Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αχαΐα: Με κενά εκπαιδευτικών έως 40% και τμήματα 27 μαθητών η πρεμιέρα των σχολείων

Αχαΐα: Με κενά εκπαιδευτικών έως 40% και...

Με προβλήματα το ξεκίνημα της χρονιάς

Με σημαντικά προβλήματα, που συνοψίζονται κατά κύριο λόγο σε υπεράριθμα τμήματα που φθάνουν ακόμα και τους 27 μαθητές και ελλείψεις-κενά σε εκπαιδευτικούς έκανε πρεμιέρα η σχολική χρονιά σε Πάτρα, Αχαΐα και Δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή καταγράφηκαν αρκετές τάξεις με περίπου 80 παιδιά που έπρεπε να σπάσουν σε τρία τμήματα των 27 ατόμων. Το γεγονός χαρακτηρίζεται απαράδεκτο τόσο εκπαιδευτικά όσο και στις φετινές ειδικές συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες παιδιά, κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησαν την χρονιά με μειωμένα προγράμματα, χάνοντας πολλές διδακτικές μονάδες καθώς οι ελλείψεις σε καθηγητές είναι μεγαλύτερες από πέρυσι. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας τα κενά σε Γυμνάσια και Λύκεια αγγίζουν το 40% και είναι περισσότερα από το 2019.

Η κατάσταση είναι καλύτερη στην πρωτοβάθμια, καθώς σε νηπιαγωγεία και δημοτικά τα κενά σε δασκάλους δεν ξεπερνούν το 15% με 20% γεγονός που θεωρείται στα πλαίσια του φυσιολογικού. Χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η χρονιά στην ειδική αγωγή όπου σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ήταν εγκαίρως στο πόστο τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά φέτος τα κενά που δημιουργούνται στα σχολεία από την άδεια ειδικού σκοπού που θα πάρουν εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα καλυφθούν από συναδέλφους τους που θα υπογράφουν τρίμηνες συμβάσεις εργασίες, γεγονός που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων.

Ωστόσο δεν είναι μόνο οι ελλείψεις σε προσωπικό που προβληματίζει καθώς, πονοκέφαλο αποτελεί και το γεγονός ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα της Δυτικής Ελλάδας και κυρίως στην Πάτρα παρατηρούνται υπεράριθμα τμήματα με 25 έως 27 παιδιά.

Μάλιστα για το φαινόμενο αυτό δεν υπήρξε προσπάθεια από το υπουργείο Παιδείας ώστε να αποτραπεί καθώς δεν ουδέποτε δόθηκε κατεύθυνση στην αρμόδια Διεύθυνση να αναζητήσει σε συνεργασία με τους Δήμους διαθέσιμες αίθουσες.

Και τούτο διότι για να σπάσουν τα μεγάλα τμήματα θα έπρεπε να προσληφθούν επιπλέον καθηγητές και δάσκαλοι, κάτι που δεν βρισκόταν στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε το πρωί της Τρίτης «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Κώστα Γιαννόπουλος.

« Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πολυπληθή τμήματα, ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια, με πάνω 27 μαθητές. Έχουμε ζητήσει να γίνει μια πρόβλεψη για να διχοτομηθούν όμως η απάντηση είναι σαφής:

Το Υπουργείο εκτιμά ότι το πρόβλημά μας δεν είναι πλέον οι απόστασης αλλά η χρήσης της μάσκας. Αυτό που προτάσσεται, κυρίως, είναι η χρήση μάσκας και όχι η εξασφάλιση του 1,5 μέτρου που είχαμε την Άνοιξη. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Με αυτό το σκεπτικό το θέμα δεν είναι ο διαχωρισμός τμημάτων που θα φέρει ανάγκες για επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό. Μελέτη για εξεύρεση άλλων χώρων δεν έχει γίνει. Θα μπορούσαμε το Καλοκαίρι να έχουμε κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, προτάθηκε όμως άλλη επιχειρηματολογία, δεν κινηθήκαμε προς αυτή την κατεύθυνση για έξτρα αίθουσες», επισήμανες μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννόπουλος.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις