Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Οι «ανήσυχοι» θεατρόφιλοι της Αθήνας αδημονούν για τη «Φαίδρα» του νεωτεριστή Kαραντζά

Οι «ανήσυχοι» θεατρόφιλοι της Αθήνας αδη...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ένα ψυχολογικό ποίημα για την απολυτότητα του έρωτα, οι πρώτες εικόνες είναι καταπληκτικές

Στο αθηναικό θέατρο «Προσκήνιο» θα κάνει πρεμιέρα (covid επιτρέποντος) η πολυαναμενόμενη «Φαίδρα» του περιζήτητου και καινοτόμου σκηνοθέτη της νέας γενιάς Δημήτρη Καραντζά με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Στεφανία Γιουλιώτη, Αλεξία Καλτσίκη, Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη, Μιχάλη Σαράντο, Αναστάση Ροιλό. Το συνταρακτικό ποίημα της μοσχοβίτισσας  Μαρίνα Τσβετάγιεβα- μιας από τις σημαντικότερες ποιήτριες του 20ου αιώνα-  ο έρωτας είναι στάση ζωής. Στην απόδοση της η μυθική Φαίδρα ερωτεύεται τον πρόγονο της Ιππόλυτο, γιο του Θησέα, ξακουστό για την ομορφιά του, μα πιστό στη θεά του κυνηγιού Άρτεμη. Τον αντικρίζει για πρώτη φορά στο δάσος της Τροιζήνας – εκεί που βρισκόταν το παλάτι του Θησέα – και κυριεύεται από πόθο. Ομως, μόνο μετά την παρακίνηση της πιστής της τροφού θα αποφασίσει να εξομολογηθεί τα αισθήματα της στον Ιππόλυτο, ο οποίος τελικά θα την απορρίψει, οδηγώντας την στην αυτοκτονία.

«Μπροστά στον ποιητικό χείμαρρο αυτού του έργου, το μοτίβο της ερωτικής ένωσης ξεφεύγει από την καθημερινή αντιμετώπιση και εξυψώνεται» αναφέρει ο Δημήτρης Καραντζάς «Στην εποχή της απόλυτης αποστέρησης, του ραγδαίου ευνουχισμού των επιθυμιών και των ελευθεριών μας, θέλησα να ασχοληθώ με στοιχειώδεις αξίες, όπως ο έρωτας. Ήταν το μόνο με το οποίο μ’ ενδιέφερε να συνδιαλλαγώ αυτή τη στιγμή». Επέλεξε λοιπόν σκηνοθετικά να φέρει το σώμα στο κέντρο της αφήγησης και να το φωτίσει μέσα από μια ποιητική εικαστικότητα.

Η σκηνογράφος Μαρία Πανουργιά εμπνέεται από την ανθοδετική ιαπωνική τέχνη της Ικεμπάνα και φτιάχνει ένα μαύρο κουτί «σινεμασκόπ». Η ενδυματολόγος Ιωάννα Τσάμη επιστρατεύει μια λιτή καλαισθησία ολόμαυρων εφαρμοστών κοστουμιών. Οι πρώτες φωτογραφίες πραγματικά μας σαγήνευσαν με την αισθητική της όλης παραγωγής.

*Η πρεμιέρα έχει προγραμματιστεί στις 5/11 και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν ως τα τέλη του μήνα- Θέατρο Προσκήνιο, Καπνοκοπτηρίου 8.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View