω και της συγκέντρωσης αφρικανική σκόνης στην περιοχή τα δεδομένα εμφανίζονται επιβεβαρυμμένα.

Πάντως από τον Νοέμβριο και μετά η κατάσταση είναι δύσκολη αχαϊκή πρωτεύουσα καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αρκετά βράδια, λόγω και του lockdown οι συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα των επικίνδυνων για την υγεία μικρών αιωρούμενων σωματιδίων είναι αυξημένες, έως και 50%.

Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες. Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Καθηγητής του Τομέα Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρέας Καζαντζίδης, οι περιοχές από το κέντρο της πόλης και προς το νότιο διαμέρισμα έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών που επικρατούν αλλά και την τοπογραφία.

Αντιθέτως από την περιοχή της Αγίας Σοφίας και προς το Ρίο τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς εκτός των άλλων, αυτές οι περιοχές είναι και λιγότερο πυκνοκατοικημένες. «Μέσα στις Γιορτές υπήρχαν αρκετές ημέρες με σημαντικά αυξημένες τις τιμές των μικροσωματιδίων καθώς δεν είχαμε ισχυρούς ανέμους ή βροχές για να καθαρίσει η ατμόσφαιρα. Επίσης ο κόσμος, λόγω και των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία, καθόταν περισσότερο σπίτι ανάβοντας το τζάκι.

Τι τελευταίες ημέρες είναι σχετικά καλύτερα τα πράγματα ωστόσο η σκόνη από την Σαχάρα συμβάλει στο να υπάρχουν ακόμα υψηλές τιμές», επισημαίνει ο κ. Καζαντζίδης.

Παράλληλα ο Καθηγητής επισημαίνει ότι λόγω των απαγορεύσεων από τον Νοέμβριο, ειδικά τα βράδια, παρουσιάζονται τιμές που είναι έως και 50% πάνω από πέρυσι. Οι πιο επιβαρυμένοι σταθμοί μέτρησης είναι το Νέο Λιμάνι και τα Δεμένικα, όπου υπάρχουν υψηλές τιμές, ορισμένες ημέρες και νωρίς το πρωί καθώς οι συμπολίτες έβγαιναν για να κάνουν αγροτικές εργασίες. Ανάμεσα σε αυτές που επιβαρύνουν σημαντικά την κατάσταση είναι το κάψιμο των ελαιόκλαδων.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε το δίκτυο Αιθέρας, στο πλαίσιο των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών, οι ακόλουθες περιοχές είναι οι πλέον επιβαρυμένες:

 

Νέο Λιμάνι: 4 ημέρες την τελευταία εβδομάδα τα μικροσωματίδια έφτασαν ουσιαστικά στο επίπεδο συναγερμού καθιστώντας την ποιότητα του αέρα πολύ κακή, ενώ δύο ακόμα ημέρα έφτασαν στο «πορτοκαλί» με την ποιότητα δηλαδή του αέρα να είναι κακή.

 

Δεμένικα: Ο σταθμός της περιοχής των Δεμενίκων είναι εκείνος που τις τελευταίες ημέρες έχει καταγράψει υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων. Τρεις ημέρες, στις 5, 7 και 8 Ιανουαρίου η κατάσταση χτύπησε «κόκκινο», ενώ δύο ακόμα μέρες η ποιότητα του αέρα ήταν κακή.

 

 

Κουκούλι: Μία ημέρα, στις 10 Ιανουαρίου η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ κακή, ενώ πέντε ημέρες η ποιότητα, συγκεκριμένες ώρες, ήταν κακή.

 

Άγιος Ανδρέας: Και ο σταθμός που βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα αρκετές ημέρες (4) η ποιότητα του αέρα που ανέπνεαν οι πολίτες ήταν κακή, ενώ μία φορά, το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου, τα μικροσωματίδια χτύπησαν «κόκκινο».

 

Γερμανού- Υψηλά Αλώνια: Δύσκολη είναι η κατάσταση που καταγράφεται και στους σταθμούς της οδού Γερμανού και των Υψηλών Αλωνίων όπου επίσης κάποιες ημέρες η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ κακή ή κακή.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις