Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΒΙΒΛΙΟ

/

Ο ιστορικός Θάνος Βερέμης μιλάει για τον Κυριάκο Σκιαθᾶ

Ο ιστορικός Θάνος Βερέμης μιλάει  για το...

Είναι ο Γ΄ τόμος, από τις Εκδόσεις Διαπολιτισμός.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης, προλογίζει το νέο βιβλίο του εκπαιδευτικού – συγγραφέα Κυριάκου Δ. Σκιαθᾶ, τα ερωτικά του ’21, Γ΄ τόμος, Εκδόσεις Διαπολιτισμός.

Ο διακεκριμένος ιστορικός αναφερόμενος στο έργο του συμπολίτη συγγραφέα του 1821 δήλωσε:

«Οι μαρτυρίες που μας προσφέρει ο Κυριάκος Σκιαθᾶς πιστοποιούν την ταυτότητα της κοινωνίας μέσα στην οποία διεξαγόταν η Ελληνική Παλιγγενεσία. Μπορούμε να πούμε, οι πολλές και ποικίλες ερωτικές ιστορίες που περιγράφονται στο βιβλίο του, αποδίδουν τις σχέσεις των δύο φυλών μιας εποχής που έχει παρέλθει. Βέβαια ο έρωτας του ζεύγους Κανάρη δεν παρέρχεται ποτέ στην ιστορία των σχέσεων των δύο φύλων. Όμως, άλλες πετυχημένες συμβιώσεις, όπως του Γενναίου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της γυναίκας του Φωτεινής Τζαβέλα, είχαν μεγάλη επιτυχία σε χρόνους που οι κεραυνοβόλοι έρωτες δεν ευδοκιμούσαν πάντοτε. Αυτά και άλλα πολλά για τον χαρακτήρα της εποχής, μας προσφέρει ο Κυριάκος σ’ αυτό το ευανάγνωστο και πλούσιο σε ιστορικές πληροφορίες βιβλίο του».

Ο Θάνος Βερέμης αποκρυπτογραφώντας εκείνα τα ηρωικά χρόνια λέει στα προλεγόμενα του βιβλίου:

«Μάθαμε να διαβάζουμε για τα δρώμενα του 1821 σαν να είναι έργα ανθρώπων διαφορετικών από εμάς. Οι ήρωες και οι αντίπαλοί τους βρίσκονται πια σε κόσμο χωρίς τα ανθρώπινα γνωρίσματα και τι πιο ανθρώπινο από τον έρωτα που εξασφαλίζει τη συνέχεια των ζωντανών. Ο Κυριάκος Σκιαθᾶς με τα ερωτικά του ’21, μας επαναφέρει στην πραγματικότητα που δεν θα βρούμε στον Παπαρρηγόπουλο ή στον Κόκκινο».

Για το σύνολο της τριλογίας των ερωτικών του ’21 ο πανεπιστημιακός δάσκαλος επισημαίνει:

«Τα τρία βιβλία του συγγραφέα αποτελούν μια πραγματική προσφορά σε όλους εμάς που δεν μάθαμε εγκαίρως ότι οι «άσπιλοι» ήρωες ήταν λιγάκι σαν την αφεντιά μας. Πρόκειται για μια ειλικρινή εξιστόρηση πρωταγωνιστών και κομπάρσων ανδρών και γυναικών, φίλων και εχθρών, ερωτευμένων και συμβατικών ζευγαριών. Μαθαίνουμε ακόμα από το έργο του Σκιαθᾶ τις οικονομικές συναλλαγές, τις προίκες, την πενία που χτυπάει του δωρητές του γένους και όσους δεν φρόντισαν το προσωπικό τους συμφέρον ενώ πολεμούσαν για την ανεξαρτησία».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture