Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

Ρετζίνα Κινγκ: Εγινε η πρώτη αφροαμερικανή σκηνοθέτης στη Βενετία και βάζει πλώρη για Οσκαρ

Ρετζίνα Κινγκ: Εγινε η  πρώτη αφροαμερικ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η ταινία της «One Night in Miami», για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρήθηκε εξαιρετικά επίκαιρη

Tη δική της σφραγίδα στην ιστορία του σινεμά βάζει η 49χρονη αμερικανίδα ηθοποιός Ρετζίνα Κινγκ, η οποία έχει κατακτήσει Οσκαρ Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην δραματική ταινία «Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε Να Μιλήσει» πέρυσι. Οσο κι αν δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε πως στον αιώνα μας ακόμα παρατηρούνται κλισέ και διακρίσεις στο χώρο της τέχνης, κατάφερε με το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στη Μόστρα της Βενετίας, να παρουσιάσει το πρώτο φιλμ μαύρης, αφροαμερικανής σκηνοθέτιδας στα 88 χρόνια της διοργάνωσης.  

 

Το «One Night in Miami», που βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό έργο του Κεμπ Πάουερς, αφηγείται μία φανταστική εκδοχή ενός πραγματικού γεγονότος το οποίο συνέβη στις 25 Φεβρουαρίου 1964, όταν ο θρύλος της πυγμαχίας Κάσιους Κλέι (προτού ασπαστεί το Ισλάμ, προσχωρήσει στην οργάνωση των «Μαύρων Μουσουλμάνων» και μετονομαστεί σε Μοχάμεντ Άλι) διεκδίκησε για πρώτη φορά τον τίτλο του πρωταθλητή από τον Σόνι Λίστον. Τον νίκησε μάλιστα μετά από έξι γύρους, γιορτάζοντας την νίκη του με τρεις καλούς του φίλους: Τον Τζιμ Μπράουν, θρυλική μορφή του φούτμπολ, τον τραγουδιστή της σόουλ, Σαμ Κουκ (λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, σε ηλικία 33 ετών) και τον μουσουλμάνο κληρικό και ακτιβιστή Μάλκολμ Χ (ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε έναν χρόνο αργότερα).

Η ταινία επιχειρεί να προσεγγίσει τις συζητήσεις που έκαναν εκείνη τη νύχτα στο Μαϊάμι. Και οι τέσσερις διαδραμάτισαν στην εποχή τους σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κίνημα που έχει ενισχυθεί πολύπλευρά το τελευταίο διάστημα λόγω της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας.

Το «One Night in Miami» (Amazon Studios) έτυχε θερμής υποδοχής στη Βενετία και κατά τους ειδικούς έχει ήδη βάλει πλώρη για Οσκαρ. Η Ρετζίνα Κινγκ, που δηλώνει πλέον και αυτοδίδακτη σκηνοθέτης, στοχεύει πάντως να διακριθεί και στα Emmy για τη συμμετοχή της στη σειρά «Watchmen» του HBO.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View