Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ανέμους 77χλμ. και τoν μέσο όρο βροχής... όλης της σεζόν φέρνει στην Αχαΐα ο Ιανός

Ανέμους 77χλμ. και τoν μέσο όρο βροχής.....

ΔΕΙΤΕ που θα χτυπήσει

Στο «μάτι» του κυκλώνα Ιανού αναμένεται να βρεθεί η Πάτρα και η Αχαΐα από αργά το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι και την Παρασκευή. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην αχαϊκή πρωτεύουσα οι πρώτες βροχές αναμένονται προς το βράδυ ενώ οι έντονοι άνεμοι από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο thebest.gr ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Αργυρίου, ο Ιανός είναι η εξέλιξη του κυκλώνα Κασσίλντα, που σχηματίστηκε την Τρίτη στις ακτές της Λιβύης. Η σημαντική θέρμανση της θάλασσας, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών στο Ιόνιο αλλά και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο καθ' όλη την περίοδο του καλοκαιριού, "τροφοδοτεί" αυτά τα συστήματα, με αποτέλεσμα η ύφεση να ενισχυθεί περαιτέρω.

‘Όπως επισημαίνει ο κ. Αργυρίου, ο Ιανός την Τετάρτη κινήθηκε βόρεια, προς τις ανατολικές ακτές τις Σικελίας και της Ιταλίας. Αργά το βράδυ της Τετάρτης άρχισε να κινείται ανατολικά προς τα νησιά του Ιονίου. Ο οργανισμός METEOALARM των εθνικών Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών, έχει εκδώσει από χθες, Τετάρτη, δελτίο επικίνδυνων φαινομένων για σήμερα και αύριο, δίνοντας για τα Ιόνια Νησιά, την Πελοπόννησο και την Αιτωλοακαρνανία το μέγιστο επίπεδο συναγερμού, για σήμερα Πέμπτη (https://www.meteoalarm.eu/en_UK/0/0/GR-Greece.html ), επεκτείνοντάς το για την Παρασκευή και για άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ισχυρών ανέμων (υπάρχουν προγνωστικά πρότυπα που δίνουν ριπές της τάξης των 42 κόμβων (> 77 km/h) , δημιουργίας ανεμοστροβίλων και πολύ έντονης βροχόπτωσης, η οποία είναι δυνατόν να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα. Μάλιστα ενδέχεται το ύψος αθροιστικής βροχόπτωσης την Παρασκευή και το Σάββατο να πλησιάσει τον ετήσιο μέσο όρο της περιοχής. Τα φαινόμενα αναμένεται να εκδηλωθούν το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, κατ' αρχάς στον άξονα Ζακύνθου - Κεφαλονιάς - Λευκάδος και στην δυτική Ηλεία, ιδιαιτέρως στις παράκτιες περιοχές. Η ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται προς το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου: «Η τροχιά που θα ακολουθήσει η ύφεση, δεν είναι δυνατόν να προγνωσθεί σε βάθος ημερών, γιατί εξαρτάται από την ένταση των κατακορύφων ανοδικών κινήσεων. Δεδομένης της δυναμικής του φαινομένου, τα στοιχεία που παρουσιάζουμε ενδέχεται να αλλάξουν τις επόμενες ώρες. Για το λόγο αυτό ο ορίζοντας πρόγνωσης είναι σχετικά βραχύς. Για το λόγο αυτό οι πολίτες θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας - του μόνου επίσημου φορέα μετεωρολογικών προγνώσεων της χώρας και τις οδηγίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, να συμμορφώνονται απολύτως με αυτές και να αποφεύγουν να εκτεθούν στα φαινόμενα».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις