Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Μετά το Σαν Σεμπαστιάν, το νέο φιλμ του Γ. Άλεν κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες

Μετά το Σαν Σεμπαστιάν, το νέο φιλμ του ...

Τίτλος του, "Το Φεστιβάλ του Ρίφκιν" και εκτυλίσσεται στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας

“Το Φεστιβάλ του Ρίφκιν - Rifkin's Festival”, τιτλοφορείται η νέα ταινία του πολυσυζητημένου και πάντα δημιουργικού Νεουορκέζου σεναριογράφου, σκηνοθέτη, ηθοποιού & μουσικού, του 85χρονου Γούντι Άλεν.

Την ταινία θα την δούμε στη χώρα μας και πιθανότατα και στην Πάτρα, από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου 2020 σε διανομή της Tanweer.

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Γούντι Άλεν.

Πρωταγωνιστούν οι:  Τζίνα Γκέρσον, Γουάλας Σον, Ελένα Ανάγια, Σέρζι Λόπεθ, Κρίστοφ Βαλτς, Λουί Γκαρέλ.

Διανομή ρόλων: Τζουλιέτ Τέιλορ

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βιτόριο Στοράρο

Σχεδιασμός Παραγωγής: Αλάν Μπενέ

Κοστούμια: Σόνια Γκραντ

Μοντάζ: Αλίσα Λέπσελτερ

Μουσική: Στεφάν Ρεμπέλ

Διάρκεια: 1 ώρα και 32 λεπτά.

To φιλμ έχει προγραμματιστεί να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του ως το opening film του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν 2020 που διεξάγεται 18 με 26/9/2020 στην Ισπανία.

Τέτοια εποχή πέρυσι είχαμε δει στην Πάτρα την προηγούμενη ταινία του, το τρυφερό «A Rainy Day in New York» με την Ελ Φάνινγκ και τον Τιμοτέ Σαλαμέ που άρεσε στους σινεφίλ.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της Tanweer, η νέα δημιουργία του Γούντι Άλεν κάνει το παγκόσμιο κινηματογραφικό ντεμπούτο της στην Ελλάδα.

Ο Γούντι Άλεν επιστρέφει λοιπόν με τη νέα του ταινία με φόντο μάλιστα το κοσμοπολίτικο Σαν Σεμπαστιάν όπου κι όπως προείπαμε, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διάσημο, ομώνυμο κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Στο φιλμ παίζει ένα πρωτοκλασάτο καστ που περιλαμβάνει την Τζίνα Γκέρσον (Showgirls) και τους Γουάλας Σον (Manhattan), Ελένα Ανάγια (Το Δέρμα που Κατοικώ), Σέρζι Λόπεθ (Ο Λαβύρινθος του Πάνα), Κρίστοφ Βαλτς (Άδωξοι Μπάσταρδη), ο οποίος έχει τιμηθεί με 2 Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου, και ο Γάλλος ηθοποιός Λουί Γκαρέλ (Οι Ονειροπόλοι).

Γεμάτη σουρεαλιστικές και χιουμοριστικές στιγμές, η νέα ταινία του Γούντι Άλεν μπλέκει εξωπραγματικές καταστάσεις με ιστορίες αγάπης και ερωτικής απογοήτευσης υφαίνοντας έναν φόρο τιμής στη μεταμορφωτική επίδραση του σινεμά στη ζωή μας.

Σύνοψη

Ο διανοούμενος Μορτ Ρίφκιν (Γουάλας Σον) συνοδεύει τη σύζυγο του Σου (Τζίνα Γκέρσον) στο διάσημο ισπανικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, ανησυχώντας για το ξεμυάλισμα της με τον νεαρό σκηνοθέτης Φιλίπ (Λουί Γκαρέλ). Στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο Μορτ ελπίζει ότι η αλλαγή περιβάλλοντος θα δώσει σπίθα στο πρώτο του υπερφιλόδοξο μυθιστόρημα. Όσο η Σου ασχολείται παθιασμένα με τον γοητευτικό Φιλίπ, ο Μορτ συναντά τη γλυκιά Δρ. Ρόχας (Ελένα Ανάγια) και κάτι μέσα του αλλάζει. Μία διάθεση αναθεώρησης της ζωής μέσα από τη δύναμη του κλασικού σινεμά αναζωπυρώνει την ελπίδα του Μορτ για το μέλλον.

Αρχικά, ο Γούντι Άλεν είχε συλλάβει τον χαρακτήρα του Μορτ Ρίφκιν, του πρωταγωνιστή της ταινίας, ως νεότερο άντρα. «Στην αρχή είχα μία πολύ κλισέ ιδέα για τον πρωταγωνιστή της ταινίας», είπε ο δημιουργός. Ωστόσο όταν η φίλη και για χρόνια συνεργάτιδα του ως υπεύθυνη διανομής,  Τζουλιέτ Τέιλορ, του πρότεινε τον 76χρονο Νεουορκέζο ηθοποιό χαρακτήρων Γουάλας Σον - Wallace Shawn για τον ρόλο, άλλαξε γνώμη.

«Σκέφτηκα ότι ήταν τέλειος! Έχει την κωμική περσόνα καθώς και την ικανότητα να ερμηνεύσει μία πιο αιχμηρή διάσταση», ανέφερε ο Άλεν. «Κυρίως, έχει μία γνήσια διανοητική ποιότητα. Μερικοί ηθοποιοί που είχα στο μυαλό μου ήταν διανοούμενοι, αλλά δεν εξέπεμπαν αυτή την ενέργεια. Και σκέφτηκα ότι μπορώ να δουλέψω με έναν πραγματικό διανοούμενο. Μόλις πήρα την απόφαση, βρήκα τον άνθρωπο που γεννήθηκε να παίξει αυτόν τον ρόλο».

Ο Σον έχει ξανασυνεργαστεί με τον Γούντι Άλεν σε δεύτερους ρόλους αλλά λίγοι ξέρουν ότι ο Άλεν πυροδότησε την καριέρα του Σον. Όλα συνέβησαν όταν η Τζουλιέτ Τέιλορ είδε τον Σον στο πρώτο του θεατρικό έργο και τον ρώτησε αν θα ήθελε να συναντήσει τον Άλεν.

«Τότε νόμιζα ότι αυτό το έργο θα ήταν η μοναδική μου περιπέτεια με την υποκριτική. Αλλά πήγα στο γραφείο του Γούντι και θυμάμαι ότι στεκόταν σε μία σκάλα και έψαχνε κάτι βιβλία στη βιβλιοθήκη, χωρίς να μου πολυδίνει σημασία. Με ρώτησε αν θα έκανα κάτι εκείνο το καλοκαίρι. Είπα όχι και αυτή ήταν η οντισιόν μου».

Το αποτέλεσμα ήταν μία σύντομη εμφάνιση του Γουάλας Σον στην ταινία «Μανχάταν», όπου υποδυόταν τον πρώην σύζυγο της Νταϊάν Κίτον. Ενώ είχε εμφανιστεί για λίγο στην σημαντική αυτή ταινία, ο χαρακτήρας έκανε μεγάλη εντύπωση, όπως επίσης και η ερμηνεία του. Σύντομα, ο Σον δεχόταν πολλές επαγγελματικές προτάσεις. «Μετά από μερικά χρόνια κατάλαβα ότι μπορώ να ζήσω σαν ηθοποιός και να μπορώ να γράφω θεατρικά», ανέφερε ο Σον. «Η Τζουλιέτ και ο Γούντι με ανακάλυψαν. Συνέχισα να είμαι ηθοποιός χάρη σε αυτούς».

Ο Σον χαρακτήρισε τον Μορτ Ρίφκιν ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του. «Είναι ένας υπέροχος χαρακτήρας και μια τεράστια πρόκληση. Ακόμα σοκάρομαι που ο Γούντι Άλεν με εμπιστεύτηκε σε αυτόν τον βαθμό. Έβαλα την καρδιά και την ψυχή μου με έναν τρόπο που με εξέπληξε». Ο Άλεν ήταν επίσης πολύ ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα. «Με ενθουσίασε ο τρόπος που υποδύθηκε τον Μορτ. Έκανε ότι ήθελα και τα κατάφερε περίφημα», ανέφερε.

Ο Μορτ Ρίφκιν είναι πρώην καθηγητής κινηματογράφου και ετοιμάζεται να γράψει ένα μυθιστόρημα. Παρά τις προσπάθειες, παραμένει μπλοκαρισμένος και ανίκανος να φτάσει τον πήχη που ο ίδιος έχει βάλει στον εαυτό του, καθώς δεν μπορεί να δεχτεί τίποτα λιγότερο από ένα αριστούργημα. «Συνεχώς το ξαναγράφει, το αναβάλλει και μετά προσπαθεί ξανά και ξανά, αλλά δεν έχει το χάρισμα. Είναι τόσο απλό. Αν ψάξεις ένα εκατομμύριο ανθρώπους, μόνος ένας έχει το χάρισμα», υπογράμμισε ο Γούντι Άλεν. Η απογοήτευση του Μορτ με το γράψιμο τον έχει μετατρέψει σε έναν στρυφνό άνθρωπο, του οποίου η μόνιμα κακή διάθεση απειλεί τον γάμο του με την Σου, που εργάζεται ως υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσιότητας. «Είναι σε ένα πρώτο στάδιο κατάθλιψης. Νιώθει ανάξιος, αν δεν γράψει ένα σπουδαίο μυθιστόρημα», εξήγησε ο Γουάλας Σον.

Σε κάθε περίπτωση κάθε ταινία του πολυβραβευμένου Γούντι Άλεν αποτελεί είδηση & οι Ευρωπαίοι λάτρεις του σινεμά την περιμένουν με ενδιαφέρον έστω κι αν οι κατηγορίες για την προσωπική του ζωή έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα σχετικά αρνητικό, στις ΗΠΑ γύρω από το όνομα του.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture