Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Η Ιατρική κοινότητα και ο κορωνοϊός

Η Ιατρική κοινότητα και ο κορωνοϊός

Της Αθανασίας Κοτσά

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κύριε Γιώργο Πατούλη,
με αφορμή την επίδοση κλήσης προς απολογία του καρδιολόγου Φ. Βόβολη, προ ημερών, για τις δηλώσεις του περί των μέτρων καταπολέμησης του κορωναϊού στη χώρα μας, αισθάνθηκα την ανάγκη να ενημερωθώ από τον ιστότοπο του ΙΣΑ για το θέμα. Μεταξύ άλλων, μετά λύπης διάβασα ότι ο ΙΣΑ θα εξαντλήσει κάθε αυστηρότητα για απόψεις που δεν συμβαδίζουν με τα επιστημονικά δεδομένα. Κι ερωτώ.
Ποια η πηγή αυτών των επιστημονικών δεδομένων; Υπάρχουν, άραγε, τέτοιας αξιοπιστίας δεδομένα, ώστε κάθε δήλωση γιατρού που τα αμφισβητεί ν' αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα, όπως τονίζετε; Αν πάλι αυτά στοιχίζονται με τις υποδείξεις του ΠΟΥ, ειδικά στο ζήτημα της μάσκας, τότε μάλλον η αρμόδια ιατρική επιτροπή σφάλλει, διότι άλλες οι συστάσεις του ΠΟΥ κι άλλα εφαρμόζουμε. Παράλληλα, δεν είδαμε να καλείται από τον σύλλογό σας σε απολογία ο κ. Σύψας ή από την εισαγγελία ο κ. Γεωργιάδης, οι οποίοι λίγο καιρό πριν δήλωναν δημόσια ότι μάσκα φέρουν μόνο οι ασθενείς, αποφεύγεται δε από υγιείς. Συνεπώς και οι δύο φέρουν ποινικές κ' άλλες ευθύνες, διότι με τις παλινωδίες τους παραπληροφόρησαν κ' παραπληροφορούν τον ελληνικό λαό, δημιουργώντας σύγχυση, φόβο κ' πανικό. Κι όπως γράφετε, κάθε παραπληροφόρηση στο ζήτημα αυτό θέτει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Γνωρίζετε δε, ως γιατρός, ότι η έννοια της υγείας δεν περιορίζεται μόνο στην κλινική εικόνα του ανθρώπινου σώματος αλλά εκτείνεται και στην διανοητική και στην ψυχολογική του κατάσταση. Κι όπως διατυπώνουν πολλοί ψυχίατροι αλλά κι ο ακαδημαϊκός G. Baldassare της Ουψάλα " μια στάση τύπου ήξεις-αφήξεις μπορεί ν' αποδειχτεί αντιπαραγωγική κ' να καταστήσει αδύνατη, ως μη πειστική, την επιβολή των όποιων κανόνων". Επομένως, μην ψάχνετε στις απόψεις του κ. Βόβολη τον "υποκινητή" των πολιτών σε εναντίωση προς τους νόμους ή τον παραπληροφοριοδότη της κοινής γνώμης. Μία έρευνα του Ι.Σ. θα σας παρείχε ανέξοδα ασφαλέστερη απάντηση κι ενδεχομένως να σας εξέπληττε. Σας βεβαιώνω, ακόμη, ότι η κοινή γνώμη είχε ήδη παραλύσει από την καθημερινή τηλεοπτική νεκρολογία και το σχεδόν ταυτόχρονο ασφυκτικό κλίμα μέτρων που την πλαισίωνε, ώστε οι δημοσιεύσεις του κ. Βόβολη να φτάσουν στ' αυτιά μας σαν θωπεία δροσερού αγέρα, σαν βαθιά ανακουφιστική ανάσα, όμοια με κείνη που έχουμε ανάγκη κάθε φορά που αφαιρούμε τη μάσκα.
Είναι εν κατακλείδι ανησυχητικό οι όποιες μη συμβατές προς τη διεθνή ιατρική κοινότητα θέσεις (ελάχιστες τυγχάνουν φιλοξενίας από τα ΜΜΕ) να χαρακτηρίζονται στον ιστότοπό σας "σκοταδιστικές", τη στιγμή που τα Μέσα φιλοξενούν γιατρούς, οι οποίοι όχι μόνο δεν περιορίζονται στο γνωστικό τους αντικείμενο αλλά προωθούν σκοταδιστικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Διότι η πίστη ή όχι στον Θεό είναι θέμα που δεν άπτεται των επιστημονικών δεδομένων του όποιου ερευνητή. Κάκιστα, λοιπόν, γιατρός ευτελίζει τη θρησκευτική λατρεία και πράξη ενός Ορθοδόξου Χριστιανού, προτείνοντας απαγόρευση της Θ. Κοινωνίας. Είναι φύσει κ' θέσει εκτός εκκλησίας Χριστού και ουδέν επιστημονικό/ιατρικό δεδομένο δεν χωρεί στην προσωπική σχέση ανθρώπου-Θεού.
Ως εκ τούτου άλλοι γιατροί θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια Υγεία, προκαλώντας το κοινό αίσθημα σκανδαλωδώς, άλλοι δηλώνουν απόψεις που ουδεμία σχέση έχουν με επιστημονικά δεδομένα, άλλοι οδηγούν στο σκοτάδι και την απελπισία. Όμως ούτε διώκονται ούτε καλούνται σε απολογία.
Εκπλήσσομαι δυσάρεστα, διότι η ιατρική κοινότητα δείχνει πως δεν χρειάζεται τον διάλογο ούτε με τα μέλη της ούτε με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Δηλώνει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της στον αντίλογο, με πρόσχημα την προάσπιση του αγαθού της υγείας. Μα η ποινικοποίηση του αντίλογου καταργεί τη δημοκρατία, την ελευθερία της σκέψης, του προβληματισμού, ακυρώνει την πίστη στην επιστήμη, κλονίζει τη σχέση εμπιστοσύνης γιατρού- ασθενούς, υποχρεώνει σε οπισθοδρόμηση την ιατρική έρευνα. Κι όπως λέει μια φωνή υπερατλαντική "Τίποτα πιο θλιβερό από το θέαμα ενός ακρωτηριασμένου πνεύματος. Εκεί δεν υπάρχουν προσθετικά" ούτε φάρμακα ούτε εμβόλια.
Εκεί υπάρχει σκοτάδι.

* Η Αθανασία Κοτσά είναι εκπαιδευτικός

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις