Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θεοφάνεια: Η πρώτη Ελληνίδα που βούτηξε στα νερά του Κεράτιου στην Κωνσταντινούπολη

Θεοφάνεια: Η πρώτη Ελληνίδα που βούτηξε ...

Το 2011

Η Σταυρούλα Παναγιωτίδου, είναι η πρώτη Ελληνίδα που βούτηξε τα Θεοφάνεια του 2011 στα παγωμένα νερά του Κεράτιου Κόλπου.

«Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα» είπε μιλώντας στη «Μηχανή του Χρόνου». «Δεν τολμούσα ούτε να το σκεφτώ, γιατί ήξερα ότι δεν είχα καμία αντοχή στο κρύο. Ύστερα από παρότρυνση φίλων που βρέθηκαν εκεί για τον ίδιο σκοπό το αποφάσισα και αρχικά το εμπιστεύτηκα μόνο στους γονείς και όχι στις αδερφές μου επειδή δεν ήξερα αν θα τα καταφέρω»….

Συγκίνηση βαθιά. Μια εμπειρία ζωής που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Με άδεια που πήραν από το ελληνικό προξενείο και την συγκατάθεση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου η 30χρονη τότε Σταυρούλα βρέθηκε μέσα στο καΐκι. «Όταν ανέβηκα στο καϊκάκι και με είδε ο Τούρκος καπετάνιος πήγε να με κατεβάσει – Δεν είναι για σένα, μόνο για όσους θα πέσουν στο νερό για το σταυρό της είπε». Ακόμα θυμάται την απορία του όταν η ίδια τον επιβεβαίωσε ότι και εκείνη ήταν εκεί για τον ίδιο σκοπό….

Όσα ακολούθησαν μερικά λεπτά αργότερα ήταν άκρως συγκινητικά. «Δεν έπιασα το σταυρό αλλά εγώ δεν είχα βουτήξει με αυτό τον σκοπό. Όμως το παλικάρι που τον έπιασε, με πλησίασε και μου έδωσε να τον φιλήσω. Μάλιστα τα τουρκικά ΜΜΕ απαθανάτισαν τη στιγμή με τα χέρια μας επάνω στο σταυρό»…

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε την τόλμη της και χάρηκε ιδιαίτερα με την παρουσία της πρώτης ελληνίδας που αποφάσισε να βουτήξει στα νερά. Μόλις βγήκαν τους έδωσε αναμνηστικά με τον Εσταυρωμένο. Αυτό που την εντυπωσίασε ήταν ότι τα τουρκικά ΜΜΕ καθ΄όλη τη διάρκεια κάλυπταν το έθιμο και την πλησίασαν αμέσως μόλις βγήκε, ενώ όπως είπε και η ίδια «δεν είχα προλάβει ακόμα να σκουπιστώ από τα νερά». Σήμερα, συμπληρώνονται 10 χρόνια από εκείνη την ημέρα.

Με καταγωγή από τη Δράμα, σήμερα ζει και εργάζεται στη Γερμανία ως φιλόλογος. Διδάσκει την ελληνικά γλώσσα σε γερμανικά σχολεία. Τα συναισθήματα της παραμένουν έντονα. «Νιώθω ευλογημένη. Ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου» είπε κλείνοντας στη «Μηχανή του Χρόνου».

Ρεπορτάζ Λίλα Βουργαζοπούλου…

www.mixanitouxronou.gr

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις