Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Mε το «Nomadland» με την Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, η έναρξη των 26ων Νυχτών Πρεμιέρας

Mε το «Nomadland» με την Φράνσις ΜακΝτόρ...

Το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας θα διαρκέσει από τις 23/9 έως και τις 4/10/2020

Mε το φιλμ «Nomadland» που το περασμένο Σάββατο κατέκτησε τον Χρυσό Λέοντα του φετινού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας, σηματοδοτείται η πολυαναμενόμενη έναρξης των 26ων Νυχτών Πρεμιέρας, του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, μία ιδιαίτερα αγαπημένη «γιορτή» των σινεφίλ.

Πιο συγκεκριμένα λίγες μόνο μέρες μετά την παγκόσμια πρώτη προβολή και την πανηγυρική του νίκη στο Φεστιβάλ Βενετίας, το «Nomadland» της Κλόι Ζάο πραγματοποιεί το πανελλήνιο ντεμπούτο του ως Ταινία Έναρξης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Όταν, το 2015, η Κλόι Ζάο εμφανίστηκε δειλά στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» με την πρώτη της ταινία, τα τρυφερά «Τραγούδια που μου Έμαθαν τα Αδέρφια μου», μια σχέση αγάπης ξεκίνησε με την κινεζικής καταγωγής σκηνοθέτιδα.

Δύο χρόνια αργότερα, όταν το «The Rider - Καλπάζοντας με το Όνειρο» κέρδιζε δικαίως την Χρυσή Αθηνά, η «σχέση» επισημοποιήθηκε και η αγάπη του Φεστιβάλ της Αθήνας εκδηλώθηκε. Αγάπη για μια από τις πιο ιδιαίτερες και συναρπαστικές νέες φωνές στο σύγχρονο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Από το Σάββατο που μας πέρασε, η 38χρονη Κλόι Ζάο απολαμβάνει πλέον την αγάπη σύσσωμης της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας. Με το «Nomadland», την 3η μεγάλου μήκους δημιουργία της, κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι του Φεστιβάλ Βενετίας, όπως το αποφάσισε η φετινή κριτική επιτροπή, με πρόεδρο την Κέιτ Μπλάνσετ.

Την ίδια ακριβώς μέρα, η προβολή της ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο που είναι σε εξέλιξη, συνοδεύτηκε αποκλειστικά και μόνο από εγκωμιαστικές κριτικές, ανοίγοντας επισήμως στο χαμηλόφωνο δράμα της Ζάο τον δρόμο για τα Όσκαρ, με δεδομένη υποψηφιότητα ήδη για την θαυμάσια ερμηνεία της Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, στον πρώτο της ρόλο έπειτα από την Οσκαρική της νίκη με το «Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι», φιλμ που είχαμε δει και στην Πάτρα.

Με ξεχωριστή χαρά και ιδιαίτερη περηφάνια, το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ανακοινώνει λοιπόν την πανελλήνια πρώτη προβολή του «Nomadland» ως επίσημη έναρξη της φετινής διοργάνωσης και ως ευτυχή «επανασύνδεση» με μια παλιά φεστιβαλική γνώριμο, η οποία γνωρίζει αυτή τη στιγμή τη μεγάλη της καταξίωση. Οι θεατές του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία λίγες μόνο μέρες μετά τις δύο παγκόσμιες πρεμιέρες της και μερικούς μήνες πριν την προγραμματισμένη κυκλοφορία της στις Αμερικανικές αίθουσες, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Λίγα λόγια για την ταινία «Nomadland»

Είναι η ιστορία μιας μοντέρνας περιπλανώμενης, που διαλέγει μια ωραία πρωία να αφήσει πίσω τη μέχρι τότε δεδομένη ζωή της και να διασχίσει ολομόναχη την αμερικανική ενδοχώρα, οδηγώντας ένα τροχόσπιτο και αναζητώντας νόημα και ένα μέρος για να ανήκει. Η οδύσσειά της στους αυτοκινητοδρόμους, τις ερήμους και τον απέραντο ορίζοντα μιας Αμερικής που μοιάζει με σύγχρονη Άγρια Δύση εμπνέει στην Κλόι Ζάο ένα ήρεμο έπος, ένα μινιμαλιστικό road movie το οποίο η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ επικοινωνεί μοναδικά μέσα από το πρόσωπο, τα βλέμματά της, την εκφραστική γλώσσα του σώματός της, παραδίδοντας άλλη μια σπουδαία ερμηνεία σε μια από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2020, στους φυσικούς του χώρους, τις αίθουσες Ιντεάλ, Δαναός 1 και Όπερα 1, ενώ, ειδικά φέτος, στο πλαίσιο του υβριδικού, ασφαλούς σχεδιασμού του οι προβολές θα φιλοξενηθούν και στα θερινά σινεμά ΛΑΪΣ - Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ριβιέρα, Τριανόν, Στέλλα και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ευχαριστεί για την παραχώρηση της ταινίας “Nomadland” τις εταιρίες Odeon & Fox Searchlight.

To πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, στον θερινό κινηματογράφο Αίγλη Ζαππείου στις 20.30.

*Οι Νύχτες Πρεμιέρας αποδεικνύουν εδώ και χρόνια την αγάπη τους & για το ελληνικό σινεμά και το στηρίζουν έμπρακτα από τα πρώτα του βήματα. Ένας από τους πιο ξεχωριστούς και ισχυρούς δεσμούς του Φεστιβάλ με το ελληνικό σινεμά είναι φυσικά το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες», με χορηγό τη Nespresso.

Για την φετινή 26η διοργάνωση οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 342 (αριθμός-ρεκόρ) και επελέγησαν 47 «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» για να διαγωνιστούν στο δυναμικό και συναρπαστικό αυτό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

Η κριτική επιτροπή του Τμήματος αυτού αποτελείται από την σκηνοθέτιδα Αντουανέττα Αγγελίδη (θα είναι & η πρόεδρος), τον Υπεύθυνο Διανομής Ρόλων Άκη Γουρζουλίδη, τον στιχουργό, μεταφραστή και συγγραφέα Γεράσιμο Ευαγγελάτο, την Επιμελήτρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων Σοφία Μιχαηλίδου και την ηθοποιό Αγγελική Παπούλια.

*Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 26ου Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας αναγνωρισμένοι/ες καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου απαρτίζουν και φέτος τη διεθνή Κριτική Επιτροπή η οποία αποφασίζει και απονέμει τα βραβεία:

Χρυσή Αθηνά Καλύτερης ταινίας, συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ. Το βραβείο-αγαλματίδιο σχεδιάστηκε από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων Zolotas.

Βραβείο σκηνοθεσίας της πόλης των Αθηνών και Βραβείο σεναρίου.

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται και το Βραβείο Κοινού FISCHER.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από τους:

Μισέλ Δημόπουλος, Κριτικός Κινηματογράφου και Διοργανωτής Εκδηλώσεων (Πρόεδρος),

Όλια Βερροιοπούλου, Κινηματογραφική Επιμελήτρια,

Πάμελα Χάτσινσον, Κριτικός και Ιστορικός Κινηματογράφου, η οποία συνεισφέρει τακτικά στο Sight & Sound, στην εφημερίδα Guardian και το BBC,

Αναστασία Λουκοβνίκοβα, Δημιουργός Μικρού Μήκους και Κινηματογραφική Ερευνήτρια με καταγωγή από τη Μόσχα,

Χρήστος Στέργιογλου, Ηθοποιός.

Τέλος το Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ φιλοδοξεί να συστήσει στο κοινό συναρπαστικές, παράδοξες, ιδιόρρυθμες και γοητευτικές εικόνες ενός πολυφωνικού κόσμου, εκπληκτικές ιστορίες της καθημερινότητας που θα ζήλευε και ο πιο προικισμένος σεναριογράφος, αποκαλυπτικές ματιές στη σημερινή πραγματικότητα, όλα κλεισμένα σε ταινίες-εμπειρίες.

Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελείται από τους/τις:

ΜΑΝΙ ΜΠΕΝΤΣΕΛΑ, Δημιουργός Ταινιών και Φωτορεπόρτερ (Πρόεδρος),

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ, Διευθυντής Ethnofest,

ΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ, Παραγωγός,

ΡΟΧΣΑΡΕ ΓΚΑΕΜ ΜΑΓΚΑΜΙ, Δημιουργός Ντοκιμαντέρ (το ντοκιμαντέρ της «Σονίτα» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου του Sundance στη Γιούτα το 2016),

ΚΛΟΪ ΤΡΕΪΝΕΡ, Διευθύντρια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Open City.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture