Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

«Ιανός»: Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας η Δυτική Ελλάδα - Δείτε LIVE πώς θα κινηθεί

«Ιανός»: Σε κατάσταση ειδικής κινητοποίη...

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία στην Ηλεία

Σε κατάσταση "ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας" έχουν κηρυχθεί οι περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αρκαδίας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου λόγω της έλευσης της κακοκαιρίας Ιανός, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη. Μέχρι το βράδυ θα υπάρξει εικόνα για Αττική και Κόρινθο, δηλαδή για το δεύτερο κύμα της πορείας της κακοκαιρίας, συμπλήρωσε. Σημειώνεται ότι "κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας" προβλέπεται από το νέο νόμο σε περίπτωση επαπειλούμενου σοβαρού κινδύνου.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, όλος ο μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα, είναι μια δύσκολη κατάσταση, πρόκειται για φαινόμενο με ιδιαίτερα στοιχεία.

Κλειστά τα σχολεία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη.

Κλειστά τα σχολεία στη Δυτική Ελλάδα την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου

Κλειστά τα σχολεία στη Δυτική Αχαΐα, λόγω "Ιανού"

Κλειστά θα μείνουν αύριο Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός», κατόπιν εισηγήσεως του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου και έπειτα από πρόταση του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΒΙ.ΠΕ Πατρών κ. Μπαλτά Κωνσταντίνου και της υπ’ αριθμ. 215 απόφασης Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας, Σπύρου Ν. Μυλωνά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία στην Ηλεία

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, σύμφωνα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Γιαννόπουλου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, η απόφαση ελήφθη για λόγους ασφαλείας των μαθητών, μετά τις μετεωρολογικές προγνώσεις για επικείμενη εκδήλωση ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων.

Και σε Ζάκυνθο - Κεφαλονιά

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί.

Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, ενόψει του μεσογειακού κυκλώνα Ιανός. Κλειστά τα σχολεία και στην Κεφαλονιά, όπως μετέδωσε το open.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν σήμερα 17/9, τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Κεφαλονιά - Κυλλήνη και Ιθάκη - Σάμη - Πάτρα, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοπλοϊκής εταιρείας "Levante Ferries" «για τα δρομολόγια, αύριο 18/09, θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση της εταιρείας». Ανοικτό παρέμενε ως το μεσημέρι της Πέμπτης (13.00) το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου.

 

Πολλά μποφόρ θα φέρει από το απόγευμα της Πέμπτης ο «Ιανός»  και στο "μάτι του κυκλώνα" αναμένεται να βρεθεί και η Δυτική Ελλάδα σύμφωνα με προγνώσεις των μετεωρολόγων. Ειδικά στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά τμήματα η ένταση του αέρα θα φτάσει από 11 μέχρι 12 μποφόρ, που μιλάμε για πάνω από 110 με 120 χιλιόμετρα την ώρα. Όσο θα πλησιάζουμε στο βράδυ θα αρχίσουν να ενισχύονται οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές του Ιονίου και το βράδυ γύρω στις εννιά με δέκα χονδρικά και ενδεικτικά, οι ριπές θα φτάνουν τα 11 με 12 μποφόρ. Πραγματικά εκεί θα υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Φοβάμαι ότι θα σηκώσει τα πάντα και βάρκες ίσως δούμε να βγαίνουν στην στεριά. Θα είναι δύσκολη η κατάσταση.

Μακάρι να πέσουν έξω τα προγνωστικά στοιχεία. Αλλά έτσι όπως φαίνονται από την Λευκάδα και νοτιότερα Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο θα υπάρχει πρόβλημα. Ιδιαίτερα η Ζάκυνθος φαίνεται να είναι στο μάτι του κυκλώνα. Εύχομαι να μην έχουμε προβλήματα» λέει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος .

Στην Πάτρα όπως βλέπουμε στο windy.com θα φτάσουμε στα 8 μποφόρ, ενώ στο Ρίο 12. 

Στις 18.00 η ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας για τον «Ιανό»

Στις 18.00 το απόγευμα πρόκειται να γίνει η ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό όπως δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε σήμερα στις 11:00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), ώστε να υπάρχει συνεχής συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου, που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός ενώ επανέλαβε τις τρεις οδηγίες για τους πολίτες των περιοχών που θα πληγούν:
• Όσοι μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν και κοντά σε χειμμάρους και ποταμούς, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους και να εξετάσουν την πιθανότητα να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους

Να αποφύγετε οποιαδήποτε μετακίνηση, ασφαλίστε πόρτες και παράθυρα ενώ σε περίπτωση δημιουργίας χείμαρρων μετακινηθείτε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού
• Μη διασχίζετε χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει για κανένα λόγο.

Ο ίδιος σημείωσε πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το ’95 και μετά και τείνει να ενταθεί στην περιοχή της Μεσογείου λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε επίσης ότι «τέθηκαν ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου. Μέχρι το βράδυ θα έχουμε την εικόνα για Κόρινθο και Αττική, το δεύτερο κύμα της καταιγίδας.»

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας , ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού - Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Tις πρωινές ώρες της Πέμπτης 17/09 ο ΙΑΝΟΣ βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου (βλ. δορυφορική εικόνα) όπου ενισχύεται και αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane). Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του είναι περί τα 1000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 km/h (8 μποφόρ).

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 18/09, ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική Στερεά και ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο ΙΑΝΟΣ θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των 10 μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό, σύμφωνα με το meteo.gr

 


Για την πορεία της κακοκαιρίας Ιανός τις επόμενες ώρες μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.

Όπως είπε ο μεσογειακός κυκλώνας «είναι σχηματισμένος με καλά διαμορφωμένο μάτι, η πίεση στο κέντρο πέφτει αναπτύσσονται καταιγίδες γύρω του και περιμένουμε να ξεκινήσουν οι ισχυροί άνεμοι και οι βροχές από το απόγευμα».

Όσον αφορά το τι φαινόμενα θα πρέπει να περιμένουμε ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε ότι «αυτό που προκαλούν είναι πολύ ισχυρούς ανέμους. Αρχικά θα είναι νότιας διεύθυνσης αλλά θα είναι σε εντάσεις που θα ξεπεράσουν τα 8-9 μποφόρ που είναι επικίνδυνο. Θα έχουμε ισχυρές βροχοπτώσεις, θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής με εμμονή σε ορισμένες περιοχές και ενδεχομένως πλημμυρικά φαινόμενα».

Αρχικά θα επηρεαστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, η δυτική Πελοπόννησος και τα νησιά του νότιου Ιουνίου «μέχρι το πρωί της Παρασκευής οπότε και θα ξεκινήσει να κινείται ελαφρά προς τα ανατολικά».

«Όταν φτάνει στη στεριά διαλύεται ο κυκλώνας και δεν θα δούμε μάτι ηρεμίας αλλά θα έχουμε μεγάλα ύψη βροχής» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την εκτίμηση ότι μπορεί να έχουμε έως και 200 τόνους βροχής ανά στρέμμα ο κ. Λαγουβάρδος είπε ότι δεν είναι υπερβολή αλλά «προκύπτει από τα μοντέλα που χρησιμοποιούμε» υπενθυμίζοντας ότι «πριν από δύο χρόνια είχαμε τον "Ξενοφώντα" που ήταν ο τελευταίος τέτοιος κυκλώνας στη Μεσόγειο και είχαμε μετρήσει σε 30 ώρες έως και 400 τόνους ανά στρέμμα σε ορισμένες περιοχές».

Όπως είπε, δε, οι εκτιμήσεις είναι ότι ο μεσογειακός κυκλώνας που φέρνει την κακοκαιρία ««σε ορισμένες περιοχές έριξε 400-500 χιλιοστά βροχής πάνω από τη θάλασσα».

Ωστόσο η τροχία της παραμένει αβέβαιη από το απόγευμα του Σαββάτου εκτιμώντας ότι «θα επηρεαστεί και η ανατολική Ελλάδα μέχρι τα μέσα της Παρασκευής. Καλύτερη εικόνα για το πού θα συνεχιστεί θα έχουμε μέσα στις επόμενες 12 ώρες».

Για την Αττική, τέλος, είπε ότι φαινόμενα θα υπάρξουν «από το πρωί προς το μεσημέρι της Παρασκευής και εκτιμούμε μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις